12978

Sociální sítě opět rozšířily lži - tentokrát o požáru katedrály Notre Dame

16. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Požár katedrály Notre Dame byl možností pro společnosti provozující sociální sítě, aby významnou měrou prozkoušely své začínající programy, ktrá mají odstraňovat z jejich platforem lži a dezinformace - a selhalo to na celé čáře.

Jak sdělovací prostředky umístily záběry hořící katedrály na YouTube, antidezinformační algoritmy je chybně identifikovaly jako záběry útoků na newyorská dvojčata z 11. září 2001. Systém YouTube nabídl uživatelům odkazy v Encyclopaedia Britannica o 11. září. Paradoxně, účelem této služby je neutralizovat známé konspirační teorie ohledně toho, že člověk údajně nikdy nepřistál na Měsíci a že Zeměkoule je placatá.

"Stačilo dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena"

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Hasiči riskovali život ve snaze zabránit zuřícímu požáru proniknout do dvou gotických zvonic


Stačilo jen dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena, konstatovaly v úterý francouzské úřady.

Katastrofu odvrátili pařížští hasiči, kteří riskovali život tím, že zůstali v hořící katedrále a vytvořili stěnu vody mezi zuřícím požárem a dvěma zvonicemi na západní fasádě.

Rozhovor Britských listů 214. Zablokovali mě na Facebooku

12. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Co si počít s šířením lží na sociálních sítích? Bylo to vždycky: Když se v 16. století nekontrolovatelně rozšířil knihtisk, tam, kde bylo nejvíc tiskáren, se nejvíc upalovaly čarodějnice. O mechanismu šíření lživých informací hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s ironickým komentátorem z Novinek Štefanem Švecem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. dubna 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Katedrála Notre Dame: Situace v Paříži v úterý dopoledne

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:

- UNESCO přislíbilo pomoc Francii při znovuvýstavbě katedrály Notre Dame.

- Australský premiér Scott Morrison odmítl návrh, aby Austrálie založila fond na pomoc při opravách pařížské katedrály. "Jsem si jist, že prezident Macron a katolická církev to dokáží vyřešit sami."

- Ve Francii byla zahájena celonárodní sbírka na opravu katedrály. Dva francouzští miliardáři přislíbili celkem 300 milionů euro do tohoto fondu.

- Hasiči na věžích Notre Dame a jinde v úterý dopoledne v mírném dešti ohledávají fasádu katedrály. Požár byl stoprocentně uhašen.

- Slavné varhany v katedrále Notre Dame ze třicátých let osmnáctého století, které vyrobil Francois Theirry a které mají 8000 píšťal, zůstaly nepoškozeny. Zachráněna byla také slavná Kristova trnová koruna.



- Boj s požárem trval více než 12 hodin. Dvě 69 metrové zvonice katedrály zůstávají nepoškozeny, ale střecha a věž katedrály byly zničeny,.

- Hasičí zachránili z katedrály větší množství uměleckých předmětů.

- Kromě škod od požáru bude nutno také zhodnotit škody od obrovského množství vody, napumpované do katedrály.


- Cyril Petit sestavil tuto pozoruhodnou mozaiku 91 periodik s fotografiemi požáru Notre Dame na titulní straně:

 


Květná neděle a Velikonoce jako závrať

16. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nedávno proletělo médii něco, co by se dalo zjednodušeně označit jako „fotka černé díry“. Ano, žijeme v šíleně obrovském vesmíru s miliardami galaxií a velmi bizarními jevy, které se vymykají naší představivosti. A naproti tomu tu máme Ježíše, který vjíždí na oslátku do Jeruzaléma, oslavovaný davy, těmi davy, které budou za pár dní křičet, že chtějí jeho smrt. Raději nám propusť, Piláte, vraha Barabáše, a toho Ježíše ukřižuj! Křičeli to, protože byli zmanipulovaní svými kněžími, ti se Ježíše báli.

Pařížané zpívají...

15. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Činitel francouzské vlády a šéf pařížských hasičů konstatovali, že se domnívají, že charakteristické hranaté přední věže katedrály Notre Dame byly před požárem uchráněny. Náměstek ministra vnitra Laurent Nunez konstatoval, že úřady zůstávají "opatrné", ale "jsou mnohem optimističtější" než byly před několika hodinami. Pařížský velitel hasičů Jean-Claude Gallet uvedl, že se stovkám hasičů podařilo zabránit, aby požár pronikl do severní věžní zvonice. Gallet dodal, že dvě třetiny střechy katedrály Notre Dame byly zničeny. Řekl, že jeden hasič byl zraněn a že hasičské čety budou pracovat přes noc, aby strukturu katedrály zchladily.

Macron přislíbil, že nechá zničenou pařížskou katedrálu znovu vybudovat

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Hasičům se v časných úterních hodinách podařilo zvládnout požár, který zničil pařížskou katedrálu Notre Dame, i když činitelé varovali, že bude ještě nutné uhasit různé zbývající ohně.

Tisíce Pařížanů sledovaly v hrůze za policejními kordony, jak obrovský požár zničil v pondělí večer katedrálu Notre Dame, její věž a velkou část střechy.

Prokuratura zahájila vyšetřování, avšak policie uvedla, že požár vznikl náhodou a je zřejmě spojen se stavebními pracemi v katedrále.

Kauza „elektroměry“ čili jakou moc má vědění

16. 4. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut


Cíle bez prostředků

Chudák pan primátor Hřib. On chtěl pouze vědět. A to prý jen anonymizovaná statistická data, například na Praze 10 je tolik a tolik stovek prázdných bytů. Přesto byl osočen, že se vůbec opovážil chtít něco takového jen vědět. Co je mu do toho, „estébákovi“, stěžuje si občanská společnost ústy pana Jiřího Pospíšila.

Vitr roznáší mikroplasty všude

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Studie zjistila, že i dokonce panenský region v Pyrenejích je znečištěn, ale nikdo neví, jaké to má dopady na lidské zdraví


Mikroplasty padají z oblohy i na vzdálené hřebeny hor, zjistila nová studie. Vítr má schopnost roznášet toto znečištění všude.

Vědci byl ohromeni množstvím mikroplastů, které padají z oblohy i v údajně nedotčených místech, jako je francouzská část Pyrenejí. Vědci nyní nacházejí mikroplasty všude - v řekách, v nejhlubších oceánech i v půdě po celém světě.

Pařížská katedrála Notre Dame hoří

15. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pařížští hasiči se snaží uhasit požár historické pařížské katedrály Notre Dame. Policie informuje, že požár vznikl náhodou a byl spojen se stavebními pracemi na katedrále.

Z katedrály se valí hustý kouř a mezi oběma věžemi se objevily plameny.

Oblast byla veřejnosti uzavřena. 



Česká novinářská obec (ne)reaguje na zatčení Juliana Assange

15. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Reakce - či naopak mlčení českých novinářů v souvislosti se zatčením zakladatele WikiLeaks ve Velké Británii za banální obvinění, které se dá řešit pokutou, je pozoruhodné hned z několika důvodů. Netuším, zda si tito lidé vůbec uvědomují závažnost situace - kdy může být Julian Assange kdykoliv vydán do Spojených států - či nikoliv. V sázce je totiž mnohem více, než si sami dokážou připustit, včetně jejich lidských práv a svobody projevu.

V Londýně se demonstruje proti ničení světa

15. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí se v Londýně v pondělí účastní Extinction Rebellion, Vzbouření proti vyhlazení lidstva. Demonstranti požadují akce proti eskalující ekologické krizi. Organizátoři doufají, že protesty potrvají více dní nebo i týdnů.

Demonstrace jsou součástí globální kampaně, kterou organizuje britská organizace Extinction Rebellion. Protesty jsou plánovány v 80 městech ve 33 zemích světa. Kampaň podporují čelní vědci a akademikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Požadavky: Vláda musí říct pravdu, vyhlásit klimatickou a ekologickou krizi a spolupracovat s dalšími institucemi a sdělovat naléhavost akcí.


South Africa at forefront of the struggle for human rights and dignity

15. 4. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 3 minuty


South Africa has again shown its sensitivity and determination when it comes to abuse and violations of human rights. The South African minister of International Relations Lindiwe Sisulu has announced that South Africa has initiated the so called Stage One in downgrading relations with Israel. The South African diplomatic mission to Israel will no longer operate as an embassy but merely as a liaison office. Such a decision effectively means that this liaison office will have almost no agenda except for consular services and the facilitation of people-to-people relations.

Zpětný chod po česku

15. 4. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

V druhém dubnovém týdnu českými médii opět proskočila zasutá zpráva, že Miloš Zeman pomýšlí na dekorování Petra Piťhy Řádem T. G. Masaryka. Informaci totiž potvrdil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Celý záměr především výmluvně dokresluje profily všech zúčastněných. I když konkrétního státního vyznamenání – vzhledem k jeho názvu – je pro takový účel nesporně škoda.

Komunistické praktiky v Británii: Brutální výslechy snoubenců

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Rektor Glasgow University Anton Muscatelli v minulých dnech souhlasně retweetoval výrok Jana Čulíka, že se Británie chová v současnosti v mnoha ohledech stejně odporně jako někdejší komunistické režimy ve východní Evropě.



Zde je další příklad.

Partnerským dvojicím v Británii je bráněno v tom, aby uzavřely sňatek. Jsou podrobovány ponižujícím a urážlivým "kontrolám". Je to součástí kampaně britských úřadů proti "falešným sňatkům". Komunistické režimy před rokem 1989 ve východní Evropě by si nic takového nedovolily. Takovéto porušování lidských práv by vyvolalo na Západě skandál, na nějž byly komunistické režimy citlivé. Britským politikům je to dnes jedno, poznamenává JČ.

Partnerské dvojice a právníci svědčí o přerušených svatebních ceremoniích, kdy pracovníci britského ministerstva vnitra tahají ženicha a nevěstu k výslechu, vyslýchají je ohledně jejich pohlavního života. Jeden vyšetřovatel nalezl v mobilním telefonu oběti nahou fotografii a ukázal ji ostatním v místnosti. Britské ministerstvo vnitra podniká za úsvitu razie do soukromých bytů ve snaze zjistit, zda dvojice spí v jediné posteli.

V jednom případě bylo sděleno partnerské dvojici, že jejich vztah není autentický, protože leželi v posteli v pyžamu. V jiných případech jsou lidé v Británii vězněni po mnoho měsíců poté, co byli nespravedlivě obviněni z pokusu uzavřít falešný sňatek.

Monbiot: Jen vzpoura zabrání ekologické apokalypse

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Nikdo nás nezachrání. Životně důležitá je hromadná občanská neposlušnost. Jen ta může přimět politiky jednat

Kamkoliv se podívám, vidím, že se lidé zuřivě snaží odmítnout morální výzvu, jíž je hrozící ekologická katastrofa, píše George Monbiot. Zdrojem těchto výmluv je hluboce zakořeněné přesvědčení, že jestliže jsme opravdu v krizové situaci, někdo odněkud přijde a zachrání nás. "Oni" to nedopustí.

Jenže žádní "oni" neexistují. Jsme jenom my.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

ČRo označil Forum 24 za "dezinformační server", protože chtěl zveřejnit reklamu na kritickou publikaci o Babišovi

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Známý britský kulinář a kuchař: Ano. Je nezbytné otevřeně vystupovat proti fašismu

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Ani v roce 1933 si nikdo nemyslel, že to skončí u bran Osvětimi



Jay Rayner: Sledoval jsem dnes v neděli reakce na vystoupení Davida Lammyho v televizi. A víte co? Já s ním naprosto souhlasím. Poslední tři roky dostávám více antisemitských nadávek - emaily, tweety, někdy na mě přímo osobně útočí - než kdy předtím. Otázkou je: Máme nad tím prostě vždycky jen pokrčit rameny? Říct, to nic, to jsou jen okrajoví šílenci? Levice se topí v žumpě antisemitismu a neumí si s tím poradit (protože její vedení je rozhádané), pravice je postižená zuřivou islamofobií, národovci tweetují věci od ultrapravicových stran a hovoří o sobě jazykem ukradeným od Ku Klux Klanu. Mě vůbec nezajímá, že tito lidé byli zvoleni. A netvrďte mi nesmysly, že jsou jejich stoupenci chudáci marginalizovaní, a proto musejí být rasisty. Když i ten notorický levičák [bývalý konzervativní náměstek premiérky Thatcherové] Michael Heseltine varuje, že dnešní doba působí, jako že se opakují třicátá léta, děje se něco nekalého. Tak kdy proti tomu začnu otevřeně vystupovat? Až začnou být migranti vražděni ve větších počtech, aby se to dostalo do zpráv? Až se tihle lidi dostanou k moci a začnou schvalovat zákony? Až přijdou zatýkat mé sousedy? Až přijdou zatknout mne?  

Ne, to bude příliš pozdě. David Lammy se proti tomu dnes postavil a já s ním souhlasím. A jestliže se mýlíme a tohle všechno není nebezpečné a všechno je v pořádku, tak hurá. Přijmu to. Ale, promiňte mi, já cítím ten smrad, jak se line z částí Labouristické strany i od fundamentalistických brexitérů z ERG a ze strany UKIP a od Farage a z center fundamentalistických brexitérů a říkám, že se musíme bát.

Protože: poté, co léta čtu a píšu o holocaustu, můžu vám říct tohle: Ani v roce 1933 si nikdo nemyslel, že to skončí u bran Osvětimi. - Konec.


Lord Michael Heseltine (86): Mezi třicátými lety a dnešním politickým klimatem jsou děsivé podobnosti





Jihoafrická republika v popředí boje za lidská práva a lidskou důstojnost

14. 4. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 5 minut


Jižní Afrika opět ukázala, jak citlivě vnímá a s jakým odhodláním jedná, pokud jde o porušování lidských práv. Jihoafrická ministryně zahraničních věcí Lindiwe Sisulu oznámila, že Jihoafrická republika zahájila takzvanou první etapu v ochlazování vztahů s Izraelem. Ta zahrnuje zejména to, že jihoafrická diplomatická mise v Izraeli již nebude fungovat jako velvyslanectví, nýbrž pouze jako styčný úřad. Takové rozhodnutí bude znamenat, že tento úřad nebude mít téměř žádnou politickou či komerční agendu. Bude sloužit pouze jako poskytovatel standardních konzulárních služeb.

ACLU: Trestní stíhání Assangeho v USA by bylo nebezpečným precedentem pro novinářskou práci

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Ben Wizner, ředitel Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU) k zatčení Juliana Assangeho:

"Jakékoliv trestní stíhání pana Assangeho Spojenými státy za publikační činnost Wikileaks by bylo bezprecedentní a neústavní, a otevřelo by dveře trestnímu vyšetřování dalších médií. Kromě toho stíhání zahraničního vydavatele za porušování amerických zákonů o utajování by vytvořilo zvlášť nebezpečný precedens pro americké novináře, kteří běžně porušují zahraniční zákony o utajování informací, aby mohli zveřejňovat informace životně důležité pro veřejný zájem."


David Lammy: Jako Churchill při okupaci Československa, nikdy se nesmíme vzdát ultrapravici

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

BBC by neměla dovolovat, aby tento extremistický, tvrdý fašismus prosperoval

David Lammy je jedním z nejschopnějších labouristických poslanců současnosti. V neděli dopoledne ho interviewovala televize BBC:




Moderátor Andrew Marr: Vy nepřímo srovnáváte ERG [brexitérské fundamentalisty v Konzervativní straně] s nacisty. Anebo alespoň s jihoafrickými rasisty. Ať už si o ERG myslíte cokoliv, to je přece nepřijatelné srovnání, ne?

David Lammy: Andrew, já bych řekl, že to není dostatečně výrazné vyjádření. V roce 1938 existovali spojenci, kteří vypracovali plán, který umožnil Hitlerovi anektovat části Československa. Churchill řekl: "Ne!" - a stál sám. Nesmíme se chovat mnichovansky, nesmíme ustupovat násilníkům. Řeknu to jasně. Já jsem etnická menšina. ERG a její předseda Jacob Rees-Moog je ochoten umístit na své internetové stránky odpornou, rasistickou stranu Alternative fuer Deutschland. Stranu, která je islamofobní a stojí na ultrapravici německého systému. ERG klidně používají výrazu [od Ku Klux Klanu] Grand Wizard, Velký kouzelník, mně to evokuje KKK, když pomyslím na daleký americký Jih.  Je mi líto. Ale samozřejmě, je to velmi vážné. V žádném případě tohle nesmíme tolerovat.

Moderátor: Jacob Rees-Mogg řekl naprosto jasně, že AfD nepodporuje. [Pozn. red. Jacob Rees-Mogg obhajoval své rozhodnutí na Twitteru zveřejnit video projevu vysoké činitelky ultrapravicové německé strany AfD, že "neschvaluje názory této strany, ale názory vyjádřené v tomto videu jsou 'skutečně důležité'".  ] A ten výraz Grand Wizard, my nevíme, kde se to vzalo. Přece je nebezpečné ho obviňovat -

David Lammy: Víme, že Boris Johnson se paktuje se Stevem Bannonem. To je bělošský supremacista. Víme, že existují vazby mezi Viktorem Orbánem, Salvinim a dalšími. Já v tomhle prostě neustoupím. NIKDY v tomhle neustoupím. Jménem svých voličů.

A BBC by neměla dovolovat, aby tento extremistický, tvrdý fašismus prosperoval.

Moderátor: Jsou to zvolení konzervativní poslanci.

David Lammy: Mě naprosto nezajímá, nakolik jsou zvolení. Ultrapravice v Německu také zvítězila ve volbách. Často bývají zvoleni. Často fungují jako zástěrka pro násilníky v ulicích. A když lidé v této zemi zažívají sílící nenávist a extremismus,  nesmíme mu ustupovat. Musíme proti extremismu bojovat a jasně říkat, jaké je to nebezpečí. 

 12978

Británie schválí zákon zakazující šíření škodlivého materiálu na internetu

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Británie tento týden publikovala svůj dlouho očekávaný návrh zákona proti šíření škodlivého materiálu na internetu. Je to poprvé, co se pokouší nějaká  významnější země regulovat internetové giganty, kteří nyní dominují onlinovému světu. Návrh zákona vyvolal znepokojení a protesty of zastánců svobodného projevu. Tyto protesty jsou však založeny na klasickém omylu, kdy si lidé pletou internet s několika málo gigantickými firmami, které nyní dominují internetovému světu.

Problémem není svoboda na internetu, ale tyto gigantické korporace, které internetu zneužívají a dovolují, aby na jejich platformách kvetly mnohé nepřijatelné aktivity, které škodí uživatelům a demokracii, avšak z nichž mají internetoví giganti obrovský prospěch. Dříve nebo později budou demokracie muset internetové giganty zvládnout. Otázkou je, jak to udělat. Britský návrh zákona naznačuje možné řešení.

Ghana: Podnikatel vyrábí stolečky ze starých pneumatik

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Jeffrey Yeboah vyrábí stolky na kávu, křesla a další nábytek z vyhozených pneumatik, které sbírá na skládkách a od obchodníků. Používá sklo, látky a barevné provázky. "Jsem součástí komunity, která řeší problémy. Sbírám z ulic staré pneumatiky. Bráním tomu, aby lidi pneumatiky pálili." Mladý podnikatel také studuje ekonomii a vede kurzy pro další mladé podnikatele. Většina jeho nábytku se prodává na sociálních sítích.


"Uklidni se, Vietnamčíku"

14. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Na kolika místech v české státní správě se setkáváme s naprosto neprofesionálním chováním? V tomto případě k tomu přistupuje ještě i rasismus:


30371

Návod k zachování psychické pohody a rovnováhy

Jak postupovat v případě ohrožení kojící matkou

14. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Saša Uhlová chce radu do života, konkrétně k tomu, kde by měly ženy kojit. Nemám takovou, mám ale radu pro ty, kdo se cítí být znepokojeni či ohroženi přítomností kojící ženy.

Postupujte prosím následovně:

1) Pokuste se kojící ženy nevšímat. Snažte se ubezpečit, že nejde o nic nenormálního ani nemorálního. Dítě potřebuje nakrmit a v tomto věku není s to své potřeby ovládat, regulovat či podřídit time managementu.

Následuje rada pro komplikovanější případy...

Partnerství s Assangem bylo nepříjemné. Avšak práce jako jeho je životně důležitá

13. 4. 2019

čas čtení 5 minut

Zákony ochraňující svobodu projevu nesmějí záviset na tom, zda ti, kdo jsou vystaveni palbě, jsou sympatičtí, duševně vyrovnaní a mají dobrou osobní hygienu.

Ze všech nepochybných talentů Juliana Assangeho, je zřejmě jeho největším talentem dělat si nepřátele. Nedůvěřuje téměř nikomu, nesympatizuje téměř s nikým a nerespektuje téměř nikoho. Rozhádá se se svými přáteli a znechucuje své oponenty. Nyní, když ho vytáhli, kopajícího a křičícího, z ekvádorského velvyslanetcví v Londýně - kde byl podle všeho, pekelným hostem  - nalezne zřejmě ve vnějším světě jen minimum spojenců, píše bývalý šéfredaktor deníku Guardian Alan Rusbridger.

Mnoho konzervativců pohrdá Assangem za to, že údajně ohrozil bezpečnost státu. Levičáci mu nikdy neodpustí, co udělal Hillary Clintonové. Četní novináři se posmívají jeho drzosti, že se identifikuje jako jeden z nich. Ženy nikdy nezapomenou nedořešená obvinění sexuálního násilí ve Švédsku.

Monbiot: Planetu zachráníme jedině svržením dnešního kapitalismu

13. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Známý britský ekolog a komentátor George Monbiot vystoupil včera v televizi BBC v pořadu Frankieho Boyla  "Nový světový pořádek":

George Monbiot: Musíme provést velké strukturální politicko-hospodářské změny.  Říká se nám, že máme používat jiné tyčinky na čištění uší a veškeré ten ubohé mikrokonzumní nesmysly, které ale nevyřeší vůbec nic. Můžete jako spotřebitel udělat dvě věci, které mají dopad: přejděte na rostlinné potraviny, to je jedna věc. To je velká změna, protože chov hospodářského zvířectva má obrovské záporné ekologické dopady. A druhá věc: přestaňte létat. Ale kromě toho, všechno, co musíme udělat, je změnit systém. Musíme svrhnout tento systém, který požírá planetu svým neustálým růstem. Prosím vás, odkdy je HDP rozumnou mírou lidského prospěchu? A přesto jediné, co vlády chtějí dělat, je snažit se zvyšovat HDP. Lidé jako OECD a Světová banka ovšem říkají, "Ne, ne, my nežádáme příliš velký růst, jen 3 procenta ročně." To znamená, že ho za 24 let zdvojnásobíte! Likvidujeme všechny ekologické hranice a ničíme svou planetu už teď, a vy to chcete zdvojnásobit? Zdvojnásobit všechno tohle? A pak to znovu zdvojnásobit, pořád to zdvojnásobovat? Je to šílenství. Musíme nalézt lepší způsob jak měřit lidský prospěch než trvalý růst. Musíme začít snižovat veškerou spotřebu fosilních paliv  a nechat fosilní paliva v zemi. A zároveň, a to je pěkná věc, ukazuje se, že masivním návratem k divoké přírodě, ekologickou obnovou, je možno fixovat velké množství CO2, který jsme už vypustili do ovzduší. Obrovské množství. Musíme dovolit lesům, aby se vrátily. Bažinám, aby se vrátily. Mořskému dnu, aby se obnovilo po ničení rybářskými sítěmi. To všechno fixuje CO2, a umožní nám to vyhnout se rozkladu našeho klimatu a rozkladu ekologie. Je ještě čas, ale nemůžeme to udělat prostě jen nesmyslným blbnutím na okrajích problému. Musíme jít přímo k jádru kapitalismu a svrhnout ho.  



Šok: Britští labouristé zřejmě drtivou většinou zvítězí v eurovolbách a předsedou EK se stane socialista

12. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News: Průzkumy veřejného mínění pro eurovolby ukazují, že strany prosazující odchod Británie z EU bez dohody (UKIP, Brexit) mají velmi podobnou míru podpory jako strany usilující o zrušení brexitu (liberální demokraté, Change UK, SNP, zelení). Zda lze zvrátit pád konzervativců a vzestup labouristů novým šéfem Konzervativní strany, to je pro torye velká otázka.


Aktualizace: Nejnovější průzkum organizace YouGov to upravuje: Labouristé mají sice největší podporu, ale jak labouristé, tak konzervativci by přišli o volební hlasy ve prospěch malých stran, probrexitových i protibrexitových:




 
Z nejnovějších průzkumů ve Velké Británii vyplývá, že nadcházející eurovolby tam drtivě vyhraje Labouristická strana, zejména pokud se rozhodne uspořádat druhé referendum o brexitu (strana se k tomuto řešení začíná přiklánět).

Podle nynějších průzkumů volebních preferencí získají britští labouristé v eurovolbách 73 europoslanců, což radikálně pozmění rovnováhu moci v Evropské unii a posune to celou Evropskou unii doleva.

Izraelská PR firma se vychloubá: Potlačili jsme účast Arabů na volbách v Izraeli

12. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Izraelská PR firma, podporující Netanjahua, se vychloubá, že umístila 1200 videokamer do volebních místností v arabských volebních okrscích s cílem omezit účast Arabů ve volbách, a tak se izraelských voleb účastnil rekordně nízký počet arabských občanů.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Stíhání Juliana Assangeho ohrožuje moderní novinářskou práci

12. 4. 2019

čas čtení 6 minut

Foto: Výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth

Jedinou překážkou, která stojí mezi stíháním Assangeho a vážnou hrozbou globální mediální svobodě, je Británie

Obžaloba americké vlády vznesená proti Julianu Assangemu se týká něčeho daleko důležitějšího, než je obvinění z pokusu hackersky proniknout do počítačů Pentagonu, píše výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth. Mnoho činů, popsaných v žalobě, je v digitální éře součástí standardní novinářské práce. To, jak budou úřady v Británii reagovat na americkou žádost o Assangeovo vydání, rozhodne, jak vážnou hrozbou je toto trestní stíhání globální svobodě sdělovacích prostředků.

Amnesty International: Problematická situace v Turecku a Yekta Uzunoglu

12. 4. 2019

čas čtení 8 minut


Stanovisko Amnesty International – Turecká republika – MUDr. Yekta Uzunoglu


Amnesty International (AI) dlouhodobě analyzuje stav lidských práv v Turecké republice (Turecko) i v ostatních státech Malé Asie. Stav ochrany lidských práv v Turecku AI pravidelně popisuje ve výročních zprávách1. Lze konstatovat, že stav ochrany a dodržování lidských práv v Turecku není uspokojivý a je v rozporu se mezinárodním právem, jímž je i Turecko vázáno. V souvislosti s extradičním řízením jsou znepokojující především snahy o znovuobnovení trestu smrti v tureckém trestním právu a dále výskyt případů mučení a jiného špatného zacházení a nespravedlivých soudních procesů v zemi původu vyžádaného. Současně dochází k porušování lidských práv, pronásledování menšin a není dodržována svoboda politického a náboženského vyznání.

Stroehlein: Původně Assange odhalil vážné zločiny Spojených států

12. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, lidskoprávní organizace Human Rights Watch: Ať už si dnes myslíme o Assangeovi a o Wikileaks cokoliv, je důležité si uvědomit, o čem byl původně tento případ: Wikileaks zveřejnily důkazy o vážných zločinech spáchaných americkou armádou v Iráku (a v Afghánistánu). PROTO jsou dnes lidé z Wikileaks stíháni a PROTO má tento případ vážné důsledky pro novinářskou práci.


HRW: Toxická rétorika, která po mnoho týdnů definovala izraelskou předvolební kampaň, v Izraeli potrvá

12. 4. 2019

čas čtení 2 minuty



 


Kandidáti v izraelské předvolební kampani se předháněli při ponižování Palestinců a odmítání lidských práv, upozorňuje na serveru Human Rights Watch analytička Khulood Badawi. Netanjahu se minulý měsíc vyjádřil: "Izrael není státem pro všechny své občany. Podle zákona o národu a státu, který jsme schválili, Izrael je národním státem židovského lidu - a jen jeho samotného."  Byla to jeho reakce na problém, o němž začala hovořit herečka Rotem Sela na sociálních sítích: "Kdy proboha tahle vláda sdělí veřejnosti, že Izrael je stát pro všechny své občany? Všichni jsme se narodili sobě rovní. Arabové jsou také, Bůh nám pomoz, lidské bytosti."

Opravdový hnus: Hlupáci v ČR se vysmívají pokusům v zahraničí odstranit neférovou genderovou nerovnost

12. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jeden hloupý český časopis ironicky informuje, že v Barceloně rozhodli, že už nebudou ve školách vyučovat některé tradiční pohádky, které neférově prezentují dívky v podřízených a utlačených rolích. Mnozí čeští čtenáři se tomu idiotsky posmívají.

Je to tak trochu, jako když se gestapáčtí provozovatelé plynových komor posmívali vražděným židům, jak jsou hloupí, primitivní a podřadní.

V ČR, v zemi, kde dostávají ženy ve srovnání s muži rekordně nízký plat, o 21 procent méně než muži:


Zdroj: ZDE

V zemi, která NIKDY neměla prezidentku a v níž je většina politiků a poslanců muži.

V zemi, která nepouští ženy do rozhodovacích postavení v podnicích ani v politice.

V zemi, která v globálním žebříčku genderové nerovnosti, jak ho analyticky vypracovává Světové ekonomické fórum, zaujímá hrdé 82. místo.


Za zeměmi, jako Island (1.) , Norsko (2.), Švédsko (3), Finsko (4),   Nicaragua (5.) Rwanda (6.), Nový Zéland (7.), Filipíny (8.), Namibie (10.) Slovinsko (11.) Bulharsko (18.) Burundi (31).


OSN: Francie musí vyřešit zoufalou situaci uprchlíků

12. 4. 2019

čas čtení 2 minuty



Mimořádná zpravodajka OSN pro ubytovací situaci upozorňuje, že zoufalá situace stovek uprchlíků ve Francii porušuje jejich lidská práva


Francie musí jednat ohledně "zoufalých" životních podmínek imigrantů a uprchlíků, kteří přespávají v Calais pod širým nebem. Musí přestat systematicky vyhánět lidi ze svých stanů. Je to porušováním práva na adekvátní ubytování, varuje velvyslankyně OSN pro bytovou problematiku.

Demokratura fantasmagorií o nedotknutelnosti majetku

12. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jako antikomunista jsem vždy velmi citlivý na to, když se za komunismus prohlašuje ústy našich podivných normalizačních pravičáků něco, co běžně funguje v demokratickém světě, třeba ve Švýcarsku, Bavorsku, Dánsku atd. Jako opak komunismu, reálný a praktický, jsem vždy chápal Západ, nikoli ideologické fantasmagorie např. o nedoktnutelnosti majetku za každou cenu. Ostatně i v našich končinách si s majetkem zdaleka nemůžete dělat, co chcete.

Může se Libye pro Rusko stát novou Sýrií?

12. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Pověsti o tom, že libyjský generál Chalífa Haftar má podporu Kremlu, jsou tak soustavné, jako jeho postup na hlavní město, píše Emily Sherwinová. V Sýrii Rusko předvádělo své vojenské svaly - ale v Libyi ještě své karty nevyložilo.

Kauza Assange a Manningové je šokujícím útokem na svobodu slova

12. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Britská policie včera zatkla zakladatele WikiLeaks Juliana Assange, který se téměř sedm let ukrýval na ekvádorské ambasádě před švédským soudnictvím, protože porušil podmínky kauce. Za to by měl být v Británii odsouzen k šestiměsíčnímu vězení. Mezitím ministerstvo spravedlnosti USA Assange obvinilo z toho, že ve spolupráci s Chelsea Manningovou (tehdy Bradley Manningem) usiloval o získání tajných materiálů Pentagonu. Pokud Velká Británie Assangeho předá Spojeným státům, může být odsouzen až na pět let vězení. Manningová byla na začátku března v USA uvězněna kvůli tomu, že odmítla svědčit před velkou porotou, která vyšetřuje aktivity WikiLeaks. Kauza Assange a Manningová jsou reálnou ukázkou Trumpova tažení proti svobodě slova, jež je nutno bezvýhradně pranýřovat, neboť může mít dalekosáhlé následky.

Šéf ČRO Plus Petr Šabata brání vysílání závažného dokumentárního seriálu

12. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Během mezinárodní konference European Broadcasting Union, která se tento týden konala v irském Castlemartyru, jsem při recepci vyslechl od pracovníků ČRo podrobné informace o skandálu týkajícím  se dokumentárního seriálu Matematika zločinu, který nyní obdržel významnou cenu, který však nynější ředitel stanice ČRo Plus Petr Šabata odmítá odvysílat.

Přesto je ve veřejném zájmu, aby tento seriál vešel v co největší známost ve  veřejnosti. Nechcete na základě justičního omylu skončít přece ve vězení!

Nechtěl jsem záležitost publikovat, abych pracovníky ČRo neohrozil, avšak nyní je to už celé vybaleno na serveru Aktuálně.cz. Je to velmi závažné, čtěte, poznamenává Jan Čulík.


Labouristická poslankyně Diane Abbott: Assange je v USA stíhán, protože odhalil trestné činy americké armády

12. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Diane Abbott: V naší zemi máme ochranu pro whistleblowery, pro ty osoby, kteří na sebe berou osobní riziko, aby ve veřejném zájmu odhalili trestné činy. Julian Assange není stíhán kvůli ochraně americké bezpečnosti, Je stíhán, že odhalil trestné činy amerických vlád:

Diane Abbott: Nesmíme zapomínat, co Wikileaks vlastně zveřejnily. Kdo by si nevzpomínal na videozáběry Pentagonu, raketového útoku r. 2007 v Iráku, který usmrtil 18 civilistů a dva novináře tiskové kanceláře Reuters? Bylo to právě monumentální množství takovýchto informací, které odsunulo závoj z amerických vojenských operací na celé řadě bojišť, z nichž ani na jednom nebylo dosaženo pozitivního výsledku pro lidi těchto zemí. Julian Assange není stíhán kvůli ochraně americké bezpečnosti, Je stíhán, protože odhalil trestné činy amerických vlád a jejich armádních jednotek.

Glen Greenwald: Pokaždé, když se chce represivní vláda zbavit klíčové svobody, jako první krok se zaměří na někohom kdo je nepopulární. Doufá a očekává, že elity nebudou schopny dát stranou své osobní antipatie pro tuto oběť a hájit svobodu, která je terčem tohoto útoku.

Ashley Feinberg: Assange je blb a svině, a právě proto je tohle pro vládu perfektní možnost, jak vytvořit velmi nebezpečný precedens.


Británie vydala na přípravu brexitu bez dohody 45 miliard Kč

12. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Britská státní služba nyní uvolnila 6000 státních úředníků, kteří pracovali na přípravě vypadnutí Británie z EU bez dohody.(Trvá nebezpečí, že k tomu dojde k odloženému datu brexitu koncem října 2019.) Podle odhadů bylo na přípravu brexitu bez dohody vydáno dosud 45 miliard Kč.

Státní úředníci, kteří byli převedeni z jiných funkcí na práci na brexitu, budou vráceni do svých původních zaměstnání. Není ale jasné, co se stane s 4500 nově najatými státními úředníky čistě pro brexit, vzhledem k tomu, že byl odložen na podzim.

Celkem pracovalo na brexitu 16 000 britských státních úředníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Trump o Wikileaks "neví nic". Zmínil se o nich ale 141krát.

12. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Donald Trump ve čtvrtek v souvislosti se zatčením Juliana Assangeho lhal,  "Já o Wikileaks nic nevím. To není věc, kterou bych se zabýval," přestože ve své prezidentské předvolební kampani r. 2016 Trump Wikileaks často chválil. Wikileaks bezpochyby hrály podstatnou roli při zvolení Donalda Trumpa prezidentem.

Trump se zmínil jen během posledního měsíce své předvolební kampaně o Wikileaks 141 krát. Televize MSNBC odvysílala nyní všechny tyto zmínky:


Trumpova kampaň měla dokonce Assangeho plakát na zdi:


Sean Hannity Assangeovi nabídl, aby za něho moderoval jeho rozhlasové pořady:

Jak se Rusko vměšuje do voleb v afrických státech

12. 4. 2019

čas čtení 5 minut

Dokumenty "polittechnologů" z řad spolupracovníků ruského podnikatele Jevgenije Prigožina ukazují strategii ruského vměšování do africké politiky - vyvolávat protizápadní nálady a oživovat staré teritoriální spory. Ale zatím ruskou expanzi omezují tři problémy - neprofesionalita, korupce a opilství, napsali Ilja Roždestvenskij, Michail Rubin a Roman Badanin.

A co Ženevské dohody, Hamáčku?

11. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Podle Ženevských dohod, jichž je signatářem i Česká republika, mají imigranti právo překročit jakékoliv hranice a na území každé země zažádat o azyl. Žádost musí být férově zpracována. Bránit lidem, kteří prchají před válkou a útlakem, před možností přejít hranici a požádat o azyl, je protizákonné. Je to fašismus.

Hamáček ovšem nepřekvapuje. Poskytl nedávno 200 milionů Kč pro libyjské pobřežní stráže, které chytají uprchlíky a umisťují je do koncentračních táborů, kde jsou mučeni, znásilňováni a prodáváni do otroctví. Viz tato šokující reportáž Channel 4 News. Toto mučení financujete i vy,  vážení čtenáři. Prostřednictvím Hamáčka, který se tím vytahuje.

Milí Češi. Vaše vláda financuje 200 miliony Kč brutální mučení lidí. Nesete za to odpovědnost

Na ekvádorském velvyslanectví v Londýně byl zatčen Julian Assange

11. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Assange je v USA obviněn z počítačového hackerství, za což může být odsouzen na pět let do vězení. Spolu s Chelsea Manningovou se prý pokusili rozluštit přístupové heslo amerického ministerstva obrany (ale nepodařilo se jim to). Assange je obviněn, že "aktivně naléhal" na Manningovou, aby mu poskytla více informací.

Deníky New York Times či Guardian za zveřejnění tajných informací americké vlády obžalovány nebyly: to totiž není trestný čin. Trestným činem je se vloupat do ministerstva obrany a tajné informace získat.  Podrobnosti ZDE 

Zakladatel serveru Wikileaks byl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně zatčen, poté, co se tam skrýval sedm let. Ekvádor zrušil jeho azyl.

Assange zatkl Scotland Yard za to, že porušil podmínky kauce, když se v roce 2012 uchýlil na ekvádorské velvyslanectví, aby se vyhnul deportaci do Švédska. Byl nyní zatčen na základě zatykače, vydaného soudem ve Westminsgteru 29. června 2012.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno napsal na Twitteru: "Suverénním rozhodnutím odebral Ekvádor status azylu Julianu Assangemu za to,že opakovaně porušoval mezinárodní konvence a každodenní protokoly."

Assange byl zatčen den poté, co obvinil ekvádorskou vládu z "rozsáhlé špionážní operace" proti němu. Tvrdil, že jeho setkání s právníky a lékařem na velvyslanectví byla tajně filmována.

Assange odmítl odejít z vyslanectví, tvrdil, že bude deportován do USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Komentáře: Myslím, že Assange pomohl weaponizovat Putinovu propagandu,  většinou islamofobní a mizogynskou. Ale nemohu tohle oslavovat, ten člověk vypadá strašně. Je to zoufalé - budí to soucit.

Edward Snowden: Slabost amerického obvinění proti Assangeovi je šokující. Tvrzení, že se pokusil (a nepodařilo se mu) rozbít heslo během jejich světoznámé reportérské práce, je známo už skoro deset let. Je to obvinění, které Obamovo ministerstvo spravedlnosti odmítlo použít s poukazem na to, že to ohrožuje novinářskou práci. Yanis Varoufakis:Julian Assange není stíhán kvůli ohrožení americké národní bezpečnosti. Je stíhán, protože odhalil trestné činy americké vlády a její armády.



Jak rasistické předsudky vyvolaly globální mediální hysterii

11. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 14 minut

Foto: Letovisko Castlemartyr v jihovýchodním Irsku

Pro mě snad nejzajímavějším radiodokumentem, předvedeným a rozbíraným na 45. konferenci European Broadcasting Union, která se  tento týden konala v letovisku Castlemartyr v jihovýchodním Irsku, byl irský, velmi novinářsky "investigativně", tedy dramaticky a rychlým tempem prezentovaný pořad o tom, jak na základě archaických rasistických předsudků vznikla globální mediální hysterie a policie odebrala malé děti zcela nevinným rodičům. V Irské republice způsobila aféra v roce 2013 obrovský skandál, ministr spravedlnosti se postiženým rodinám omluvil a dostaly odškodné ve výši několika desítek tisíc euro.

Brexit: Mayová přijala 31. října jako datum odchodu z EU

11. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Nejnovější průzkum veřejného mínění v Británii: Myslíte si, že do 31. října 2019 Británie odejde z EU?

Ano: 14 procent.
Ne: 55 procent.

Aktualizace: Průzkum výsledků eurovoleb v Británii:
Labour: 37,8 procent
Konzervativci: 23 procent
Strany pro setrvání v EU: 20,3 procent
UKIP/Brexit Party: 18 procent


Británie zůstane členskou zemí EU do 31. října, s možností, že by mohla odejít dříve, pokud se Mayové podaří  zajistit v Dolní sněmovně dohodu o brexitu. Rozhodly o tom po šestihodinové debatě Francie a Německo.

"Odklad je flexibilní, jak jsem očekával, a trochu kratší, než jsem očekával, ale stále ještě je dostatečný pro nalezení nejlepšího možného řešení," řekl prezident Rady Evropy Donald Tusk na tiskové konferenci, která začala ve dvě hodiny ráno. Dodal ohledně půlročního odkladu: "Prosím, nevyplýtvejte tento čas."

EU také uspořádá symbolický summit v červnu, na němž zhodnotí chování Británie jako členské země EU poté, co se otevřeně vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron, že je zapotřebí zabránit tomu, aby "podvratná" Británie ochromila evropský projekt.

Po tiskové konferenci se Theresa Mayová vyhnula otázkám o své budoucnosti jako premiérky, přestože předtím tvrdila, že nepřijme odklad delší než do 30. června. Tvrdila znovu, že "Británie stále může ještě odejít z EU 22. května a nepořádat eurovolby, pokud parlament schválí dohodu o odkladu". Mayová znovu obvinila poslance, že mohou za odklad brexitu.

Mayová se k věci vyjádří v Dolní sněmovně ve čtvrtek odpoledne.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

30370

Proč je češství sociální konstrukcí

11. 4. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Češi, ani jiné národy nemají pojítka, na základě kterých by se o národech dalo hovořit jako o nadčasově definovatelném celku. Snahy hovořit o českých tradicích, o českém jazyce, o českých dějinách, či o české kultuře mohou být zajímavé, ale nikdy se jim nepodaří postihnout abstraktní myšlenku národního pouta tak, aby se vyhnuly svým vlastním kontradikcím. Při nejlepším se bude vždy jednat jenom o  narativ sestavený z předchozích interpretací událostí a jevů, které se mnohdy odehrály jinak, než jak byly interpretovány, anebo si mnohdy ani nezasloužily pozornost, která jim byla věnována.

Na obranu Edvarda Beneše (opět)

11. 4. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Jan Urban v Deníku N sáhl po své oblíbené oběti E. Benešovi. Francouzi nebo Britové se takto k de Gaullovi nebo Churchilovi nechovají, byť jim také vyčítají mnohé. České flagelantství však připomíná druhorepublikovou a protektorátní žurnalistiku.

29765

Krajina pohledem ze spurtujícího VIP SUV či běsnící kamionové lochnesky

P – o – u – t – n – í – k

11. 4. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Kdysi se naší krajinou vinuly cesty vozové, úvozové - široké i úzké i cesty jen pěších. Všechny snadno dovedly poutníka odněkud někam. V dolině se křížily s meandrujícími potoky, které přinášely po zimě dostatek vláhy do mlžných luhů a hájů a současně bránily povodním. Některá pole či spíš políčka ležela jako úhor ladem a odpočívala před další prací. Jiná vydala svoji úrodu. Skácet strom dalo tolik práce, že existovala přirozená rovnováha mezi kácením a sázením. Krajina byla celkem, ve kterém jako v puzzlech zapadalo jedno do druhého a vzájemně bez sebe nemohlo být...

Jak Netanjahuova volební výhra ovlivní dění na Blízkém východě?

11. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Stávající izraelský premiér může děkovat nebesům, jakož i svým přátelům v Bílém domě a Kremlu, že opět zvítězil v parlamentních volbách. Přestože se nad ním vznášelo vážně obvinění z korupce, izraelské ministerstvo spravedlnosti nyní váhá, zda na "Bibiho" podat žalobu, či nikoliv. Netanjahu má navzdory trablům se zákonem opět velkou šanci vytvořit většinovou vládní koalici. Výsledek izraelských voleb však přesvědčivě ukazuje, že v izraelské společnosti posílila krajní pravice, což nevěští nic dobrého.

Březen za kamna vlezem?

11. 4. 2019 / David Zvara

čas čtení < 1 minuta


Každý asi zná české přísloví o chladném březnu ve středoevropských klimatických podmínkách. Ono už ale neplatí. Podle měření evropského ECMWF Copernicus Climate Change Service byl březen v letech 2016, 2017 a 2018 potřetí v řadě nejteplejším od roku 2001. Teploty nad celou Evropou, jižní Afrikou, Aljaškou, severozápadní Kanadou, cetrální oblastí Sibiře a Austrálií byly výrazně vyšší než v letech 1981 - 2010, jak ukazuje mapa graficky znázorňující porovnání výsledků měření. Naopak pod průměrnou teplotou byla jihozápadní část Kanady, střední oblasti USA a Grónsko.

Lidovci by si měli zvolit jiné téma, než je boj proti rovnosti manželství

11. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Má smysl v roce 2019, v době, kdy celá západní Evropa má manželství pro homosexuály už zavedeno, v době, kdy je rovnost manželství zavedena také v celých USA, v Kanadě, Austrálii atd. a kdy v civilizovaném světě výrazně roste podpora mezi veřejností pro rovnost manželství, a to dokonce i u nás, má smysl vytahovat odpor proti rovnosti manželství jako politickou kartu v českém politickém kolbišti? Nejsou důležitější ta témata, která sjednocují prozápadní politiky?

26726

Policie zabavila nedoložitelné peníze nalzené v bytě předsedy antimonopolního úřadu Rafaje

Selhávání lidí na vysokých postech nezachrání vysoký plat

11. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Osobní integrita. To jsou jediná slova, která mě napadají při čtení neradostného článku. Pokud se vybírá člověk do vedení takto exponovaných institucí, které jsou ze zákona hlídači státu, musí být prvním a posledním kritériem osobní integrita dotyčného. Byly časy, kdy to dokonce i platilo: šéfem (obdobně důležitého) Národního kontrolního úřadu byl devět let Lubomír Voleník. Vzpomínáte? O jeho osobní integritě nepochyboval nikdo a nikomu nevadilo, že "byl za ODS", ani když vládly jiné strany. O jeho uplacení s cílem ovlivnit rozhodnutí úřadu se mohl pokusit jen úplný hlupák.

30368

Opětovné varování pošetilcům věřícím na úspěšný czexit

Proběhl už brexit na pozadí chaotické nedohody?

11. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Stále zoufalejší britská premiérka Mayová se snaží pro svůj plán odchodu Velké Británie z EU dojednat dohodu na prodloužení lhůty pro finální "good bye". Její představa se ovšem diametrálně liší od postoje EU, kde evidentně nepanuje velká důvěra v to, že když se Velké Británii nepodařilo připravit se na odchod za takřka tři roky, stihne se konsolidovat do konce června. Vnitřní i vnější chaos se mezitím zvyšuje. Některé procesy byly pochopitelně nastaveny dopředu a rozbíhají se. Britská vláda nabízí svým občanům žijícím na území EU informace k hladkému průchodu změnami, nicméně nedokáže ani elementárně zaručit to, že bude přijata dohoda, ze které tyto předpoklady vycházejí. Země, která se kvůli tragické chybě s referendem rozdělujícím zemi naprosto nesmiřitelně ocitla ve stavu vnitřní paralýzy, a jež neví, co bude za měsíc, už ovšem vydává nové pasy, které stvrzují brexit. Blázniví brexitéři žijící v 19. století, kteří v současnosti do značné míry ovládají konzervativní stranu, považují věc za vyřízenou a chystají se opět vládnout vlnám...

Jsem uprchlík. Mám letět do Dublinu. Ryanair mi nechce dovolit nastoupit do letadla. Prosím, protestujte!

10. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:

İyad el-Baghdadi  Právě se mi telefonicky omluvili z Ryanairu s tím, že mě pustí hned do dalšího letadla a poskytnou mi odškodné. A já teď myslím na všechny ty uprchlíky, kteří nemají 122 000 followers na Twitteru a jimž takto Ryanair netelefonuje. Co se týče vás všech, kteří jste si stěžovali a stali jste se na dvě hodiny mým hlasem, děkuji vám, mnohokrát. Kolem nás se děje mnoho nespravedlnosti a my uprchlíci se s tím musíme pořád potýkat., Ale zároveň existuje i mnoho solidarity a sympatií. Děkuju vám všem, milí přátelé. Nezapomínejte na ostatní uprchlíky, které mnoho lidí na Twitteru nesleduje a kteří nemluví anglicky a jsou dehumanizováni a zlomení a nemají schopnost se bránit. Buďte i jejich hlasem.


İyad el-Baghdadi je mezinárodně známý a silně respektovaný aktivista za demokracii. Prosazuje demokracii a lidská práva na Blízkém východě už mnoho let.




Jsem na letišti v Berlíně a Ryanair mě odmítl vpustit na palubu letadla. Mám letět do Dublinu. Stránky irské vlády uvádějí, že smím letět, ale @Ryanair tvrdí, že nesmím. Prosím, protestujte u Ryanairu, pošlete svůj protest s tagem @Ryanair, píše İyad el-Baghdadi | إياد البغدادي

Důvod uvedený: žádný. Předložil jsem jim printout ze stránek irské vlády, že mohu do Dublinu cestovat. Chtěli po mně "originál". Žádal jsem promluvit s vedoucím, není k dispozici. Požádal jsem o informace o svých právech jako zákazník, odkázali mě na internetové stránky Ryanairu. ‏  Prosím, protestujte. Ryanairu tohle neprojde.


Šest jedů ochromujících demokracii

10. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Volby a referenda občas změní chod historie, píše Moisés Naím. Například v červnu 2016 se Británie ve slavném brexitovém referendu rozhodla opustit Evropskou unii. A také v roce 2016 Donald Trump zvítězil v amerických volbách a ocitl se v Bílém domě. - A v roce 1998 Venezuelané zvolili prezidentem Huga Cháveze.

Británii žalují humanitární organizace za to, že nadále vyváží zbraně do Saúdské Arábie

10. 4. 2019

čas čtení 1 minuta





Organizace  Human Rights Watch, Amnesty International a RW UK intervenují v soudním případu, který byl zahájen v úterý. Britská vláda je žalována za to, že nadále prodává zbraně Saúdské Arábii. Případem se zabývá po dobu tří dnů od 9. dubna odvolací soud v Británii.

Tuto zásadní žalobu, kterou podala britská organizace Campaign against Arms Trade (CAAT). Tvrdí, že britská vláda porušuje vlastní zbrojní vývozní kritéria  tím, že nadále prodává zbraně Saúdské Arábii, vzhledem k jasnému riziku, že ty zbraně mohou být používány k páchání vážného porušování mezinárodního humanitárního práva v Jemenu. Vysoký soud v Londýně tuto žalobu r. 2017 odmítl, avšak CAAT získala právo se odvolat a všechny tři organizace, a také Oxfam, také znovu obdržely svolení se žaloby účastnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

NATO a Stoltenbergův paradox

10. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V době 70. výročí čelí NATO nejvážnějším výzvám od konce studené války, píše Bogdan Klich. Alianci zasáhla ruská ilegální anexe Krymu a invaze v Donbasu. Americký prezident Donald Trump alianci ostře kritizuje a Velká Británie se kvůli brexitu pomalu mění v malou Anglii. Navzdory těmto neúspěchům NATO v posledních letech významně posílilo své závazky vůči Střední a Východní Evropě. Ale stále ještě potřebuje udělat víc.

Americká armáda se obává čínské přítomnosti ve Venezuele

10. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

V rozhovoru pro Foreign Policy admirál Craig Faller, který šéfuje Jižnímu velení armády Spojených států, poukázal na čínskou dezinformační kampaň. Ta má podle něj obvinit USA z výpadků proudu, které v posledních týdnech postihly Venezuelu, upozorňuje Lara Seligmanová.

Po masových vymíráních evoluce uplatňuje "rychlostní limity" na oživení

10. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Trvá nejméně deset milionů let, než se biosféra plně vzpamatuje z masových vymírání druhů. Jedná se o jakýsi rychlostní limit pro obnovu druhové pestrosti, který vědci dobře znají. Vysvětlení pro toto pravidlo obyčejně pracují s environmentálními faktory, ale výzkum provedený Texaskou univerzitou v Austinu je spojuje s něčím jiným: S evolucí.

Izrael: Nedoufejte ve změnu

10. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Izraelské volby přinesly těsné soupeření mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a bývalým generálem Benny Gantzem. Avšak nehledě na to, kdo zvítězí, existuje jen málo důvodů věřit, že na obzoru je nová éra, píše Peter Philipp.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


25071