OSN: Francie musí vyřešit zoufalou situaci uprchlíků

12. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Mimořádná zpravodajka OSN pro ubytovací situaci upozorňuje, že zoufalá situace stovek uprchlíků ve Francii porušuje jejich lidská práva


Francie musí jednat ohledně "zoufalých" životních podmínek imigrantů a uprchlíků, kteří přespávají v Calais pod širým nebem. Musí přestat systematicky vyhánět lidi ze svých stanů. Je to porušováním práva na adekvátní ubytování, varuje velvyslankyně OSN pro bytovou problematiku.

 

Leilani Farha, mimořádná zpravodajka OSN pro bytovou problematiku, upozornila na "tvrdé podmínky" asi 700 migrantů a uprchlíků, kteří jsou nyní na francouzském severním pobřeží bezdomovci, snaží se přežívat ve stanech nebo v provizorních táborech a "nemají v podstatě vůbec žádný přístup do nouzového ubytování". Mnozí z nich přišli do Francie, protože se snaží dostat do Británie.

Od uzavření obrovského provizorního uprchlického tábora v Calais v říjnu 2016 žijí stále stovky lidí jako bezdomovci na francouzském pobřeží za otřesných podmínek

Lidskoprávní organizace ve Francii upozorňují, že policie v Calais opakovaně a násilně vyhání lidi, kteří přespávají pod širým nebem v lesích nebo u silnic. Často jim v časných ranních hodinách policie konfiskuje stany a spací pytle a zanechává je bez přístřeší.

Farha, která zkoumala ubytovací podmínky po celé Francii, uvedla: "Vláda Francie musí zakázat opakované a systematické vyhánění osob přespávajících ve stanech a neformálních osadách, což vede k nelidskému a ponižujícímu zacházení."

Sdělila deníku Guardian: "Lidé v Calais jsou nucení žít za opravdu strašlivých podmínek, přestože už přežili děsivou cestu plnou násilí a extremních situací. Vyhánění těchto osob každých 24 hodin je bezpochyby porušováním práva na adekvátní bydlení."

Farha dodala, že Francie, šestá největší ekonomika na světě, je "vzorem" v Evropě, protože je jedinou zemí, která začlenila právo na bydlení do domácího zákonodárství. Avšak musí nyní zajistit, aby bylo skutečně realizováno, zejména v souvislosti s rostoucím bezdomovectvím.

Poukázala na své "naléhavé znepokojení" ohledně lidí žijících za děsivých podmínek ve skvatech a neformálních osadách po celé Francii, včetně migrantů a Romů. Jedna prázdná kancelářská budova v Toulouse je plná téměř 300 migrantů, včetně dětí, je přeplněná, všude je hmyz a sanitační systémy jsou zahlceny a nefunkční.

Ve Francii žije podle odhadů ve 497 neformálních osadách více než 16 000 lidí. Třetina z nich v Paříži a v okolí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9493

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019