Trump o Wikileaks "neví nic". Zmínil se o nich ale 141krát.

12. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
Donald Trump ve čtvrtek v souvislosti se zatčením Juliana Assangeho lhal,  "Já o Wikileaks nic nevím. To není věc, kterou bych se zabýval," přestože ve své prezidentské předvolební kampani r. 2016 Trump Wikileaks často chválil. Wikileaks bezpochyby hrály podstatnou roli při zvolení Donalda Trumpa prezidentem.

Trump se zmínil jen během posledního měsíce své předvolební kampaně o Wikileaks 141 krát. Televize MSNBC odvysílala nyní všechny tyto zmínky:


Trumpova kampaň měla dokonce Assangeho plakát na zdi:


Sean Hannity Assangeovi nabídl, aby za něho moderoval jeho rozhlasové pořady:


Další příklady, kde Trump tweetoval o Wikileaks, které "nyní nezná":


Assangova role při Trumpově vítězství rozdělila americké Republikány - Trumpovi loajalisté na ultrapravici považují Assangeho za oběť "deep state", "hlubokého státu", kdežto tradiční američtí konzervativci ho považují za Putinova poskoka.

Ekvádorský ministr zahraničí José Valencia zveřejnil devět důvodů, proč byl Assangeho azyl zrušen. Valencia uvedl, že Ekvádor neměl jinou možnost než ve čtvrtek dopoledne Assangeův azyl zrušit, po jeho "četných aktech zasahování do politiky jiných států", které ohrožovaly styky Ekvádoru s těmito státy.

Valencia poukázal také na Assangeho chování, že jezdil na skateboardu a hrál fotbal uvnitř malého velvyslanectví, choval se sprostě vůči zaměstnancům velvyslanectví a vyhrožoval jim, dokonce se pral s bezpečnostními strážemi. Vyjadřoval se urážlivě o Ekvádoru a obviňoval jeho činitele, že jsou pod tlakem od jiných zemí.

Assange trvale obviňoval zaměstnance velvyslanectví, že ho špehují a filmují pro Spojené státy a namísto aby poděkoval za sedm let azylu, on a jeho stoupenci zahájili "lavinu kritiky" vůči ekvádorské vládě. Hovořil také o "hygienických" problémech, včetně problému, který je "velmi nepříjemný" a je "spojen se zažívacím problémem".

Ministr pokračoval, že Ekvádor nemůže poskytovat azyl osobě, která prchá před spravedlností, a řeklů, že v době zrušení Assangeho azylu neexistovala žádná žádost o jeho vydání. Velká Británie poskytla dostatečné záruky, že se Assangeovi dostane spravedlivého soudního procesu a že nebude vydán do země, kde by mohl být mučen nebo popraven.

Ve způsobu, jímž Assange dostal ekvádorské občanství, byly "četné nedůslednosti" a jeho pobyt byl velmi nákladný. Ekvádor vydal více než 5,8 milionů dolarů v letech 2012-2018 na Assangeovu bezpečnost a téměř 400 000 dolarů na jeho lékařské výdaje, potraviny a prádlo.

Ekvádorský ministr vnitra Maria Paula Romo upozornil, že ekvádorské úřady identifikovali klíčového člena Wikileaks a lidi blízké Assangeovi v Ekvádoru, kde žili už několik let a snažili se zemi destabilizovat.

Komentátor Simon Jenkins poukazuje na to, že nyní, o deset let později, se Assangeovy akce z doby kolem roku 2010 zdají starodávné a podivné:

"Assange se sám považoval za bojovníka za pravdu v ráji internetu, existujícím bez hranic, kde si lidé mohou vytvářit vlastní pravidala. Nyní sám Assange silně potřebuje pevnou hranici, přátelského soudce a právní ochranu...

Dnes vypovídají zážitky Assange a Snowdena mnohé o absenci předpisů schopných omezit anarchii internetu. Dnes státy věnují obrovské finanční zdroje na totéž, co dělával Assange na volné noze. Ve srovnání s kybernetickou aktivitou čínské a ruské vlády - a jistě i britské - byl Assange klukem v podkroví. A zatímco se státní úřady snaží ochraňovat svá tajemství, temní jezdci z internetu je předstihují."


Právní tým vězněné Chelsea Manningové podá odvolání proti jejímu nynějšímu věznění. Byla uvězněna, že odmítla svědčit proti Assangeovi. Nyní vyšlo z americké žádosti o vydání Assangeho najevo, že americké úřady už o Assangeho činnosti věděly, požadavek tedy, aby proti němu svědčila Manningová, byl "duplikativní" a právně nepřípustný


0
Vytisknout
8013

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019