Proč nemůže premiér Babiš promluvit takhle?

8. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Nicola Sturgeonová, šéfka skotských nacionalistů a skotská premiérka při příležitosti oslav založení skotského parlamentu: 


Když první skotský premiér, už zemřelý (labourista) Donald Dewar oslovil tento parlament při jeho otevření před sedmnácti lety, pronesl jeden z nejlepších projevů naší doby. Zdůraznil, že skotský parlament, to je něco víc než naše politické strategie a naše zákony. Je o tom, čím jsme. O tom, jak se chováme. 

Dovolte mi tedy, abych zauvažovala nad tím, kdo jsme my dnes v dnešním Skotsku.

Je nás více než 5 milionů mužů a žen, dospělých, mladých lidí a dětí. Všichni mají své vlastní životní příběhy, rodinné historie a své vlastní naděje a sny. 

Jsme vnuci a pravnuci tisíců lidí, kteří sem přišli z Irska, aby pracovali v našich docích a v našich továrnách. Jsme 80 000 Poláků a 8 000 Litevců, 7000 lidí z Francie, 7000 ze Španělska, 7000 z Německa, 7000 z Itálie a 7000 z Lotyšska. 

To jsou lidé z mnoha zemí mimo naše břehy, jejichž příchodem do naší země a životem mezi námi jsme tolik poctěni.
 

Jsme oněch více než půl milionu lidí, kteří se narodili v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku, kteří se rozhodli žít zde ve Skotsku. Jsme ty tisíce evropských studentů, kteří studují na našich univerzitách. A jsme všichni ti lékaři a zdravotníci ze všech evropských zemí a mnoha zemí světa, kteří se o nás denně starají v našem státním zdravotnictví. 

Ať už tady žijeme po celé generace, anebo jsme naši noví Skotové z Indie, z Pákistánu, z Afriky a ze zemí po celém světě, my jsme všechno tohle, a více. Jsme o tolik silnější v důsledku diverzity, která nás utváří. Jsme jedno Skotsko a jsme prostě domovem pro všechny ty, kdo se rozhodli tady žít. 

To je, kdo a čím jsme. 

A jak se chováme? Chováme se s důstojností. Zacházíme s druhými s respektem, oslavujeme svou rozrůzněnost. Nejsme dokonalí, to vůbec ne, a děláme chyby. Avšak každý den, zejména uprostřed protivenství či smutku, bychom měli nabízet svému sousedovi pomocnou ruku.   



0
Vytisknout
9013

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2019