Hlasování o registru smluv jako sonda do politické reality ČR

19. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Složitost hledání společné koalice proti Andreji Babišovi ilustruje čerstvé hlasování o registru smluv ve Sněmovně. Šlo o to, zda také firmy jako ČEZ nebo České dráhy budou muset být transparentní, pokud jde o smlouvy, které uzavírají. Naprostá transparentnost hospodaření s veřejnými penězi, tedy povinnost zveřejňovat smlouvy v registru smluv i pro ČEZ a podobné firmy, byla především priorita pirátů.

 

Poslanci hlasovali právě o návrhu zákona, který toto obsahoval a který jim vrátil Senát (je třeba to zmínit, aby bylo také jasno, zač Senát stojí). Sněmovna na situaci zareagovala jakýmsi spontánním vytvořením dvou koalic, které se mi zdají velmi výmluvné. Proti Senátu (tedy pro zákon) hlasovali kromě poslanců za piráty také poslanci ANO, ČSSD, KDU-ČSL, dva poslanci STAN a Dominik Feri jako jediný poslanec z TOP09. Proti zákonu hlasovali jako jeden muž poslanci SPD, další poslanec, který byl proti, je komunista Ondráček. Většina poslanců ODS se zdržela. Sněmovna nakonec Senát přehlasovala většinou 114 hlasů ze 171 přítomných. Teď bude záležet na prezidentu Zemanovi, jak se k zákonu postaví.

Zkuste pak přemýšlet, co vlastně spojuje odpůrce Andreje Babiše, kde jsou ty priority, na kterých by případně měli stavět budoucí vládnoucí koalici, kdyby uspěli ve sněmovních volbách.

Hlasování:

http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=70620&l=cz

Další informace:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zverejnovani-smluv-registr-smluv-cez.A190618_155129_ekonomika_kop


0
Vytisknout
7264

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019