Pokusí se Johnson, podle vzoru Trumpa, v Británii vyhlásit mimořádný stav?

9. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
V neděli večer kolovaly mezi poslanci Dolní sněmovny dohady, že se Boris Johnson možná pokusí vyhlásit mimořádný krizový stav a v rámci něho realizovat divoký brexit.

Sam Coates, náměstek politického šéfredaktor v televizi Sky News, napsal na Twitteru: Dnes večer se hovoří o tom, zda by Boris Johson a Dominic Cummings mohli vyhlásit celostátní mimořádný stav použitím druhé části (Pravomoci v krizi) Zákona z roku 2004 o mimořádných událostech, a tím zrušit nově schválený zákon zakazujicí divoký brexit a nařizující Johnsonovi, aby šel do Bruselu žádat o další odklad brexitu.



 

Poslanci se obávali, že by Johnson mohl tento mimořádný stav vyhlásit na 30 dní a že by potřeboval schválení od parlamentu až po 30 dnech.

Právníci tuto možnost odmítli. Jeden z nich poukázal na to, že parlament má pravomoc zrušit takový mimořádný stav po sedmi dnech. Jeden soudce sdělil Samu Coatesovi, že vyhlášení mimořádného stavu Johnsonem by soudy velmi rychle zrušily, protože je zjevné, že žádný mimořádný stav v Británii nevládne, jen politická kontroverze.

Pokus o vyhlášení mimořádného stavu by byl považován jen za další snahu porušit zákon.


0
Vytisknout
10566

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2019