Ministr obrany Esper: Trump nařídil americkým vojákům opustit severní Sýrii

14. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
V podmínkách rostoucího chaosu v Sýrii prezident Donald Trump nařídil americkým jednotkám stáhnout se ze severu země, aby se vyhnuly krvavému konfliktu mezi Tureckem a kurdskými milicemi, píše Robert Burns.


Stažení oznámené ministrem obrany Esperem znamená úplný odchod zbylé zhruba tisícovky vojáků, kteří spolupracovali s Kurdy v boji s IS na severovýchodě země. Esper ovšem výslovně neřekl, že jde o úplné stažení.

Pentagon předtím stáhl asi 30 vojáků z turecké útočné zóny podél hranic. S eskalací násilí, rozšiřováním turecké inkurze a vyhlídkami na ještě zmatenější konflikt všechny americké síly podél hranic budou nyní následovat tuto první třicítku.

Jediné další místo v Sýrii, kde jsou přítomny americké jednotky, představuje posádka ve městě Tanf u východní syrské hranice s Jordánskem. Americké a koaliční jednotky zde přítomné však nejsou zapojeny do kurdské mise, takže je vysoce nepravděpodobné, že by vojáci ze severovýchodu skončili v Tanfu.

"V posledních 24 hodinách jsme zjistili, že zřejmě chtějí rozšířit svůj útok dále na jih, než bylo původně plánováno - a na západ," prohlásil ministr.

USA jsou také nyní přesvědčeny, že kurdská strana PYD ovládající severovýchod Sýrie se nyní snaží uzavřít dohodu se syrskou armádou a Ruskem.

Američané po pět let spolupracovali s Kurdy vedenou syrskou skupinou známou jako Syrské demokratické síly v boji s IS. Turecko dlouho vznášelo námitky proti této alianci, protože Turecko považuje elementy těchto kurdských sil za teroristy spojené s povstáním v Turecku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5867

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2019