Obrat o 180 stupňů: Trump nyní požaduje od Turecka příměří a nařizuje sance, zatímco násilí eskaluje

15. 10. 2019

čas čtení 3 minuty
Andrew Stroehlein:  "Požaduji, aby se ty koně OKAMŽITĚ vrátily do stáje, a až zjistím, kdo ty vrata stáje otevřel..." řekl Stabilní Génius...




ITV: Jak děsivé dopady má turecká invaze v Rojavě:
Donald Trump v pondělí telefonoval s tureckým prezidentem Erdoganem. Požadoval od něho okamžité příměří v Sýrii. Zároveň oznámil celou řadu trestů pro Ankaru, kterou kritikové považují za Trumpovu snahu alibistickou snahu zachránit svou tvář.

O Trumpově rozhovoru s Erdoganem informoval viceprezident Mike Pence, s tím, že brzo pocestuje na Blízký východ: "Spojené státy nedaly Turecku zelenou, aby provedlo invazi do Sýrie," tvrdil Pence reportérům v Bílém domě.

 

Avšak to, že Trump před týdnem oznámil, že stahuje americké jednotky, které fungovaly jako nárazník proti turecké invazi, je široce považováno za závažnou historickou chybu v zahraniční politice, která vyvolala mimořádně ostrou kritiku dokoce i od Republikánů.

Poté, co se situace v severní Sýrii vymkla kontrole a Bilý dům se zoufale snažil dohnat, co se vlastně děje, Trump nyní uznámil, že vydal exekutivní příkaz, aby byly uvaleny sankce na současné i bývalé činitele tureckého státu a okamžitě zastavil jednání o nové americko-turecké obchodní dohodě v hodnotě 100 miliard dolarů.

Trump také obnovil dovozní cla ve výši 50 procent na tureckou ocel - totéž udělal mezi dalšími opatřeními loni s cílem zajistit propuštění amerického pastora Andrewa Brunsona z vězení. V květnu Trump tato dovozní cla snížil na 25 procent.

"Jsem plně připraven rychle zlikvidovat ekonomii Turecka, jestliže budou vedoucí politikové v Turecku pokračovat po této nebezpečné a ničivé cestě," řekl Trump v pondělí.

V Trumpově prohlášení se potvrzuje, že všech 1000 amerických vojáků v severovýchodní Sýrii odchází, i když budou "znovu použiti a zůstanou v regionu". Malý počet amerických vojáků má zůstat v posádce At Tanf v jižní Sýrii, kde budou nadále "odstraňovat" pozůstatky Islámského státu.

V čele ofenzívy proti Islámskému státu byly Kurdy vedené Syrské demokratické jednotky (SDF), avšak Erdogan je spojuje se separatistickými extremisty s Turecka. Kurdové se obrátili na Ruskem podporovaného syrského prezidenta Bašara Asada ve snaze zastavit invazi Turecka, a potenciálně tak vznikl nebezpečný sud prachu. Není vyloučeno, že by se tak Rusko dostalo do vojenského konfliktu s Tureckem, členem NATO.

Americký ministr zahraničí Mark Esper má příští týden cestovat do Bruselu a žádat tam, aby spojenci NATO Turecko za invazi do Sýrie potrestali, protože invaze vedla k "propuštění mnoha nebezpečných bojovníků Islámského státu".

Zdá se, že Bilý dům se nyní vzdal strategie, kdy tvrdil, že turecká invaze byla nevyhnutelná a že jen odstraňuje americké jednotky z nebezpečné zóny.

Nové sankce však zřejmě neuspokoj Kongres, který bude znovu zasedat v úterý. Trump čelí rebelii od Republikánů v Kongresu, kteří ho normálně zcela nekriticky podporují a v současnosti ho hájí proti vyšetřování směřujícímu k impeachmentu.

Mitch McConnell, předseda senátní většiny, konstatoval, že odchod amerických jednotek ze Sýrie hrozí "strategickou katastrofou" a "katastrofálním důsledkem" pro americké zájmy v regionu, i když Trumpa nejmenoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7489

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019