V Londýně protestovaly statitisíce lidí proti brexitu. Boris Johnson znovu prohrál v Dolní sněmovně

19. 10. 2019

čas čtení 1 minuta







Poslanci britské Dolní sněmovny znovu ponížili Borise Johnsona tím, že hlasováním schválili dodatek, jímž mu odepřeli podporu pro jeho dohodu o brexitu, dojednanou tento týden v Bruselu.

Namísto aby ji hlasováním potvrdili, schválili dodatek navržený nadstranickou skupinou poslanců, vedenou bývalým konzervativcem (nedávno ze strany Johnsonem vyhozeným), sirem Oliverem Letwinem v poměru 322 hlasů ku 306 - většinou 16 hlasů.

Účelem dodatku bylo donutit Johnsona, aby splnil podmínky tzv. Bennova zákona, který ho nutí, aby písemně zažádal Brusel o odklad brexitu, pokud jeho dohoda o brexitu nebude parlamentem schválena do 23 hodin soboty 19. října 2019.

Poslanec Oliver Letwin a kolegové schválili dodatek proto, aby zajistili, že nemůže dojít k divokému brexitu.

Johnson řekl po této své další porážce v parlamentě, že ho to "nijak nevyvádí z míry" a že předloží parlamentu příští týden zákon o brexitu. Johnson tvrdil, že nebude s EU vyjednávat o odkladu a "zákon mě ani nenutí, abych to udělal". Právnička a poslankyně za skotské nacionalisty Joanna Cherry ho varovala, že pokud by Johnson neposlal do Bruselu v sobotu po 23. hodině dopis požadující odklad brexitu, bude v pondělí potrestán soudně. 

* * *
Vynikající představitelé lidu - brexitéři jako Jacob Rees-Mogg mohli odejít v sobotu odpoledne z parlamentu pouze pod ochranou policie. (Rees-Mogg nezdvořile odešel ze Sněmovny, než mu mohli poslanci položit četné otázky.)


0
Vytisknout
7096

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019