Irák: Proíránské milice nasadily proti protestujícím odstřelovače

18. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Během nejkrvavějších protivládních protestů za mnoho let proíránské milice nasadily z bagdádských střech odstřelovače, řekli Reuters dva iráčtí bezpečnostní představitelé.


Nasazení milic, které dosud nebylo hlášeno, podtrhuje chaotický charakter irácké politiky během masových protestů, které za sebou za týden od 1. října zanechaly více než stovku mrtvých a 6 000 zraněných. Milice v Iráku jsou nástrojem sílícího íránského vlivu. Někdy operují spolu s iráckými bezpečnostními silami, ale udržují si vlastní velitelskou strukturu.

Irácké bezpečnostní zdroje sdělily Reuters, že lídři proíránských milic se sami rozhodli, že pomohou potlačit masové protesty proti vládě iráckého premiéra Mahdího, jehož administrativu podporují proíránské ozbrojené skupiny a politické frakce.

"Máme ověřené důkazy, že odstřelovači byli příslušníky milic podřízení přímo svému veliteli místo hlavnímu veliteli ozbrojených sil," prohlásil jeden z iráckých bezpečnostních zdrojů. "Náleží ke skupině, která má velmi blízko k Íráncům."

Druhý zdroj, který se účastní každodenních vládních bezpečnostních brífingů, prohlásil, že milicionáři v černých oděvech stříleli na protestující ve třetí den nepokojů, kdy počet mrtvých vzrostl ze zhruba půltuctu na více než 50. Velel jim Abú Zajnab al-Lámí, bezpečnostní šéf Hašídu, skupiny většinou šíitských polovojenských kádrů podporované Íránem. Lídr Hašídu dostal příkaz potlačit protesty spolu se skupinou jiných vysokých představitelů milic. Zdroje neuvedly, kolik odstřelovačů milice nasadily.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6048

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019