Americká sněmovna reprezentantů odsuzuje hlasy demokratů iu republikánů Trumpovu politiku ve vztahu k Sýrii

Trump k tureckému útoku na Kurdy: "Nás se to netýká"

17. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump se domnívá, že ofenzíva turecké armády vůči Kurdům na území Sýrie, která přímo souvisí se stažením amerických jednotek, jež do té doby podporovaly kurdské milice v boji s lsámským státem, "není věcí USA". Zároveň soudí, že kurdské milice jsou schopny bojovat s tureckou armádou vlastními silami. Prohlásil to na tiskové konferenci následující po setkání s italským prezidentem Sergio Mattarellou v Bílém domě. V ostrém kontrastu s tímto tvrzením je cesta amerického viceprezidenta a ministra zahraničí do Turecka s cílem vyjednat zastavení bojů.

Trumpovy výroky navazují na předchozí protichůdná prohlášení, v nichž se mísí jak obhajoba stahování amerických sil ze Sýrie a ponechání kurdských spojenců bez podpory, tak vyhrožování Turecku sankcemi za útok vedený proti kurdským milicím i civilistům. 


Tyto výroky se setkaly s ostrým odmítnutím nejen ze strany opozičních Demokratů, ale také Republikánů. Významná část z nich se domnívá, že Trump rozhodnutím o stažení amerických jednotek ze severních částí Sýrie, na nichž operují kurdské milice, oslabil pozici dlouhodobého amerického spojence. Trump se vyjádřil také na adresu kurdských bojovníků, kteřé podle něj nejsou "žádní andělé", nýbrž žoldáci bojující ve vlastním zájmu a za peníze.

Podle kritiků z řad Republikánů Trump nejen že opustil amerického spojence v syrském proxy konfliktu, oslabil tím také pozici USA v regionu.

Následně došlo k otevřené roztržce mezi prezidentem Trumpem a předsedkyní dolní komory amerického parlamentu Nancy Pelosi, která jednání v Bílém domě v reakci na chování Donalda Trumpa předčasně opustila. Trump ji měl údajně označovat za političku "třetí kategorie" a obviňovat ji, že by chtěla, aby na Blízkém a Středním východě získali vliv komunisté. Pelosi při odchodu ze setkání komentovala situaci v tom smyslu, že Trump se zdál být otřesený, že prodělal kolaps. O vývoji situace v USA informovaly NY Times.

Tentýž deník přinesl zprávu, že americká dolní komora následně přijala výraznou většinou usnesení, v němž odsuzuje Trumpovo rozhodnutí stáhnout vojenské síly ze syrského území, čímž umožnil turecký útok na americké spojence v tamním složitém válečném konfliktu. Usnesení bylo přijato většinou 354 hlasů, proti bylo pouze 60. 

Dva významní představitelé současné americké vlády, viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo, se vydali do Ankary ve snaze vyjednat příměří v konfliktu, o němž prezident Trump soudí, že není věcí USA...

0
Vytisknout
6862

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019