Erdoganova nadace otevře školu v Budapešti

21. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Budapešťské úřady vydaly lobistické organizaci tureckého prezidenta Recepa Tajjipa Erdogana povolení otevřít základní a střední školu v Budapešti, upozorňuje Péter Cseresnyés.


Na otázku úřadující šéf příslušné instituce odpověděl, že jde o soukromou školu "tureckého původu", která ještě neotevřela, protože "se staví". Nezveřejnil však, z jakého finančního zdroje bude škola placena, jak velký bude mít rozpočet nebo zda bude otevřena exkluzívně tureckým studentům. Není také jasné, zda muslimské náboženské vzdělávání nebude hrát klíčovou roli.

Zřizovatelem školy je nedávno založená společnost Maarif Hungary Nonprofit Ltd,. kterou vlastní turecká Nadace Maarif.

Blízký vztah mezi touto tureckou nadací a Erdoganem je známý. Turecký prezident osobně jmenuje sedm z dvanácti členů rady ředitelů. Také turecké ministerstvo vzdělávání poskytuje významný díl financí.

Nadace vznikla po neúspěšném vojenském převratu v roce 2016 s cílem získat náboženské školy založené bývalým Erdoganovým spojencem Fethullahem Gülenem, který podle Erdogana stál za pučem. Tento klerik zakládal školy, střední školy a univerzity po celém světě.

Erdogan navštíví Budapešť 7. listopadu. Bylo oznámeno několik protestních demonstrací v hlavním městě.

Minulé pondělí premiér Viktor Orbán jednal s tureckým prezidentem v Baku, kde diskutovali o rozšíření dvojstranných vztahů a Erdogan poděkoval Orbánovi za podporu na mezinárodní scéně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6969

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2019