Jihoafrická vláda rozšíří využití uhelných elektráren

21. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
Jihoafrická vláda v pátek oznámila, že země rozšíří výrobu elektřiny z uhlí, což vyvolalo rozhořčení mezi klimatickými aktivisty.


Největší znečišťovatel v Africe na nejindustrializovanější země kontinentu čelí sériovým výpadkům v zásobování elektřinou - částečně kvůli stárnoucím uhelným elektrárnám - zatímco vláda zveřejnila svůj plán na příští dekádu.

Ministr minerálních zdrojů Gwede Mantashe zveřejnil dlouho očekávaný Integrovaný plán zdrojů, v němž se uvádí, že "uhlí bude dál hrát významnou roli ve výrobě elektřiny".

Desetiletý plán zahrnuje zvýšení instalovaného výkonu z nynějších 47 000 megawattů o 1 500 MW z uhlí, 2 500 MW z hydroelektráren, 6 000 MW ze slunce a 14 400 MW z větru.

Mantashe prohlásil, že 59 % energie bude vyráběno z uhlí, protože "země má zdroje dost" a uhelné elektrárny "tu zůstanou hodně dlouho".

Greenpeace Africa a kampaň Life After Coal odsoudily zvyšování podílu uhlí jako "nebezpečné, drahé a zbytečné" tváří v tvář existenciální hrozbě klimatické změny.

"Uhelné elektrárny vybudované ve 20. letech budou navrženy tak, aby byly v provozu dávno po jakékoliv rozumné lhůtě pro nulové uhlíkové emise a budou zřejmě opuštěny jako zbytečná aktiva dávno předtím, než se samy zaplatí," uvedly skupiny v prohlášení.

Hlavní opoziční strana Demokratická aliance tvrdí, že plán je zastaralý a země musí snížit svou závislost na uhlí.

Jihoafrická státní společnost Eskom, která vyrábí 95 % elektřiny, se dlouho potýká s úkolem vyrobit dost proudu kvůli stárnoucí a špatně udržované síti uhelných elektráren a dekádám špatného řízení a údajné korupce.

V červnu dvě environmentální organizace podaly žalobu na vládu za znečišťování. které je podle nich porušením "ústavního práva na čistý vzduch".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6594

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2019