Dochází v Íránu k sametové revoluci?

13. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Íránský tisk píše zcela otevřeně o "ostudném" skandálu sestřelení ukrajinského letadla. Proti režimu protestují celebrity: herci a sportovci, včetně slavné sportovní celebrity, která vyhrála medaili na olympijských hrách. Rezignovala známá televizní moderátorka Gellare Jabbari, oznámila, že už to nemůže vydržet, a omluvila se íránské veřejnosti, "že jsem vám třináct let lhala".

Íránský režim samozřejmě nemá žádnou mezinárodní podporu, jakou měl komunistický režim v Československu. Zanedlouho se budou v Íránu konat volby a opozice chce nynější zuřivosti veřejnosti proti "našim blbým předákům" (toto heslo skandovali demonstranti) silně využít.

* * *

Pražský reportér britského týdeníku Observer  Robert Tait píše:

"Jako bývalý novinář v Teheránu, který nyní žije v Praze, mi přijde podobnost záběrů z dnešního Teheránu se záběry československé sametové revoluce ohromující. Různé země, různé jazyky, naprosto jiná kultura - ale stejná stará písnička."
Jestli ale není Robert Tait přílišný optimista? Lindsay Hilsum, reportérka Channel 4 News v Teheránu, v neděli večer konstatovala, že íránská veřejnost sice zuří nad nekompetentností a lhaním íránského režimu, avšak že režim se nerozkládá. (JČ)

Robert Tait dodává: Neříkám nutně, že Islámská republika v Íránu končí - ale mohl by to být začátek konce. V této etapě to ale mohlo i pro sametovou revoluci v Československu dopadnout špatně. Zaujalo mě, jak podobné jsou ty záběry. Opravdu to vypadá jako Národní třída dne 17. listopadu 1989.

0
Vytisknout
8946

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2020