Španělsko se snaží o evakuaci svých občanů z Wu-chanu - spolu s Francouzi a Brity

29. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Čína doporučuje, aby cizinci zůstali ve městě uzavřeném v karanténě, ale dodává, že jim nebude bránit v odjezdu, informuje Pablo Linde.


Nějakých 20 Španělů je uvězněno v čínském městě Wu-chanu kvůli probíhajícímu šíření koronaviru 2019-nCoV. Měli by být v následujících dnech repatriováni, nejpravděpodobněji týmiž letadly, která připravují francouzské úřady k převozu asi 500 svých krajanů. Uvedla to mluvčí španělské vlády María Jesús Monterová po úterním zasedání kabinetu.

"Ministerstvo zahraničí a Francie úzce spolupracují, ačkoliv se také můžeme připojit k jednotkám řízeným Spojeným královstvím," řekla Monterová novinářům. "Jakmile bude přijato rozhodnutí, všechny protokoly budou aktivovány tak, aby byli adekvátně přesunuti, se všemi bezpečnostními zárukami."

Francie plánuje najmout své první letadlo ve čtvrtek a bude použito k přesunu lidí bez symptomů onemocnění virem. Nejméně jedno další letadlo je plánováno na pozdější datum kvůli převozu nemocných francouzských občanů.

Španělské úřady vysvětlily svým občanům uvězněným ve Wu-chanu, že budou přesunuti během jednoho z těchto letů, ačkoliv francouzští občané mají přednost.

Evakuační plány jsou připravovány navzdory doporučením čínských úřadů, aby cizinci zůstali ve Wu-chanu. Diplomatické zdroje sdělily španělské zpravodajské agentuře EFE, že Číňané nezakážou jiným zemím odvézt své občany z Wu-chanu, ale spíše se snaží vlády od toho odradit, s ohledem na riziko dalšího šíření viru.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6021

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2020