Rada bezpečnosti OSN jedná o novém násilí v Jemenu

29. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Rada bezpečnosti OSN se v úterý sešla k debatě o krizi v Jemenu, na pozadí rostoucích obav ohledně zhoršující se situace a výzev k obnovení politického procesu.


K jednání došlo na žádost Británie za zavřenými dveřmi. Zvláštní vyslanec pro Jemen Martin Griffiths informoval radu prostřednictvím videokonference a "znova zdůraznil význam zastavení probíhající vojenské eskalace předtím, než bude příliš pozdě", prohlásil později mluvčí OSN Stephane Dujarric.

"Varoval, že nedávné události ohrožují pokrok, kterého strany dosáhly v oblasti deeskalace a budování důvěry," dodal mluvčí.

OSN předtím přivítala propuštění 64 dětí zajatých proíránskými Húsii během vojenských operací.

Jeden diplomat hovořící pod podmínkou anonymity prohlásil, že rada vydá prohlášení vyzývající znepřátelené strany, aby se vrátily k jednacímu stolu a vyjadřující znepokojení nad situací, které čelí civilisté. OSN ji označila za "nejhorší humanitární krizi na světě".

Střety mezi povstaleckými Húsii a jemenskými vládními jednotkami byly obnoveny 19. ledna, po měsících relativního klidu.

V sobotu se Húsiové zmocnili strategické dálnice východně od hlavního města Sanáa a snaží se o ofenzívu vedenou severně a východně od města, uvedly loajalistické vojenské zdroje.

Válka, která začala v roce 2015, postavila Húsie podporované Íránem proti vládním silám podporovaným vojenskou koalicí, kterou vedou Saúdové.

Válka si vyžádala desítky tisíc životů, většinou civilistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6741

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2020