OSN: V jemenské oblasti ovládané Húsii došlo k vydrancování humanitární pomoci

29. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Světový potravinový program v úterý oznámil, že jeho sklady v části Jemenu kontrolované povstaleckými Húsii byly vyloupeny.


Program označil pachatele prostě za "milice" a tvrdí, že v severní provincii Hadža bylo ukradeno 127,5 tuny pomoci.

Vysoce postavený pracovník pod podmínkou anonymity kvůli obavě z represálií sdělil, že za loupeží stáli milicionáři z řad povstaleckých Húsiů.

Miliony Jemenců žijí na pokraji hladomoru a závisejí na potravinové pomoci.

Světový potravinový program OSN zahájil částečné rušení potravinové pomoci v jemenských oblastech kontrolovaných Húsii vloni v červnu, kvůli obviněním, že povstalci odklánějí pomoc od nejhladovějších lidí v zemi. Húsiové obvinění popřeli. Letecké dodávky byly obnoveny v srpnu.

V Jemenu jednotlivé frakce a milice na všech stranách blokovaly potravinovou pomoc skupinám podezřelým z neloajality, odkláněly ji k frontovým jednotkám nebo ji se ziskem prodávaly na černém trhu.

Světový potravinový program každý měsíc poskytuje potravinovou pomoc pro 12 milionů lidí. Agentura opakovaně viní Húsie z přesměrování pomoci a zdržování jejích operací.

Íránem podporovaní húsijští povstalci jsou ve válce s mezinárodně uznanou vládou od roku 2014, kdy se zmocnili kontroly nad hlavním městem Sanáa. To přimělo koalici arabských států v čele se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty, aby zahájila tažení na podporu mezinárodně uznané vlády.

Drastická eskalace minulý týden vedla ke smrti stovek lidí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5733

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2020