Proč jsme tak fascinování Lombardií a ne spíše Norskem?

20. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V žádném případě nechci zlehčovat tragickou situaci v Itálii. Zejména v Lombardii se děje naprostá katastrofa (je zajímavé, že v jižní Itálii jsou na tom stále mnohem lépe, dokonce i na Sícilii). Jenže v jiných zemích, zejména skandinávských, to rozhodně tak zle nevypadá. Co kdyby někdo udělal reportáž o tom, jak covid zvládají v Norsku nebo Švédsku nebo Švýcarsku? Díval by se na to někdo?

Lidi chtějí vidět mrtvoly, a proto jim média ukazují mrtvoly. Dobře víme, že zácpy na silnicích nezřídka vznikají právě proto, že řidiči zpomalují kolem místa čerstvé dopravní nehody, aby se mohli podívat. Naopak na poklidném zvládání situace bez mnoha mrtvol není nic zajímavého. Nicméně co kdyby někdo během příští epidemie chřipky udělal reportáž o těch desítkách či stovkách umírajících každou sezónu na běžnou chřipku? O tom, jak se dusí při zápalu plic (prakticky v tom samém stavu, v jakém jsou dnes umírající na covid, protože ti také umírají na zápal plic).

Neměli bychom každý rok během chřipkové epidemie zavírat školy, fabriky, nosit roušky? Nebylo to snad dosud každý rok tak, že nám suchá čísla o počtu mrtvých během chřipkových epidemií byla lhostejná, protože nám nikdo ty umírající nepřinesl až pod nos?

Zajímavá jsou data v heslu 2020 Coronavirus pandemy in Italy (první tabulka po titulku Statistics). V Lombardii (LOM) je asi dvacet tisíc detekovaných a 2168 mrtvých. Přitom první detekovaný v Lombardii byl 21. února (první detekovaný v Itálii byl v oblasti Říma (Lazio, LAZ), která je na tom poměrně dobře, tedy ve srovnání s Lombardií). První detekovaný v Norsku je 26. 2. (heslo na wiki 2020 Coronavirus pandemy in Norway).

Dnes je v Norsku asi 7 mrtvých, před pěti dny jich bylo o něco méně. Počet detekovaných je v Norsku asi 1800 (Norsko je na počet obyvatel asi dvakrát menší než Lombardie, tak si čísla z Norska můžeme násobit dvěma, aby byla nějak srovnatelná s Lombardií). Předpokládám, že na rozdíl od počtu detekovaných, který nic neříká o počtu reálně infikovaných, je počet mrtvých objektivní fakt. Těžko si umím představit, že by v dnešní době kdekoli ve vyspělém světě někdo zemřel na plicní komplikace a nebyl testován, byť post mortem, na covid. Tedy neumím si představit, že by v Norsku bylo třeba sto mrtvých na covid, o nichž by zdravotní systém nevěděl. Covid můžete mít bez příznaků, mrtvý bez příznaků smrti ale být nemůžete.

Velmi dobře zatím – zatím! – vypadá situace i ve Švédsku, Dánsku, Švýcarsku, Německu. Doufám, že nikdo nebude cítit zahořklé zklamání, pokud by se ukázalo, že i další průběh epidemie bude v těchto zemích, stejně jako u nás, nesrovnatelně mírnější než v Lombardii.


2020 coronavirus pandemic in Italy:

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Italy

2020 coronavirus pandemic in Norway:

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Norway

 

0
Vytisknout
16906

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020