Parlamentní hlasování o důvěře Rusnokové vládě je fraška

5. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení < 1 minuta

Podle toho, co víme o zákulisní praxi v tomto parlamentu (případ Bárta a případ ODS a projev Nečase a dalších o tom jaké "dealy" jsou "normální", a tedy zřejmě běžné) mám osobně pochybnosti o legitimnosti jakéhokoliv rozhodnutí, které tito lidé udělají.

Mám pochybnosti o tom, zda hlasy proti budou opravdu výsledkem zastupování zájmů občanů, stejně tak i hlasy pro.

Vláda si jde pro důvěru lidí, kteří důvěru nemají.

Nevěřím tomu, že nyní budou hlasovat podle svého nejlepšího svědomí a ve veřejném zájmu.

Jak věřit tomu, že i v případě podpory/nepodpory Rusnoka nejde o další politický deal stejného typu (tedy postavení na kupčení s lidovým mandátem)? ptá se Veronika Sušová-Salminen.

O (ne)jednotě levice a demokracii na křižovatce

5. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Ve středu 7. 8. se rozhodne, zda Rusnokův kabinet získá důvěru potřebné většiny přítomných poslanců, či nikoli.

Ve spojitosti s tímto hlasováním slyšíme řadu "zásadních" prohlášení. TOP09 burcuje do zbraně k "obraně demokracie", někteří čeští herci a jiní umělci, kteří se pasují do role politických arbitrů, které nijak netrápilo odvolání ředitele Ondřeje Černého (který vládní počin vnímal doslova a do písmene jako "aroganci moci") či šéfa Opery, Roka Rapla, a které hlavně netrápí dlouhodobý trend, kdy kulturou hýbe osudová ruka trhu (a již snad ani není neviditelná), nás varují před apokalypsou v podobě Rusnokova kabinetu (odejdeme, pokud taková vláda dostane důvěru), část ČSSD potom vykládá o "zásadním politickém zápase".

Důvěrou pro Rusnoka může skončit Zemanova politická role

5. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že v případě, že Rusnokova vláda nezíská důvěru, zvolí ODS rétoriku čekání na svůj pokus, kritizování prezidenta za jeho váhání, ale zejména se bude modlit, aby Rusnokova vláda vládla v demisi co nejdéle, protože nová politická realita dá zapomenout na Nečasovu vládu a příští volby by mohly být pro mnohé voliče otázkou volby pravice proti Zemanovi a Rusnokovi, kteří jim splynou s levicí. Otázku, jak by se zachovala TOP09, jsem se pokusil si zodpovědět na konci tohoto textu.

Deník Mladá fronta Dnes asi zmizí z trhu

5. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Donath Business & Media

Praha 5. srpna 2013 -- Ve sporu o práva k ochranné známce "Mladá fronta" uspělo stejnojmenné nakladatelství a vydavatelství, akciová společnost Mladá fronta. Vydavatel deníku Mladá fronta DNES, společnost MAFRA, tedy užívala ochrannou známku "Mladá fronta Dnes" neoprávněně.

MAFRA neuznává rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví o ochranné známce Mladá fronta

5. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Předmětné rozhodnutí se nijak nedotýká práva naší společnosti k užívání názvu deníku Mladá fronta Dnes, jak vyplývá z předchozích soudních rozhodnutí, včetně rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky," konstatuje Mafra. "Rozhodnutí [...] překrucuje relevantní zákonná ustanovení a zároveň nerespektuje předchozí pravomocná soudní rozhodnutí," uvádí. MAFRA chce podat žalobu u Městského soudu v Praze.

Milan Uhde porušil zákon o České televizi. Odstoupí sám, nebo ho budou muset odvolat?

5. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Zákon o České televizi zakazuje členům Rady ČT působit v jakékoliv funkcí ve veřejné správě. Funkcí se rozumí i funkce v poradním orgánu veřejné správy a součástí veřejné správy je dle právní teorie i státní správa. Tedy i Ministerstvo kultury. Nedávno vyšlo najevo, že předseda Milan Uhde byl členem poradního orgánu ministryně kultury Aleny Hanákové pro řešení problematiky Národního divadla a pro návrh nové koncepce činnosti Národního divadla.

Michnik: "Jsme bastardi komunismu"

5. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

"Nemáme politickou kulturu, kulturu kompromisu," charakterizoval bývalý polský disident a šéfredaktor listu Gazeta wyborcza Adam Michnik nynější situaci ve středovýchodní Evropě v rozhovoru s časopisem Der Spiegel. "I když je v zemích východní Evropy silná touha po svobodě, neexistuje tam demokratická tradice, a tak trvá riziko anarchie a chaosu. Převládá demagogie a populismus. Jsme nemanželské děti, bastardi komunismu. Utvářelo to naši mentalitu."

Jak Rada ČT nezastupuje veřejnost v rámci kontroly činnosti České televize

5. 8. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 6 minut

V září loňského roku jsem Radě České televize zaslal stížnost, jejíž text jsem zároveň zveřejnil. Rada odpověděla po několika dnech, že se stížností bude zabývat. I tento jednořádkový dokument Rady byl formálně vadný, neboť byl doručen dříve, než byl datován... Letos v květnu jsem obdržel definitiví rozhodnutí Rady ČT o stížnosti, podepsané jejím předsedou Milanem Uhdem. Naprosto diletantské, naprosto nekvalifikované.

Hollande sází na státní tvorbu pracovních míst

5. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Přestože Francie nezaznamenává růst, který by generoval pracovní místa, a navzdory predikcím Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise i řady soukromých ekonomů, prezident Francois Hollande chce do konce roku vytvořit pracovní místa a snížit tak nezaměstnanost. Dokonce z této otázky udělal prioritu své administrativy.

Nový sarkofág v Černobylu: Drahý, ale ne poslední

5. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Začal vznikat nový ochranný obal poškozené ukrajinské elektrárny v Černobylu. Ovšem ani ten není zamýšlen jako poslední, definitivní opatření zabezpečující elektrárnu. Má odhadovanou životnost sto let, bude stát miliardy eur a ukrajinská vláda na něj zoufale shání finanční prostředky.

Nově zvolený íránský prezident požaduje umírněnost a respekt

5. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Nový íránský prezident Hassan Rouhani pronesl inaugurační řeč, v níž hovořil o potřebě transparentnosti, rovných práv pro ženy a o potřebě dialogu namísto sankcí.

Naléhal ale také, že ti v zahraničí, kdo chtějí vyvolat od jeho země "správnou reakci", musejí používat "jazyka respektu" a nikoliv sankcí. Ve svém projevu v íránském parlamentě zdůraznil, že občané hlasovali pro umírněnost a že jeho vláda "naděje a moudrosti" bude bojovat proti chudobě, korupci a diskriminaci.

Více než milion Britů "pracuje na základě pracovních smluv nezaručujících práci"

5. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu, který provedl britských Chartered Institute of Personnel and Developent, vyplývá, že v Británii je nucen pravděpodobně až milion lidí pracovat na základě tzv. "zero-hours contracts" - pracovních smluv s nulovým počtem zaručených pracovních hodin, které nezaručují práci ani plat. "Zero-hours contract" znamená, že zaměstnanec je sice formálně zaměstnán u firmy, avšak firma nemá povinnost mu dávat práci a platit mu plat, když ho nepotřebuje. "Zero-hours contract" zaměstnavatelům umožňuje, aby zaměstnance svévolně krátkodobě propouštěli bez práce a bez platu.

Komunismus či kapitalismus, v Čechách se všichni pořád bojí

3. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Nagyové se podřídil dokonce i šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, ačkoliv byl formálně její nadřízený. Tiše souhlasil s vyhazovy jiných a svým mlčením kryl i ředitelčiny excesy. Zpětně to vysvětluje tím, že se bál jejích kontaktů v nejvyšších politických kruzích. "Kvůli hypotéce" na nový dům si prý nemohl dovolit riskovat ztrátu zaměstnání tím, že by na Nagyovou upozornil.

Já se bojím, ty se bojíš, on se bojí

Podle odborníků je mlčení v práci kvůli obavám z vyhazovu běžné, a to zvlášť mezi úředníky.

Zdroj: ZDE

K tomu poznamenává Jan Čulík: Podle mé - malé - zkušenosti z občasného jednání s ministerskými úředníky je tato analýza přesná. Při jakémkoliv kontaktu s ministerskými či vládními úředníky jsem vždy vnímal jejich naprostý děs, aby na sebe neupozornili a nevystrčili hlavu nad parapet. Usuzuji z toho, že atmosféra v českých vládních úřadech je naplněná absolutním děsem úředníků, kteří zůstávají v postavení pasivní ostražitosti. Zásadně nic nedělají, aby se nepřišlo na to, že by třeba mohli mít originální myšlenku, a jejich strategií je být co nejnenápadnější a dělat co nejméně. Hájí jedině své postavení. (Velmi výstižně to zaznamenal Havlův film "Odcházení", který ovšem pražští kritici odmítli.) Jak katastrofální dopad má tato naprostá likvidace jakéhokoliv svobodnějšího uvažování a myšlení na vládní politické procesy, není nutno rozbírat. Jak vidno, Česko nemá žádnou vnitřní ekonomickou ani vnější promyšlenou strategickou zahraniční politiku. V zahraniční politice by se Češi báli udělat jakýkoliv nezávislý krok k vlastnímu prospěchu a ve vlastním zájmu. Jak mi kdosi sdělil nedávno v českém parlamentu, naposledy, kdy česká politika byla trochu nezávislá, to bylo koncem osmdesátých let, kdy si Československo dovolilo mírně nezávislou ekonomickou politiku. Od té doby se neodvážilo chovat se samostatně na mezinárodní scéně NIKDY.

DOKUMENT

Programové prohlášení vlády, které Rusnok bude ve středu přednášet poslancům

3. 8. 2013

čas čtení 32 minut

Nejen proto, aby čtenáři nehodnotili Rusnokovu vládu dle mediálních výkřiků a bulvárních titulků, ale podle toho, co je odhodlána učinit, Britské listy svým čtenářům, a to i z řad poslanců a senátorů, přinášejí plné znění vládního programového prohlášení tak, jak ho jeho předkladatel, premiér Rusnok, bude ve středu v parlamentu přednášet . Všichni, tedy i poslanci, mají několik dnů čas, aby se s textem seznámili a nemohli říkat, že ho před hlasováním neměli kdy prostudovat... │ŠOK

Páni herci, popletli jste si dobu

3. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

"Umělec mluví v roli moudře, proto je automaticky hlupákem považován za moudrého."

Národní divadlo nemá dost herců, aby dokončilo sezónu, odchází 24 lidí, píše zděšená kulturní rubrika Bakalových Hospodářských novin. Balvín odvolal šéfa Národního divadla. Do nebe volající, reaguje šéf činohry , zní další titulek. No to je tragédie! Co si počneme? Nepíše se rok 1989. Tehdá dělali herci tzv. revoluci, dnes je to šaškárna. Ministr kultury, který rozhoduje o tom, kolik stát zaplatí na podpoře umění, které se neuživí samo, chtěl holt jen vyhlásit konkurs s jinými pravidly, než jeho předchůdkyně, a dotovaným „celebritám“ se to nelíbí. Ale vy, páni herci, stát opravdu už nikdy řídit nebudete.

Kdo byl kdy populární

3. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

K článku Štěpána Kotrby bych rád poznamenal, že František Filipovský byl díky filmům Voskovce a Wericha populární už za 1. republiky (a pak dále za okupace) a Lukavský s Jiráskovou díky filmům a televizi už v 60. letech (především ze seriálu Sňatky z rozumu, 1968). Nikdo z nich se nestal hvězdou za normalizace. Jirásková jakožto moderátorka obrodného pořadu Jizvy, jiskry, jistoty pak měla během normalizace omezené pole působnosti, píše Tomáš Koloc.

V důsledku astronomického univerzitního školného klesá v Anglii počet vysokoškolských studentů

3. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Navzdory ujišťování britského konzervativního premiéra Camerona, že žádného mladého člověka by nemělo od univerzitního studia odradit horentní vysokoškolské školné, které je nyní v Anglii 9000 liber (270 000 Kč) ročně, došlo v důsledku jeho zavedení na anglických vysokých školách o pokles studentů ve školním roce 2013-14 o 6 procent a mnohé anglické univerzity stále ještě inzerují prázdná místa.

Schopní a tažní na příkladu Nagyová a Poul

3. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že vysoké platy pro lidi, kteří dělají něco velmi důležitého pro fungování státu a veřejný zájem by měly být samozřejmostí, zejména proto, že kvalita jejich práce je v zájmu všech a že to za to stojí. Nicméně mělo by být zcela zřejmé, za co ty peníze jdou, na čem tak důležitém a jak kvalitně ti lidé pracují.

Hrana se už blíží?

3. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zkusím reagovat na Váš přesný článek o tom, že se u nás všichni bojí, píše čtenář Petr Foldyna. Ano, a ne jen politici. Je to uměle vytvářená atmosféra strachu v masách. Lidé chodí do práce za minimum, makají od nevidím do nevidím (pokud budete mít zájem, můžu to podrobněji rozvést), podmínky, bossing naprosto katastrofální, a přesto se té ztráty práce bojí.

Vodafone je mezi telekomunikačními společnostmi, které zpřístupňují data svých zákazníků britskému špionážnímu středisku GCHQ

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Firmy Vodafone, British Telecom a americký Verizon a čtyři další menší poskytovatelé mobilních a internetových služeb poskytly britskému vládnímu špehovacímu středisku tajný neomezený přistup k své síti podmořských kabelů. Prostřednictvím těchto kabelů se přenáší většina telefoních hovorů světa i většina světového internetového provozu.

V pátek zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung jména komerčních firem, které tajně spolupracují s britskou GCHQ a poskutyjí jí přistup k soukromým komunikacím svých zákazníků. Německý list má o tom k dispozici interní powerpointovou prezentaci z GCQH z roku 2009. Z dokumentu vyplývá, že volný přístup ke svým kabelovým sítím poskytují britskému špehovacímu středisku firmy British Telecom, Vodafone Cable a Verizon Busienss, dále Global Crossing, Level 3, Viatel a Interout.

Snowdenův případ je pro Putina "darem z nebes"

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Ruské rozhodnutí poskytnout Snowdenovi azyl je ponižujícím odmítnutím amerických požadavků, které odhalují bezmocnost Spojených států v 21. století, míní nedávný moskevský zpravodaj listu Guardian Luke Harding, který je jinak velmi kritický vůči ruskému porušování lidských práv. Harding poukazuje na to, že Rusko zachází se svými vlastními whistleblowery drastickým způsobem: připomíná osud zavražděné novinářky Anny Politkovské, Natalie Estemirové, unesené v čečenském hlavním městě Groznyj r. 2009 a zavražděné a právníka Sergeje Magnického, který odhalil obrovský podvod na ministerstvu vnitra a byl až po smrti ve vězení! odsouzen za údajné neplacení daní.

Požár Národního divadla

2. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 3 minuty

V Národním divadle propukl požár. Budova sice ještě stojí, ale uvnitř planou vášně mocným plamenem. Zažehl je ministr kultury, který vstoupil do děje spektakulárním stylem slona v porcelánu. Nejprve coby Hérostratos jediným škrtem, jímž odvolal (v den jeho nástupu) nového generálního ředitele, posléze v roli hasiče, když téhož obratem opět jmenoval.

Malý český člověk a jeho velký prezident

2. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 16 minut

V minulém textu jsem se dotkla otázky vlivu domácích politických tradic, zvláště politiky prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na dnešní Zemanovy snahy.. Ve svých článcích se většinou zaměřuji na obecnější kontext a na kulturní a symbolickou rovinu dnešních politických nebo veřejných debat v České republice. V tomto duchu se ponese i tento článek, který tedy není ani obhajobou Miloše Zemana ani popíráním řady problémů, které se se Zemanem jako politikem pojí. O obhajování nebo kritizování mi primárně nejde. Tolik pro všechny čtenáře s nutkáním k tomu zařazovat každého, kdo se vyjadřuje k prezidentovi, do jedné nebo druhé skupiny v duchu zásady "kdo není s námi, je proti nám".

I já jsem léta používala v ČR na úřadech občanku, kterou mi ukradli. Nikdo to nekontroluje

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Reaguji na Váš článek "Český stát tvrdě selhává ve svých základních funkcích". Obávám se, že tato situace není v žádném případě ojedinělá, stejný případ se mi stal v roce 2001, potažmo 2007, píše čtenářka, která žádá, abychom neuváděli její jméno.

V roce 2001 jsme byli s přítelem okradeni na koupališti, a to tak, že jsme šli domů v plavkách. Byli jsme oba v 1. ročníku na VŠ, s sebou jsme toho moc neměli - kromě dokladů, skript a materiálů ke zkoušce jen oblečení. Byla to naše první zkušenost s krádeží, policisté nás neupozornili, že pokud se naše doklady najdou, je třeba to oznámit. O dva dny později skutečně nějaký pejskař většinu našich věcí nalezl, a to včetně již nahlášených kradených občanských průkazů.

O ověřování ztracených dokladů totožnosti

2. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

O tom, že MVČR vede databázi ztracených dokladů, jsem se dozvěděl někdy kolem roku 2004 (9 let!!!!), když jsem si prodlužoval průkazku, do Městské knihovny Praha. Už tehdy, to jejich systém, proti této databázi kontroloval. Moje občanka, se tam ocitla, dost kuriozním způsobem. Přišel jsem o ni totiž v době, když mi vyřizovali novou (konec platnosti) a úřednice označila omylem právě vydaný průkaz, za ztracený, píše Jiří Šašek. "Naštěstí" stará shořela ...bohužel i s autem ...takže si na ni, nikdo nic nevypůjčil, co by pak třeba nevrátil. A já, jsem chodil 2 roky, s novým a přitom neplatným OP a ani jsem o tom nevěděl. Dalo se tedy předpokládat, že ten neplatný průkaz v dané databázi nebyl ...což jsem si ověřil na uvedené stránce.

Česká společnost toleruje neuvěřitelně vysokou míru podvádění

2. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

V českém státě selhává bohužel všechno, píše Michal Mašín, který žije ve Velké Británii. Trávím v ČR druhý měsíc, abych zařídil nezbytné záležitosti okolo rodinného domu. Krom problémů, které si způsobujeme svou důvěřivostí - například, když někomu zaplatíme dopředu, protože nám končí možnost čerpání úvěru ze stavebního spoření a dotyčná osoba je posléze neustále nedostupná. To je řekněme hloupost z naší strany. Je to hloupost, protože čím dám více zjišťuji, že česká společnost je nastavena na neuvěřitelnou míru tolerance podvodného jednání. Toto se se projevuje zejména v restauratérství.

Byt Newyorčanky prohledán policií poté, co hledala na internetu, kde koupit papiňák

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Obyvatelka Long Islandu se stala obětí policejní razie kvůli tomu, co hledali na internetu její manžel a syn, a v důsledku své snahy "naučit se jak vařit čočku". Úřady uvedly, že policejní prohlídka jejího bytu se uskutečnila na základě občanského udání, nikoliv na základě analýzy internetových dat.

Žena z New Yorku si stěžovala, že zájem její rodiny o koupi papiňáku a ruksaku vedl k tomu, že jí byt prohledalo šest policistů, kteří požadovali informace o jejím zaměstnání, o původu jejího manžela a o tom, co je to quinoa, merlík chilský, nová módní potravina Newyorčanů.

Polemika tradiční a nové levice

Dialog o levicových rozcestích dneška

2. 8. 2013 / Radek Mikula, Michael Kroh

čas čtení 10 minut

V druhé polovině června jsme oba shodou okolností ve stejné době publikovali statě ZDE ZDE ZDE, které se dotkly sporu mezi tzv. "tradiční" a "novou" levicí. Vyměnili jsme si následně názory i prostřednictvím emailu a vznikl nápad tuto korespondenci v upravené formě zveřejnit, protože by mohla napomoci ke vzájemnému pochopení a akční spolupráci v politicky vyhrocené době. Cíl je totiž společný, jen prostředky se někdy liší, což lze vyčíst i z textu emailové diskuse. Obsahem diskuse jsou jen vybrané otázky, ale autoři vyjadřují připravenost v dialogu, který není v žádném případě "dialogem hluchých", i v budoucnu pokračovat. Je to určitě lepší, než si vzájemně nadávat na facebooku a podobných fórech.

Rusnokova vláda se zakopává na pozicích

1. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Rusnokova vláda, ještě než se vůbec řekla Sněmovně o důvěru, dělá zásadní personální změny, jako by je chtěla stihnout ještě dříve, než se třeba ukáže, že důvěru Sněmovny nemá. Dělá to bez širší politické i společenské debaty prostě jako prostředek moci, jako nástroj exekutivního ovládnutí České republiky.

Lidovky: Úřad vlády zveřejnil platy Nagyové a spol. Brala roční odměny až 1,2 milionu

2. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

PRAHA - Úřad vlády zveřejnil platy a odměny bývalého vedení Úřadu vlády. V zájmu transparentnosti, vysvětlil tento krok premiér Jiří Rusnok. Z údajů vyplývá, že vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul pobíral roční odměny až 1,7 milionu korun. Třetí nejvyšší odměny pak dostávala Jana Nagyová, přítelkyně expremiéra Petra Nečase.

Zdroj: ZDE ZDE ZDE

Jak britská banka půl roku před vstupem Británie do války předala nacistům tuny československého zlata

1. 8. 2013

čas čtení 8 minut

Dokumenty odhalují šokující příběh: pouhého půl roku před tím, než Británie vstoupila do války proti nacistickému Německu, předala Anglická banka Hitlerovi československé zlato v hodnotě tehdejších 5,6 milionů liber.

Z oficiální historie Anglické banky, napsané r. 1950, avšak zveřejněné na internetu až toto úterý, vyšlo najevo - jak píše deník Daily Telegraph - "jak jsme zradili Československo, nejen nechvalně známou Mnichovskou dohodou ze září 1938, která dovolila nacistům anektovat Sudety, ale také v Londýně, kde Montagu Norman, výstřední, ale krutý guvernér Anglické banky schválil rozhodnutí předat zlato, které vlastnila Československá národní banka, německým nacistům."

Hodí si kostkou?

1. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Pustíme-li se do možných scénářů vývoje české politické scény po hlasování o důvěře Rusnokově kabinetu, je třeba brát v potaz celou řadu aktérů a poměrně značné množství případů, jež mohou nastat.

Petr Wagner některé z těchto scénářů nastínil ve svém článku Politické hry, který uveřejnil na Britských listech 31. 7. 2013.

Opomněl však zmínit celou škálu variant, které mohou přicházet v úvahu. V případě, že Rusnokova vláda získá důvěru, počítá Petr Wagner s tím, že by vládla až do řádného termínu voleb. Může být. Stejně tak se ale může stát, že tento krok by přinesl zcela nové podmínky pro rozpuštění Sněmovny.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40643