O ověřování ztracených dokladů totožnosti

2. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

O tom, že MVČR vede databázi ztracených dokladů, jsem se dozvěděl někdy kolem roku 2004 (9 let!!!!), když jsem si prodlužoval průkazku, do Městské knihovny Praha. Už tehdy, to jejich systém, proti této databázi kontroloval. Moje občanka, se tam ocitla, dost kuriozním způsobem. Přišel jsem o ni totiž v době, když mi vyřizovali novou (konec platnosti) a úřednice označila omylem právě vydaný průkaz, za ztracený, píše Jiří Šašek. "Naštěstí" stará shořela ...bohužel i s autem ...takže si na ni, nikdo nic nevypůjčil, co by pak třeba nevrátil. A já, jsem chodil 2 roky, s novým a přitom neplatným OP a ani jsem o tom nevěděl. Dalo se tedy předpokládat, že ten neplatný průkaz v dané databázi nebyl ...což jsem si ověřil na uvedené stránce.

O dva roky později, se mí dva nejlepší kamarádi z gymnázia rozhodli, že spustí půjčovnu šlapacích autíček, v jednom z městských parků. Když jsem vymýšlel, jak bych jim mohl pomoct, tak jsem obětoval pár nocí, naučil se mobilní Javu (JME) a napsal jednoduchou aplikaci, která umí tuto databázi dotázat. Automatizované systémy, jako ten v knihovně, totiž používají, mnohem formalizovanější formu dotazu, v XML, která je jednak lépe "pitvatelná", ale hlavně... jak dotaz tak i odpověď, obsahuje jen nejnutnější data a nikoliv vysvětlující text. Pro porovnání ...i při ceně GPRS dat, na tehdejších (2006) předplacenkách, se pohybovala cena za takovou operaci (ověření dokladu jestli je uveden v databázi neplatných dokladů), řádově v haléřích (méně než 1kB dat).

Současný stav vykresluje historka, která se mi přihodila, před dvěma lety. Půjčoval jsem si motorový člun ...spíš člunek ...a půjčovatel po mě chtěl občanský průkaz. Neodpustil jsem si legraci a poté, co si jej opsal, jsem se zeptal: "...a co když je kradený?" ...znejistěl a já jsem pokračoval, historkou o mých 2 kamarádech a že mu dám nahrát tu svoji aplikaci ...pointa je v tom, že lidé jsou tak znechuceni "agenty s teplou vodou", kteří vám do domácího telefonu řeknou třeba: "My k vám jdeme zlevňovat telefony" ...že se začnou bránit, úplně podvědomě. Odkázal mě na kamaráda, který o tom, může jedině rozhodnout, ale právě je na raftech v Rumunsku a mívá vypnutý mobil, když raftuje ...ale jestli mu chcete zavolat ...no já nevím, ale já si nejraději o tom, co si nahraju za Java aplikaci, do svého telefonu, rozhoduju sám. Možná bych to "nenechal" ani na kterémkoliv, z mých 2 kamarádů, o kterých jsem psal ...rozhodně jsem spíš předpokládal, že mi dá e-mail, kam bych mu mohl poslat jar-soubor.

Tam, kde se dá předpokládat pevné připojení, bych ale předpokládal, že mají všechny SW půjčoven tuto vlastnost automaticky v sobě, jako zmíněný systém Městské knihovny Praha.

Pokud nějaký exekutor neověří, jestli byl použit doklad, který byl již uveden v databázi, jako neplatný ...dvě data přece není těžké porovnat ...takže se zjevně jedná o trestnou činnost, by měl být nejspíš také potrestán.

...původně, jsem se nechtěl, tak moc rozepsat a obvykle ani nereaguju na novinové články, jenže mě zarazil fakt, že taková databáze, která nás posouvá do civilizovaného světa, tady funguje, jen ji nikdo nechce využívat ...a smutné je, když to zjistí, až je nějaký problém ...viz ta paní ve Skotsku ...který pak může být hodně vážný ...kdyby např. neměla ještě pas. Přitom ten přístup, je zcela veřejný, takže si to, konec konců, mohla ověřit i ta paní. Stačí pak nahlásit doklad jako nalezený a do 2 dní, se všechno pak spraví.

0
Vytisknout
9712

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2013