Washington Post: Neonacista poražen v slovenských komunálních volbách, celkově zvítězila pravice

5. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Neonacistická strana, která má na Slovensku zastoupení v parlamentu, utrpěla těžkou ránu v regionálních volbách: její šéf Marian Kotleba, nebyl znovuzvolen předsedou regionální správy, napsal  Washington Post.

Marian Kotleba je šéfem organizace jménem Lidová strana Naše Slovensko, která otevřeně obdivuje nacistický loutkový stát, jímž bylo Slovensko za druhé světové války. Členové jeho strany užívají nacistické pozdravy, považují NATO za teroristickou organizaci a chtějí, aby Slovensko opustilo NATO i EU.

Sobotní krajské volby na Slovensku přinesly několik překvapení. https://t.co/CzhXoTVh17


Rozhovor Britských listů 135.

Španělsko: Lze v 21. století obhájit celistvost státu terorem?

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Češi často slyší z médií, že Katalánsko má obrovskou míru nezávislosti. Problém je, říká v rozhovoru s Bohumilem Kartousem člen Česko-katalánského spolku Antoni Ferrando, že neexistují žádné záruky. Veškeré decentralizační zákony, které byly poskytnuty Katalánsku, má Madrid právo okamžitě a jednostranně zrušit. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Six-year-olds have become the target of vile racial abuse in the Czech Republic

4. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Teplický deník, a regional newspaper published in the northern town Teplice v Čechách, has published a picture of a first form class of six-year-olds in one of its schools, the Elementary School in Plynárenská Street. The newspaper regularly publishes photographs of first form classes in the town of Teplice.

The picture was re-published on a Czech nationalistic web page which has produced a wave of vile racist and xenophobic comments from the Czech public. Statements like "These vermin should be shot immediately!" "This is a place to where a hand-grenade should be thrown at once!" "Gas them!" "A class of terrorists!"

The vicious racist abuse remains unpunished. Czech authorities do not normally prosecute individuals who disseminate hate speech on the internet even when this is directly sent by email to victims. Xenophobic and racist websites, specialising in fake news,  such as Parlamentní listy, intensify xenophobic and racist hate in the Czech Republic. By accepting such websites as "normal", other media, public figures and politicians contribute to normalising racist hate in Czech society.

Špionáž v Londýně: O vazbách ruských špionů na britské politiky a na brexit

5. 11. 2017

čas čtení 4 minuty

Kdo donutí Facebook, Google a Twitter, aby v Dolní sněmovně začaly odpovídat na otázky, jak Rusko zkreslilo hlasování o brexitu? 

"Londýn je jednou z hlavních bašt programů ruského finančního a politického vlivu na Západě. Pluje na vlně špinavých peněz. Všichni oligarchové mají v Londýně svou základnu. Všichni tam mají rezidence. Všechny firmy poskytující profesionální služby jsou v Londýně - právníci, vyšetřovatelské agentury - všechny provádějí soukromé vlivové operace jménem oligarchů, kteří působí Putinovým jménem. Británie je nesmirně neochotna zabít tuto slepici, která snáší zlatá vejce. Protože z toho má finanční prospěch spousta lidí u moci."



Z právního hlediska byl oficiálním šéfem kampaně za brexit Vote Leave Matthew Elliot, 39, píše v nedělí v týdeníku Observer Carole Cadwalladr. Na Elliotta se už od roku 2012 zaměřoval ruský špion v Londýně Sergej Nalobin, který byl v srpnu 2015 z Británie vyhoštěn, pravděpodobně v souvislosti s vraždou ruského disidenta Alexandra Litviněnka. 

Nalobin byl od roku 2012 klíčovou osobností v britské organizaci jménem Konzervativní přátelé Ruska. Nalobin měl těsné vazby na ruskou tajnou službu FBS a Konzervativní přátelé Ruska byla vlivová organizace v Londýně. Odhalil to Sergej Cristo, finančník ruského původu a dlouholetý aktivista britské Konzervativní strany. Nalobin mu opakovaně nabízel ruské peníze pro Konzervativní stranu. Zjišťoval také, zda existuje osobní soupeření mezi tehdejším premiérem Davidem Cameronem a Borisem Johnsonem. 

Britský ministr zahraničí v ohnisku zájmu FBI ohledně vazeb na Rusko

5. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Britský ministr zahraničí Boris Johnson je jedním z tří pracovníků britského ministerstva vnitra, na něž se zaměřily osoby, které jsou vyšetřovány FBI pro jejich údajné vazbu na Moskvu 

Britští liberální demokraté požadují zahájení oficiálního vyšetřování, do jaké míry "ruské rubly" ovlivnily těsné britské hlasování pro brexit. 

Na tři bývalé a současné pracovníky britského ministerstva vnitra, včetně nynějšího britského ministra zahraničí Borise Johnsona, se zaměřily osoby, které minulý týden identifikovala FBI jako centrální v jejich vyšetřování vazeb mezi Ruskem a Trumpovou předvolební prezidentskou kampaní.

Uskutečnily se schůzky mezi pracovníky britského ministerstva vnitra a Georgem Papadopulosem, zahraničněpolitickým poradcem Donalda Trumpa, a "londýnským profesorem" Josephem Mifsudem s vazbami na vysoké kruhy v ruském státě. 

Čína rychle rozvíjí automatizaci masového dohledu nad obyvatelstvem

4. 11. 2017

čas čtení 1 minuta





Čína používá systém automatického poznávání obličejů k oficiálnímu zostuzování osob, které přešly ulici na červenou. Jejich obličeje jsou pak opakovaně zveřejňovány na obrazovkách. Cílem je veřejné zostuzení. Záběry jsou odstraněny pouze, pokud dotyčný zaplatí pokutu v hodnotě asi tří amerických dolarů.

Technologičtí giganti mají vážnou odpovědnost. Musejí zajistit, aby se sociální sítě nestaly nástrojem autoritářství

4. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Ti, kdo mají obavy ze stavu demokracie v USA, by se měli podívat na videozáznamy kongresových slyšení z tohoto týdne ohledně internetového zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016, píše Natalie Nougayrède. Senátorka Dianne Feinstein tam řekla přísně představitelům Facebooku, Twitteru a Googlu: "Vám to nedochází! Jde tady opravdu o hodně. Je to kataklysmatické. Je to kybernetická válka! Významná cizí mocnost má schopnosti zasahovat do našich prezidentských voleb."

Rusko nebude oslavovat sté výročí VŘSR

4. 11. 2017

čas čtení 2 minuty



7. listopadu 2017 tomu bude sto let od tzv. Velké říjnové socialistické revoluce (VŘSR), kdy se v Rusko dostali k moci bolševici v čele s Vladimírem Iljičem Leninem. Komunistický stát v Československu VŘSR každoročně hlučně oslavoval. Putinův režim však stoleté výročí VŘSR oslavovat ani připomínat nebude:

Channel Four News: Je tomu 100 let od ruské revoluce, události, v jejímž důsledku vznikl na světě první komunistický stát. Revoluce také vyvolala občanskou válku, v níž zahynuly miliony lidí.

Dnešní vládci Ruska podle zpráv prý nebudou stoleté výročí nijak oslavovat.




Alexis Rodzianko, Americká obchodní komora v Rusku: "Poslední, co Kreml potřebuje, je další revoluce. A oslavovat revoluci by znamenalo říci, 'No, podívejte se, to byla přece velká věc. To by povzbuzovalo k revoluci a to oni nechtějí. Takže jsou tedy dost zmateni.

Brexit a vlastně i Babiš: O cargo kultech a o sebeničivých voličských rozhodnutích

3. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Cargo kulty typicky vznikají, když má kmen pocit, že je v úpadku a že ho překonali cizinci.  Cargo kulty jsou zcela racionální domorodou reakcí na traumatický kulturní kontakt se západní společností.



V Jižní Africe navštívili roku 1856 duchové tří předků patnáctiletou dívku z kmene Xhosa jménem Nongqawuse. Duchové požadovali, aby kmen Xhosa usmrtil svůj dobytek a zlikvidoval úrodu na svých polích. Až to lidé udělají, vrátí se předkové a zaženou bílé kolonisty do moře. Objeví se nový, krásný dobytek. Slunce zčervená.

Kmen Xhosa tedy zničil svůj dobytek a svá pole. Toto sebedestruktivní úsilí ve snaze získat bohatství a svobodu se nazývá "cargo cult", píše v deníku Financial Times Simon Kuper. Píše o mentalitě stoupenců brexitu, avšak podobnost s volebními preferencemi českých voličů v nedávných všeobecných volbách je docela ohromující:

Britská Konzervativní strana je ve vážné krizi

3. 11. 2017

čas čtení 4 minuty



Britská ekonomika je v špatném stavu v důsledku chabé produktivity, tvrdě zadlužených britských domácností a inflace, která si vynucuje zvýšení úrokových měr, a tedy plateb za hypotéky. Od zdravotnictví přes bytovou otázku, od sociální péče přes stagnující příjmy, vážné otázky, které vyvolávají v Británii nespokojenost, zůstávají neřešeny. Technologie mění životy lidí s ohromující rychlostí, v čele těch změn stojí mocní podnikatelští obři, kteří fungují s pohrdáním vůči národním vládám. Opozici vedlou marxisté starého stylu, nikoliv noví centristé.

Zahraniční kontext je nesmírně znepokojující. Sílí nacionalismus, od Bílého domu až po Kreml, hrozí náboženský extremismus a všude po světě posiluje autokracie.

Dokonce i sexuální skandály ve Westminsteru signalizují něco naprosto temného. Jsme tu svědky mužské hegemonie, která vedla ke grotesknímu sexuálnímu vykořisťování, včetně obvinění, že dokonce i znásilňování bylo zametáno pod koberec při prosazování moci.



Uprostřed sexuálních skandálů se octla už tak oslabená britská vládnoucí Konzervativní strana ve snad nejvážnější krizi za celou svou historii, argumentuje Ian Birrell, bývalý autor projevů premiéra Davida Camerona.

Chová se Španělsko jako fašistický stát?

3. 11. 2017

čas čtení 2 minuty



Moderátor: Chová se Španělsko jako fašistický stát? Owen Jones.

Owen Jones, Guardian v debatním pořadu televize BBC Question Time: No, chová se určitě jako velmi autoritářský, antidemokratický stát. Podívejte se, vůbec nezáleží na tom, zda podporujete nezávislost Katalánska. To je vlastně irelevantní. Jde o toto: Podporujete právo katalánského lidu svobodně rozhodnout o své budoucnosti, aniž by lidi tahala policie násilím z volebních místností a shazovala je ze schodů. A teď jsme v severní Evropě svědky toho, jak zvolený katalánský vedoucí politik prchá ze své země a žádá o politický azyl a jeho kolegové jsou uvrženi do vězení - toto by mělo zděsit všechny Evropany bez rozdílu. A proto musíme povstat v solidaritě s katalánským lidem. 

Podívejte se, tohle je jako právo na rozvod. Jen proto, že podporujete právo na rozvod, to přece neznamená, že si myslíte, že by se všichni měli rozvést. Ale představte si, že máte manželskou dvojici, a jeden z manželů řekne, hele, já mám o našem manželství pochybnosti, myslím, že to nefunguje. Pomýšlím na rozvod. A ten druhý manžel zařve: "Co si to dovoluješ!" Řve do tváře a zakazuje jakoukoliv zmínku o rozvodu a proměňuje život partnera stále více v peklo. V určitém smyslu je právo na národní sebeurčení podobné. Já sám náhodou nezávislost Katalánska nepodporuju, avšak myslím, že Katalánci mají základní demokratické právo rozhodnout, jestli chtějí nebo nechtějí nezávislý stát. Kdyby bývalo Skotsku zakázáno, aby rozhodlo o své budoucnosti, bylo by to z demokratického hlediska šokující. A v dnešní moderní Evropě to minimum, které musejí ostatní evropské vlády udělat, je říci španělské vládě, Přestaňte útočit na voliče. Přestaňte věznit zvolené politiky. Přestaňte upírat svým občanům právo rozhodnout o své budoucnosti. A přestaňte útočit na občanské svobody. A ať si o nezávislosti Katalánska myslíte cokoliv, toto by měl být postoj, který bychom měli všichni podpořit. 

Španělsko: Osm ministrů ze svržené katalánské vlády bylo zatčeno

3. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Španělští prokurátoři žádají o evropský zatykač pro svrženého katalánského prezidenta

Desetitisíce lidí protestují proti zatčení katalánské vlády:




Soudce v Madridu nařídil zatčení osmi ministrů ze svržené katalánské vlády. Mají být obžalováni za vzbouření, podvracení státu, a zneužívání finančních prostředků. Jejich vinou je, že se pokusili minulý týden vyhlásit nezávislost Katalánska.

Katalánský prezident Carles Puigdemont odcestoval do Bruselu krátce předtím, že španělský generální prokurátor ohlásil svůj úmysl jeho i ministry jeho vlády trestně stíhat. Puidgemont byl povolán k národnímu soudu, aby tam svědčil ve čtvrtek a v pátek. Prokurátoři uvedli, že jak Puigdemont, tak čtyři další členové jeho vlády, vědí, že jim bylo nařízeno, aby svědčili, ale rozhodli se soudní příkaz ignorovat.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Britská policie zahájila vyšetřování herce Kevina Spaceyho kvůli znásilnění

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Britská policie zahájila vyšetřování údajného znásilnění, jehož se měl dopustit hollywoodský herec Kevin Spacey. Měl roku 2008 znásilnit mladého herce, v době, kdy byl Spacey uměleckým ředitelem londýnského divadla Old Vic. Muž, jemuž je dnes 32 let, tvrdil, že ho Spacey znásilnil, když mu bylo 23 let a když usnul ve Spaceyho bytě, kde popíjeli poté, co mladý herec Spaceyho požádal, aby mu pomohl s jeho kariérou. Mladík se probudil uprostřed sexuálního aktu a řekl Spaceymu, aby toho nechal. Spacey ho varoval, aby o incidentu nikomu nic neříkal. 

Daeš bude jednou provždy smeten, ale co bude dál?

3. 11. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Teroristický kult Daeše přišel o své klíčové bašty v Sýrii a Iráku a jeho konečná porážka v poli je jen otázkou času. Avšak jeho nihilistická ideologie stále inspiruje a vábí „osamělé vlky“, jak před pár dny na Manhattanu demonstroval řidič Uberu, který usmrtil osm osob a dalších dvanáct zranil. Přestože se obyvatelstvo západního světa chvěje strachem před dalšími Daešem inspirovanými útoky, dramatické implikace vyplývající z bojů a konečné porážky džihádistů jsou osudové především pro obyvatele Blízkého východu.   

Na naši obranu: My jsme si nemysleli, že jste tak blbí, že by se to povedlo, říká Rusko

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Rusko hájí své zasahování do západních voleb argumentem, že si nemyslelo, že my na Západě jsme tak blbí, že by to zasahování mohlo fungovat píše satirický server The Daily Mash.

Ruští internetoví hackeři a operativci přiznali, že jejich zasahování do západního internetu mělo být jen přípravou a že to jsme především my na Západě, kdo neseme vinu za jejich úspěch.

Ruský zdroj konstatoval: "My tady v Rusku toho moc nevíme o demokratických volbách. To není naše zvyklost. Takže když jsme se připravovali vyzkoušet si řádný útok na americké volby v roce 2020, zkusmo jsme udělali zkoušku s trapnou televizní hvězdou z reality show a s naším dlouhodobým agentem Faragem, který je v Británii jen z toho důvodu, že my ho nechceme tady v Rusku.

Že by brexit mohl zrušit Vladimír Putin?

2. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Jeden bývalý člen úřadu Vladimíra Putina v Moskvě poznamenal profesoru Marku Galeottimu, že Putin vyžaduje zdání úspěchu dnes na úkor reálných úspěchů v budoucnosti. Že by toho byl brexit dokonalým příkladem? ptá se v deníku Guardian Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

Vladimír Putin je v posledních letech stále izolovanější od špatných zpráv a od kritických názorů, a v důsledku toho činí vážné chyby.

Především Putin a jeho lidé opakovaně prokazují, že nejsou schopni porozumět demokratickým společnostem, ani jejich odolnosti, která leží pod zdáním hádavosti a krátkodobého uvažování.

Kde a jak přišel krachující Arron Banks ke svým milionům pro brexit?

3. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Britské vyšetřování ruského vlivu na referendum o brexitu se může stát stejně explozivní jako vyšetřování ruského vlivu na loňské prezidentské volby v USA, píše v deníku Times Edward Lucas. Důležitou otázkou je zdroj peněz od dárce Arrona Bankse. Tento milionář popírá, že by tyto peníze pocházely z Ruska. Jeho ruská manželka Káťa se posmívá britským úřadům, které ji vyšetřovaly, když měla základnu v městě Portsmouth, že si koupila pro svůj Range Rover (drahou)  poznávací značku X MI5 SPY (= "bývalá špionka pro MI5").

Rozhovor Britských listů 134.

Volby 2017: Nemáme peníze na jídlo. Tak já rozmlátím byt

31. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Nad důsledky říjnových všeobecných voleb se v tomto rozhovoru Britských listů zamýšlejí jejich redaktoři Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Britský ministr obrany odstoupil pro svůj oplzlý výrok

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Vyšlo najevo, že britský ministr obrany Michael Fallon, který neúnavně a věrně obhajoval v televizi i ty nejabsurdnější kroky premiérky Theresy Mayové, byl donucen rezignovat částečně kvůli svému oplzlému výroku směřovanému na ministryni Andreu Leadsomovou. Když si Leadsomová před časem při zasedání vlády stěžovala, že má studené ruce, Fallon na to reagoval: "Já vím, kam si je můžeš dát, aby sis je ohřála." Leadsomová si také stěžovala, že ji Fallon pravidelně osahával.

Ementál

3. 11. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Ve studních dochází voda.

Přichází sucho.

Vypadá to, že skončila doba, kdy člověk mohl dělat relativně cokoli a příroda to ještě nějak ustála. Příroda to ví. Člověk NE. Alespoň ne ve své výrazné většině. Kdyby to totiž věděl, patrně by chránil svoje dobré živobytí – přírodu, krajinu, půdu, vodu. Nebyl by debil. Podporoval by zdravý koloběh vody v krajině, do kterého samozřejmě patří i voda ve studních. Nejde tu o nějaký fiktivní LID, ale o každého jednotlivého člověka - jeho přístup, myšlení, ČINY.

Milada a řezničtí psi v Lucerně

3. 11. 2017 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty


Od druhého listopadu kina promítají film Milada režiséra Davida Mrnky o přední političce Miladě Horákové, která byla popravena na základě rozsudku ze soudního procesu zinscenovaného komunistickou stranou. Uvedení snímku provázejí projevy postkomunistického antikomunismu. Kritické zhodnocení totalitních let je prospěšné, ale svoji pozornost bychom neměli upírat jenom ke snadnému a bezpečnému boji proti režimu, který uhnil před třiceti lety, protože aktuální hrozba pro Českou republiku se skrývá jinde: Stále se rodí dost lidí, kterým k ospravedlnění jakýchkoli činů stačí, aby „měli své příkazy.“ Je výmluvné, že toto tvrzení názorně dokázal personál pražského paláce Lucerna právě před premiérou filmu Milada.

29761

Asistované umírání v prezidentském úřadu

2. 11. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Asistované umírání bývá většinou spojováno s představou o důstojném odchodu z tohoto světa. S představou takové nesnesitelnosti života, která činí žití čirou útrapou bez jiné  možnosti vysvobození. Česká společnost je svědkem toho, že asistované umírání může mít podobu naprosto nedůstojného lpění na moci, která si něco tak zbytečného jako důstojnost nepřipouští k tělu. V krysím závodě šmejdů je důstojnost nepřekonatelná překážka a je třeba ji úplně eliminovat…

O lásce, reformaci a Dušičkách

2. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Včera bylo Všech svatých, dneska jsou Dušičky a předevčírem uplynulo přesně 500 let od začátku světové reformace. Pokusím se to v tomto zamyšlení spojit a použiji k tomu, možná trochu paradoxně, sovětskou pohádku Mrazík.

Mezi základní teze reformace patří sola gratia (spása pouhou milostí) a sola fide (spása pouhou vírou). Co to vlastně znamená? Teologie těchto tezí je nesmírně rozmanitá a složitá. Pro mne osobně lze však jejich skutečný význam demonstrovat velmi snadno pomocí příběhu Ivana v Mrazíkovi. Ivan se zachová nepěkně a čaroděj mu přičaruje místo krásného obličeje, na který se stále pyšně díval do zrcadla, medvědí hlavu. Zbavit se té hlavy mohl pouze konáním dobrých skutků. A tak Ivan šel konat dobré skutky, aby si pomohl. A pokaždé, když takový skutek udělal, se hned podíval do zrcadla… aby viděl, že to nepomohlo.

Británie: Státní volební komise vyšetřuje finanční dary milionáře Arrona Bankse stoupencům brexitu

2. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Kontrolní úřad bude zkoumat, zda Banks jako aktivista pro brexit porušil zákon o financování předvolebních kampaní před referendem o odchodu Británie z EU přijetím peněz z Ruska

Britská Státní volební komise zahájila vyšetřování, zda finanční dary a půjčky od milionáře Arrona Bankse  a jedné z jeho firem porušily před hlasováním v referendu o brexitu zákon o financování volebních kampaní. Instituce bude zjišťovat, zda Banksův dar ve výši 2,3 milionů liber (67 milionů Kč) ve prospěch kampaně za brexit pocházel skutečně od něho, nebo ze zahraničních (ruských) zdrojů. Totéž bude zkoumat u finančních darů od jeho kampaně fungující pod názvem Better for the Country (Pro naši zemi je to lepší).

Umělá inteligence nám nehrozí a regulovat se nedá

2. 11. 2017

čas čtení 10 minut

Reakce na článek Umělá inteligence (AI) riskuje, že ji veřejnost začne nenávidět.

Rád bych Vás varoval před zjednodušeným přejímáním článků tohoto typu. Jde totiž svým způsobem o poplašnou zprávu, která se snaží být víc senzací, než seriozním článkem. Takový přístup potom vůbec nepomáhá a způsobuje to, před čím varuje - vyvolává zápornou reakci veřejnosti nejen laické, ale i odborné.

Abych ukázal, proč je článek špatně pojatý, je třeba nejdřív pochopit způsob, jakým umělá inteligence funguje a především definovat, co to vůbec je, popřípadě co umělá inteligence není. Nebojte, nebudu Vás nudit, píše Drahomír Strouhal.

Rozhovor Britských listů 133:

Volby 2017 - Šok: co teď bude dál?

27. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


S politologem Jiřím Pehem rozbírá Bohumil Kartous důsledky všeobecných voleb, které se konaly v ČR minulý týden. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. října 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Bodláky Václava Duška

Siláci z písku

2. 11. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Partaje označované chybně za levicové, ale i ty mylně uváděné za pravicové, neustály líté žurnalistické bitvy; do vínku dostaly neochvějné pomluvy, dráždivě lživé polopravdy, k tomu však namyšlené vůdce i zdařilé svůdce, pologramotná individua, neurvalé žvanily, siláky z plaveného písku. Venkoncem není se čemu divit. Uctivost poctivec se dávno nenosí. V dolejší hospodě hrála muzika pro odcházející politickou drobotinu a už se u benátských zrcadel natáčejí podivní rapeři – krásný hošan v modrém se obdivuje, kam že to dotáhl. Po probuzení nefackovat. Napudrovat, posadit před kamery a nechat bezelstně plkat, plkálisty máme rádi. Od facek je kolohnát, knížecí loskuták – a hele, starej Vajštingr mu chtěl plesknout dvojitou zednickou, ale žvanil si vyžvanil na poslední chvilku imunitu; nebýt však šlechtické bytosti s hlasy od věrného voličstva, postihla darebu pytláka smrtelná politická nicota!

Václav Klaus jr. si hlavu s fakty neláme

2. 11. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

V pondělí 30. 10. jsem si na severu Novinky všiml opět článku pana Klause mladšího. Domníval jsem se, že Novinky mu budou poskytovat prostor jen před volbami, ale zmýlil jsem se. Zřejmě se jedná o snahu takříkajíc „ideologického“ vyvážení, protože jak známo v deníku Právo má svoji každodenní agitku „levicový“ EU poslanec p. Keller. Chvályhodné! Ale zpět k p. V. Klausovi mladšímu. Čta jeho články, vidím, že geny se nezapřou – tedy v ohledu praktické vševědoucnosti i výraziva. Pan V. Klaus ukazuje veřejnosti své dvě tváře. Jednou tváří jsou laskavé a banální články zřejmě adresované jen maminkám. V tom posledním se div usedavě nerozpláče nad osudem maminky, jíž odebral dítě zlý Barnevernet. Autor nemá čas zjišťovat, zda tato kauza není nějak překroucena a jaká je skutečná realita? Jak známo pan Klaus mladší si „s fakty hlavu příliš neláme“.

Nechte vládnout Babiše

2. 11. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Že jsem se zbláznil? Možné to je, věk na to mám. Ale zkuste nejdřív dočíst.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny ČR dostala první strana skoro třikrát tolik co nejbližší konkurent, což se nikdy nestalo (typický rozdíl 2%, největší necelých 6%). Volby byly demokratické, tak jako pět předchozích, i když je nelze označit za rovné: žádný z konkurentů neměl na své straně silnou a docela nemilosrdně "podnikatelsky" využívanou divizi a žádný z konkurentů neměl k dispozici ani zlomek peněz vynakládaný na tak intenzívní a hlavně permanentní kampaň.

Před soudem by mělo skončit pět představitelů Trumpovy administrativy

2. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

1. Jeff Sessions lhal pod přísahou, když tvrdil, že se v průběhu předvolební kampaně nesešel s žádným ruským představitelem: dvakrát se setkal s ruským ambasadorem. Republikánská strana obžalovala Billa Clintona za křivé svědectví, přestože šlo o nepodstatnou osobní záležitost, ale postavila se za Sessionse, i když křivě svědčil o věci týkající se národní bezpečnosti, píše na webu Informed Comment Juan Cole.

22647

"Demise buržoazních ministrů 2.0" snadno a rychle

2. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl způsob, jak zablokovat vznik Babišovy jednobarevné vlády: Provést obstrukce ve sněmovně a znemožnit tak demisi končící vlády Bohuslava Sobotky. V české politické praxi však zřejmě neexistuje nic účinnějšího, co se týče sebevražedných politických tahů - přinejmenším od dob "demise buržoazních ministrů" z února 1948.

Proč lidé volí tak, jak volí?

2. 11. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ačkoli rámcově souhlasím s rozborem výsledku voleb do Poslanecké sněmovny tak, jak jej pojali Jiří Pehe, Jan Čulík a Bohumil Kartous, dovolte mi pár kritických poznámek. Chceme-li pochopit zásadní otázku – tedy proč lidé volí tak, jak volí – je nutno se pokusit o pragmatickou analýzu palčivých otázek, jimiž se voliči každý den zaobírají, a vyvarovat se přitom mentorských zkratek, což, jak uznávám, bývá častou bolístkou českých analytiků a komentátorů. Je proto zapotřebí, abychom i my akceptovali svůj díl odpovědnosti za otřesný stav tuzemské politické scény a z ní pramenící deziluze v české společnosti.                

 

Američtí poslanci zveřejnili ruské inzeráty na Facebooku, které v USA záměrně prohlubují konflikty

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Podle svědectví Facebooku oslovily během prezidentské kampaně v roce 2016 Ruskem placené reklamy až 126 milionů Američanů.

Američtí poslanci publikovali výběr reklam, publikovaných na Facebooku a placených ruskými operativci, a seznam falešných ruských účtů na Twitteru, aby ukázali, jak ruští agenti prohlubují politické konflikty mezi americkými občany.

Reklamy i twitterové profily se zaměřují na americké levičáky i konzervativce v celé řadě ostře aktuálních témat včetně policejní brutality, imigrace, rasových vztahů, islamofobie a práv občanů LGBT.

Britský ministr obrany odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

 

Vlna sexuálních skandálů v Dolní sněmovně a v britské politice a veřejném životě obecně, která se provalila po odhalení amerického sexuálního predátora, filmového producenta Harveyho Weinsteina, si ve středu večer vyžádala první významnou oběť v britské vládě.

Konzervativní ministr Sir (!!) Michael Fallon odstoupil ze své funkce ministra obrany. V rezignačním dopise premiérce Mayové napsal: "V posledních dnech vyšla najevo série obvinění týkajících se poslanců, včetně některých obvinění ohledně mého chování v minulosti. Mnoho těchto obvinění je falešných, ale já přiznávám, že jsem se v minulosti nechoval podle vysokých měřítek, které požadujeme od armády, jíž jsem měl čest sloužit. Zamyslel jsem se nad svou situaci, a proto  z funkce ministra obrany odstupuji."




Před několika dny se omluvil za incident, k němuž došlo před 15 lety, kdy při večeři pod stolem položil ruku na koleno novinářky Julie Hartley-Brewerové. Komentátoři se však nedomnívají, že tento incident mohl být důvodem Fallonovy rezignace a spekulují o tom, že důvodem byly zřejmě závažnější skutečnosti.

Michael Fallon byl hlavním stoupencem ohrožené Theresy Mayové a dokonce se o něm dosud mluvilo jako o možném budoucím britském premiérovi. Tyto jeho vyhlídky na premiérskou kariéru jsou nyní v troskách.

Není vyloučeno, že kvůli sexuálním skandálům bude donuceno rezignovat několik konzervativních poslanců. Znamenalo by to doplňovací volby a zřejmě oslabení už tak minimální většiny Konzervativní strany v Dolní sněmovně - konzervativci dnes vládnou v Británii jen za pomoci fundamentalistické strany severoirských unionistů DUP, kterou podplatili miliardou liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Sexuální skandály, které vycházejí v Británii najevo po odhalení Harveyho Weinsteina se neomezují pouze na politiku. Channel Four News ve středu večer odvysílal rozhovor s aktivistkou anglikánské církve, která svědčila o tom, že ji znásilnil anglikánský kněz, avšak bylo jí církví doporučeno, aby o tom pomlčela.


Náměstek britské premiérky popírá, že obtěžoval o třicet let mladší ženu

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Uprostřed nynějších sexuálních skandálů, spojených s poslanci Dolní sněmovny, píše satirický magazine Private Eye ironicky, že se parlament má přestěhovat  do sex shopu:




Premiérka Theresa Mayová nařídila vyšetřování obvinění, že její náměstek, Damian Green, během posledních dvou let nepřijatelně obtěžoval jednu aktivistu.

Kate Maltby, která je o třicet let mladší než Green, sdělila deníku Times, že v roce 2015 se Green během setkání v hostinci v londýnské čtvrti Waterloo dotkl jejího kolena a poté, co v tisku vyšla její fotografie v korzetu, poslal ji "vyzývavou" esemesku.

V Británii se důrazně řeší skandál širokého sexuálního zneužívání žen v politice

1. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Mark Garnier, konzervativní ministr "pro obchod po brexitu", který nazýval svou asistentku "cukrový kozy" a poslal ji v pracovní době do obchodu s erotickými pomůckami, aby mu koupila sadu vibrátorů

Po skandálu s hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem, o němž po letech konečně vyšlo najevo, že se desítky let choval jako brutální sexuální predátor a znásilnil množství žen, a po vlně protestů od statisíců žen na sociálních sítích pod heslem MeToo (Já jsem také obětí sexuálního obtěžování) - dochází zřejmě v anglosaském světě k zásadnímu přehodnocení vztahů mezi muži a ženami v pracovním styku - ženy si konečně mohou veřejně stěžovat, že jsou trvale a ve všech sférách společnosti obětí drsného sexuálního obtěžování a zneužívání.

 (V ČR samozřejmě, kde se na policii oznamuje jen zlomeček případů znásilnění, která policie vyšetřuje jen neochotně tato přelomová změna nebyla vůbec zaznamenána.)

KLDR "získala přístup k americké protiraketové technologii Aegis"

1. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

V jihokorejském Soulu obviňují hackery z KLDR ze získání dokumentů o vojenských plavidlech, ponorkách a zbraňových systémech Jižní Koreje. Podle televize Sky News, která se odvolává na jihokorejské politiky seznámené s dokumenty zpravodajských služeb, severokorejští hackeři pronikli do systému jihokorejské firmy Daewoo Shipbuilding a získali zhruba 40 tisíc dokumentů.

Mezitím v Absurdistánu 44:

Pozor na Halloween, dostanete se do moci ďábla, polské nefunkční ponorky, vražední myslivci a muž, který se ve Varšavě upálil

1. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Takže se zdá, že všichni si jsou před zákonem rovni! To alespoň řekl soudce, když odsoudil Jurka Owsiaka,   charismatického šéfa charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy za to, že během hudebního festivalu mluvil sprostě na jevišti. Owsiak se hájil argumentací, že jeho tiráda proti pokrytectví politiků byla uměleckým dílem, svým způsobem rapovou písní. Nepomohlo mu to, musel zaplatit pokutu 100 zlotých (asi 800 Kč) a 30 zlotých soudních nákladů. Takže je to skutečně pravda, jsou si všichni nyní rovni? Můžeme očekávat, že Krystyna Pawłowicz ze strany Právo a spravedlnost bude muset zaplatit pokutu za to, že křičela na jiného poslance, aby "šel do prdele"?   Dostane Jarosław Kaczyński pokutu za to, že se vnutil k řečnickému pultu v Sejmu a zaútočil na své politické oponenty jako na "darebáky a zrádce"?

Aktivistka Labour Party: Byla jsem znásilněna na stranické akci

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Prominentní aktivistka labouristické strany Bex Baileyová v úterý oznámila, že byla na stranické akci znásilněna - a poté jí vysoce postaveným aparátníkem bylo řečeno, že čin nemá hlásit, protože by jí to mohlo "uškodit". Další žena vypověděla o tom, jak se ji poslanec přinutil k sexu.

Rohingy v Barmě má zachránit Nor

1. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

OSN v úterý jmenovala Knuta Østbyho novým dočasným koordinátorem záchranné pomoci v Myanmaru (Barmě), zatímco vláda pokračuje v blokování přístupu humanitárních pracovníků do oblastí ve státě Rachine obývaných muslimskými Rohingy.

Země Visegrádu ochládají vůči EU i vůči sobě navzájem

1. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Společná kauza, kterou region visegrádské čtyřky nalezl během uprchlické krize, v posledních měsících ustoupila do pozadí kvůli neshodám ve větších i menších záležitostech. Ty se týkají všeho možného - od právních předpisů až po budoucnost Evropy, píše Matthew Karnitschnig.

Trump: Vyšetřování se soustřeďuje na George Papadopulose, který se snažil zprostředkovat schůzku mezi Putinem a Trumpem

31. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


George Papadopulos, řecký Američan, který působil jako zahraničněpolitický poradce pro Trumpovu kampaň a kdysi žil v Londýně, se stal první osobou ochotnou spolupracovat s FBI za možnost zmírnění jeho trestu. Přiznal se také, že vyšetřovatelům FBI při předchozím výslechu letos v lednu lhal. Snažil se předstírat, že nemá rozsáhlé kontakty s ruskými činiteli a poskytl falešnou informaci o tom, kdy se poprvé dověděl, že Rusové hackersky získali emaily Hillary Clintonové.

Papadopulous byl součástí Trumpovy předvolební kampaně od března 2016. Od jednoho jejího činitele dostal informaci, že zlepšení amerických styků s Ruskem je pro kampaň prioritou. O týden později cestoval Papadopulos do Londýna, kde se setkal s Josephem Mifsudem, bývalým diplomatem maltského ministerstva zahraničí, se silnými vazbami na ruské činitele. 

Mifsud se o spolupráci s Papadopulosem začal silně zajímat, když zjistil, že Papadopulos pracuje přímo pro Trumpa. 24. března se znovu setkali Mifsud a Papadopulous v Londýně, s nimi byla přítomna jedna Ruska. 

Chudoba sama o sobě není zdrojem frustrace občanů, tím je bezpráví

31. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce se vedla diskuse mezi Václavem Bělohradským, Magdou Vašáryovou a Ivanem Bartošem (šéf Pirátské strany) na více zajímavých témat. Např. Bartoš chápe politiku jako servis pro občany, Bělohradský jako širokou společenskou diskusi na způsob intelektuální debaty filozofů. Mně osobně je mnohem bližší přístup Bartošův, přístup intelektuálně uchopený v reakci na americkou občanskou válku filozofickým pragmatismem. Ale to nebyl ten nejzajímavější střet celé debaty.

Manželské etudy po 35 letech – Zuzana a Stanislav

31. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 7 minut

Zjištění, že styl a forma dokumentárního cyklu se během času může změnit, není ani nové ani originální. V cyklu Manželské etudy, v časosběrné studii Heleny Třeštíkové o manželském životě šesti dvojic, přinesl pětatřicátý rok pozorování celou řadu zajímavých nových rozdílů, které jsou zvlášť výrazné v třetím pokračování filmů o Zuzaně a Stanislavovi.

Manželské etudy po 35 letech – Zuzana a Stanislav

31. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut


The observation that the style and form of a documentary cycle may change over time is neither new nor original. For Manželské etudy, Helena Třeštíková’s longitudinal study of the married life of six couples, the thirty-fifth year of observation has brought with it a number of interesting new differences which are especially pronounced as Zuzana a Stanislav enters its third instalment.

ČR 2017: Kyselé hrozny chudého příbuzného

31. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Počátkem 90. let si Češi náramně fandili. Věřili slibům Václava Klause, že trh bez přívlastků promění zemi rychle v ekonomického tygra ještě mnohem výkonnějšího než "zbytečně" socializující Západ. Později měl být nebývalý rozvoj založen nikoliv už na neregulovaném trhu, ale na kvalitním managementu prosazovaném Zemanovou vládou. Její ministr financí Ivo Svoboda však jako dosud jediný člen vlády skončil za vytunelování Liberty za mřížemi, zatímco tehdejší ministr průmyslu a obchodu Milan Grégr zdatně pohrobil Destu Děčín.

Bagdád chce zrušit kurdskou autonomii v Iráku

31. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Irácký premiér Hajdar al-Abádí zní triumfálně, když popisuje postup ozbrojených sil na poslední baštu IS v západním Iráku. "Náš postup byl fantastický," prohlásil v rozhovoru pro The Independent v Bagdádu. ""Čistíme od nich poušť přímo až na hranici se Sýrií."

Český prezident nepřímo vyznamenal Parlamentní listy

31. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Peskování českého prezidenta za to či ono se stalo oblíbenou kratochvílí českých komentátorů, kteří nemohou Miloši Zemanovi přijít na jméno třeba kvůli tomu, že jej považují za povolnou Putinovu loutku nebo za tlampače všeobecné frustrace. Můžeme sáhodlouze přemítat o tom, zda je vhodné, aby Miloš Zeman vyznamenával s ním ideově souznící lidové baviče, jako jsou Daniel Hůlka, Luděk Sobota nebo Helena Vondráčková, avšak jádro věci je někde jinde. Jestliže český prezident udělí státní vyznamenání dvěma konspiracím nakloněným manipulátorům, nepřímo tak oceňuje Parlamentní listy (PL).

Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Manafort a jeho společník Gates jsou trestně stíháni

30. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta




Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort dostal příkaz, aby se dostavil k trestnímu stíhání u FBI. Tentýž příkaz dostal jeho někdejší podnikatelský společník Rick Gates. Oba dva jsou první osoby, které jsou stíhány v souvislosti s vyšetřováním Roberta Muellera, které se zabývá zasahováním Ruska do prezidentských voleb z roku 2016 a možným spiknutím Trumpovy kampaně s Ruskem. 

Manafort měl rozsáhlé podnikatelské vazby na Ukrajině, kde zastupoval prominentní moskevské osobnosti. Gates zakládal pobočné společnosti na Kypru, které dostávaly finance z východoevropských zdrojů. Také pracoval pro Trumpovu kampaň. 

Manafort dostal nařízeno, aby Trumpovu kampaň opustil v srpnu 2016, po pěti měsících ve funkci, poté, co vyšlo najevo, že má na Ukrajině množství podnikatelských vazeb. 

Není jasné, z čeho budou obviněni. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


29760

Atentát na JFK aneb Kterak konspirátoři a liberálové utřeli nos

Proč je nutné dešifrovat kennedyovskou mytologii

30. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 12 minut

Ilustrační obrázek. Zdroj: Compfight.com

Odtajněné dokumenty o atentátu na Johna F. Kennedyho podle očekávání nepřinášejí zásadní informace, jež by objasnily jednu z největších záhad 20. století. Přestože prezident Trump některé spisy na poslední chvíli kvůli obavám o národní bezpečnost USA nezveřejnil, z publikovaných materiálů vyplývá, že vražda JFK s největší pravděpodobností nebyla zosnována ani v Moskvě, ani v Havaně, jak se někteří tuzemští ukvapenci v médiích domnívali. Zklamáni jsou i ti, kdo za atentátem spatřují mocné vládní kruhy. Každopádně moudřejší budeme až na jaře příštího roku, kdy bude zveřejněna poslední várka dokumentů, avšak silně pochybuji, že konečně poznáme celou pravdu a učiníme přítrž divokým konspiracím.

Podle mého soudu ale není zas tak důležité znát vraha či vrahy JFK, neboť tato informace s ohledem na dobu, jež uplynula od atentátu, nám prakticky k ničemu není. Daleko závažnější je totiž existence kultu Johna F. Kennedyho jdoucí ruku v ruce s mytologií, již je nutno dešifrovat.

Levicovým liberálům i radikálům

30. 10. 2017 / Radek Mikula

čas čtení 9 minut

Chci se obrátit na ty z vás, kdo spolu se mnou vnímají letošní sněmovní volby jako důležité znamení dalšího politického a společenského úpadku a také jako příznak hluboké kulturní krize. Sám to vše také prožívám jako osobní prohru svých politických představ.

Jde o neúspěch, který by nás měl, cítíte-li ho podobně jako já, přivést k zásadnímu přehodnocení způsobů, kterými jsme se snažili až doteď veřejně pracovat.


Touhu po katalánské nezávislosti nelze zlikvidovat silou

30. 10. 2017

čas čtení 5 minut

Jestliže má začátek 21. století nějaké jednotící téma, je to, že pořádek, založený na pravidlech, který se zdál triumfovat v roce 1989, čelí celé řadě zásadních výzev. Hlavní mezi nimi je růst secesionismu, kmenového chování a populistického odporu vůči vzdáleným elitám.
 
Ti z nás, kteří stále podporují internacionalismus založený na systému hodnot, musejí přiznat, že ne všichni přijímají rychlost vývoje modernosti.  Představa, že politika je prostě jen odvětvím ekonomiky, už není udržitelná (nikdy nebyla).

Jsme na začátku složité debaty o jeho budoucnosti, o tom, jak by měl být tento pořádek pozměněn, aby řešil nespravedlnosti globalizace, a jak by mohl rozptýlit obavy nejrůznějších komunit, které se obávají, že je smete hurikán změn.



Vyhlášení nezávislosti Katalánska je obrovskou porážkou pro španělského premiéra Mariana Rajoye, jehož reakcí bylo zbavit funkcí celou katalánskou vládu, uzavřít ministerstva v Barceloně, propustit šéfa regionální policie a rozpustit katalánský parlament. I když Madrid dovolil Carlesi Puigdemontovi uspořádat předčasné volby dne 21. prosince, zároveň - poněkud matoucím způsobem - má být Puigdemont zatčen za vzpouru, píše Matthew d’Ancona.

Existuje celá řada přesvědčivých argumentů proti katalánské nezávislosti, především ekonomických. Absolutní osamostatnění od Španělska by bylo daleko větší katastrofou než brexit.

Trump reagoval na blížící se trestní stíhání svých spolupracovníků kvůli Rusku vlnou zuřivých výroků na Twitteru

30. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Uprostřed zpráv, že budou v těchto dnech zatčeny první osoby v důsledku vyšetřování ruského zasahování do amerických prezidentských voleb r. 2016, které vede Robert Mueller, Donald Trump zveřejnil na Twitteru vlnu zuřivých výroků útočících na to, že Mueller se věnuje vyšetřování "falešného 'spiknutí' mezi Trumpem a Ruskem", které, jak tvrdil, "neexistuje". Namísto toho se Trump pokusil přesunout pozornost na údajné skandály Hillary Clintonové a požadoval, aby v té věci úřady "něco začaly dělat". Jeho obránce, guvernér státu New Jersey Chris Christie, se pokusil v televizi zpochybnit Muellerovu integritu.

První osoba či osoby mají být zatčeny v pondělí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Dobrovolníky" pracující pro kampaň pro brexit financovaly americké Breitbart News

30. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Dva interní whistlebloweři z euroskeptické strany UKIP poslali stížnost britské volební komisi, že v měsících před britských referendem o brexitu tato strana si nechala své vlivné aktivisty, pracující pro brexit jako "dobrovolníci", financovat z finančních zdrojů amerického ultrapravicového serveru, Breitbart News, specializujícího ho na lživé, rasistické a vymyšlené informace, podobně jako to dělají v ČR Parlamentní listy.

Finanční dary ze zahraničí jsou v britských volbách zakázány. Se stížností byla seznámena londýnská Metropolitní policie, ale ta nezahájila trestní stíhání.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Britská právní nevládní organizace, zvaná The Good Law Project, žaluje britskou volební komisi, že nepotrestala probrexitovou kampaň Vote Leave za porušení britského volebního zákona. Kampaň totiž protizákonně vydala na aktivismus za brexit částku 625,000 liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Muž, který se ve Varšavě zapálil na protest proti vládě, v neděli zemřel

30. 10. 2017

čas čtení 1 minuta




Jak jsme už informovali, 19. října se před palácem kultury ve Varšavě zapálil čtyřiapadesátiletý Piotr S. Předtím rozdával letáky, v nichž kritizoval vládnoucí stranu Právo a spravedlnost za to, že mnohokrát porušila zákon. Pak se polil hořlavinou a zapálil se.

"Apeluji na všechny Poláky, kteří rozhodují, kdo vládne v Polsku, aby se postavili proti tomu, co dělají současní vládci," praví se v jeho letáku. Jeho autor odsoudil nynější polskou vládu za porušování ústavy, za zničení Ústavního soudu a za omezení občanských práv. Obvinil šéfa strany Právo a spravedlnost Jaroslava Kaczynského, že má "krev na rukou". 

"Mám raději svobodu nade všechno," napsal Piotr S. "Proto jsem se rozhodl upálit a doufám, že má smrt otřese svědomím mnoha lidí." 

Řada nových protinádorových léků skvěle funguje

30. 10. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 8 minut


Nedávný článek B. Cveka opatřený sugestivním titulkem Většina nových léků proti rakovině nefunguje vyvolává u čtenářů dojem, že skutečně většina nových protinádorových léků je neúčinná a že jejich uvádění na trh je motivováno hlavně neetickými zištnými pohnutkami výrobců. Skutečnost je však jiná – v posledních několika letech byla uvedeno do klinické praxe řada léků nového typu, které až revolučním způsobem zlepšují vyhlídky mnohých pacientů.

Trump, Assange, Bannon, Farage a Putin - nesvatá aliance, kterou nikdo nevyšetřuje

30. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Minulou středu jsme se dověděli, že Alexander Nix, ředitel firmy Cambridge Analytica, kontroverzní datové firmy, která pomohla Trumpovi dostat se k moci, se spojil s Julianem Assangem a ptal se ho, zda potřebuje "pomoc" s hromadou ukradených emailů, píše Carole Cadwalladr.

Šlo o soubor ukradených emailů, které měly tak drtivý dopad na Hillary Clintonovou v posledních měsících americké prezidentské kampaně. A tak se dostaly Wikileaks, které šéf americké CIA charakterizoval jako "nepřátelskou výzvědnou službu" do přímé spolupráce s Trumpovou prezidentskou kampaní, pro niž pracovala firma Cambridge Analytica. Tu firmu vlastní americký miliardář Robert Mercer, který je už předmětem vyšetřování kongresového výboru pro rozvědku, senátního výboru pro rozvědku, FBI a senátního výboru pro soudnictví.

Pravda o Facebooku: Jak získat 2 miliardy přátel a zlikvidovat civilizaci

30. 10. 2017

čas čtení 9 minut



Prvotní formou podnikání Facebooku je dohližitelství na to, co děláte. Facebook je ve skutečnosti největší špionážní agentura v historii lidstva.  Ví daleko, daleko více o vás než ta nejagresivnější vláda. Je ohromující, že lidé si neuvědomují, co Facebook dělá.

Facebook vás sleduje a zneužívá toho, co o vás a o vašem chování ví, k tomu, že vám prodává reklamu. Také zneužívá těchto informací k zkreslování zpravodajství, které vám posílá.


Facebook už měl obrovské množství informací o lidech a jejich sociálních sítích a o tom, co mají a co nemají rádi. Když si uvědomil, jak důležitá je monetizace, doplnil tyto osobní informace o uživatelích offlinovými informacemi zakoupenými od velkých firem, získaných od podniků, které provozují vaše úvěrové karty, a od prodejců nejrůznějšího druhu.

Lidé si myslí, že to, co vidí na Facebooku, určují jejich přátelé a jejich zájmy. Jenže to, určují komerční zájmy Facebooku. Vaše oči jsou zaměřovány na ta místa, která jsou pro Facebook nejlukrativnější.

Uvažuji o tom, co se stane, až tohle lidem dojde. Může to vyvolat veřejnou a legislativní reakci.


Facebook má nyní 2 miliardy aktivních uživatelů měsíčně. 66 procent těchto uživatelů používá Facebook každý den. Facebook také vlastní WhatsApp, Messenger a Instagram. Ty mají 1,2 miliardu, 1,2 miliardu a 700 milionů uživatelů, píše v týdeníku Sunday Times ve své rozsáhlé analýze spisovatel John Lanchester.

Britské ministerstvo vnitra brutálně deportuje z Británie občany EU

29. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

 

Od začátku roku 2017 do konce června deportovalo pryč z Británie britské ministerstvo vnitra 5301 občanů Evropské unie, které obvinilo, že přespávají na ulici bez přístřeší.  

Nyní rozesílá britské ministerstvo vnitra občanům v reakci na žádost o sociální byt dopisy, v nichž konstatuje: "Můžete se vyhnout bezdomovectví tím, že se vrátíte do Rumunska, nebo se odstěhujete do jiné členské země EU, kde máte plně zaručena veškerá lidská práva, která jsou obsažena v Evropské konvenci pro lidská práva."


K nevíře...

29. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta


Vyznamenávat člověka, který pravidelně publikuje nesmysly na sprostém, manipulativním a kriminálním serveru, je konečnou degradací instituce českého prezidenta za Miloše Zemana.

Československo jako poučná minulost

28. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi by se dnes, víc než kdy jindy, mělo zdůraznit, že Československo vzniklo jako důsledek války… dokonce světové války. A že jeho vznik by nebyl možný bez Masarykova a Benešova diplomatického úspěchu u vítězných mocností. Rakousko-Uhersko jako stát zaniklo a jeho dědictvím se stalo vysoce nestabilní, nacionalismem ohrožené uspořádání malých států, které pak tak či onak padlo za oběť Hitlerovi.

Nezávislost Katalánska není jen problémem Španělska

28. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Státy v Evropě destabilizuje odpor vůči centralizované moci. Evropská unie ignoruje tuto rostoucí touhu po regionální autonomii na své vlastní nebezpečí

Katalonia chybuje, Madrid má pravdu. Existuje španělská ústava, která jasně definuje suverenity a integritu španělského státu. Neexistuje ustanovení, které by dovolilo Katalánsku odejít. Katalánsko nemá zákonné právo stát se nezávislým, píše Simon Jenkins.

Vyznamenání, která nestojí za řeč

28. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

S blížícím se státním svátkem dostávám od novinářů vlastně totožné otázky, napsal na Facebooku rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Tak to zjednoduším a odpovím na archetypální dotazy zde:


1) Pozval? 
Ne. 

2) Co na to říkáte? 
Považuji to za potvrzení toho, že jsou mé veřejné postoje principiálně správné. 

3) A kdyby ano? 
Vzhledem k prezidentovým postojům, např. nedávným výrokům o Ukrajině, bych pozvání nepřijal. Přítomnost rektora by navíc znamenala, že Masarykova univerzita vzdává čest i těm z oceněných, kteří čest postrádají. Prezident Masaryk by rozuměl tomu, že jeho univerzita nemůže na některé kompromisy přistoupit. A za víc řečí to nestojí.

Viktor Orbán pověřil maďarskou rozvědku, aby špehovala "sítě financované Georgem Sorosem"

27. 10. 2017

čas čtení 1 minuta




Maďarský premiér Viktor Orbán obnovil své útoky proti Georgi Sorosovi. Nařídil svým výzvědným službám, aby zmapovaly to, co považuje za Sorosovy "sítě", které se zaměřují "proti Maďarsku". Orbán bojuje proti Sorosovu úsilí zajistit potrestání Maďarska institucemi Evropské unie, které se "snaží vytvořit kontinent smíšeného obyvatelstva", řekl v pátek Orbán. Dodal, že Evropa bude rozdělena na "zónu bez migrantů" a na ty západní země, které odmítají požadavek na deportaci nezdokumentovaných imigrantů.

Soros Orbána obvinil, že vytvořil v Maďarsku mafiánský stát.

Orbánova strana Fidesz zvýšila svou volební podporu u rozhodnutých voličů na 59 procent maďarských občanů, v důsledku vládní kampaně vyvolávající strach z imigrantů a nenávist vůči Sorosovi. Na druhém místě je v Maďarsku ultrapravicová strana Jobbik. Všeobecné volby se budou v Maďarsku konat příští rok.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Manželské etudy po 35 letech – Marcela a Jiří

27. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty


The story of Marcela Haverlandová is one of the most recognisable of all of Helena Třeštíková’s Manželské etudy documentaries. After the feature length accompaniment Marcela was released in 2006, the outpouring of support for the protagonist – who was the earliest of the cycle to undergo a divorce and suffered the tragedy of her daughter’s death during Po 20 letech – resulted in a fund being set up in her name. This allowed Marcela and her son Tomáš to move back to Prague, after leaving for Český Brod due to the cost of renting suitable accommodation in the capital. It was suggested that this could be the turning point after years of financial struggle and unspeakable tragedy, and a testament to the generosity of the Czech viewing public.

Manželské etudy po 35 letech - Marcela a Jiří

27. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty


Příběh Marcely Haverlandové je jedním z nejvýraznějších životních historií ve všech dokumentárních filmech Heleny Třeštíkové v cyklech Manželské etudy. Poté, co v roce 2006 byl uveden do kin doplňující celovečerní film Marcela, vlna podpory pro tuto protagonistku - která byla první z manželských dvojic cyklu, která se rozvedla, a utrpěla v pokračování Po dvaceti letech tragédii úmrtí své dcery - vedla k vzniku finanční sbírky v její prospěch. To umožnilo Marcele a jejímu synovi Tomášovi, aby se po odchodu z Českého Brodu přestěhovali zpět do Prahy, protože teď si mohli dovolit pronajmout v hlavním městě vhodný byt. Bylo naznačeno, že toto by mohl být po mnoha letech boje s chudobou a nevyslovitelné tragédie bod obratu a zároveň svědectví o velkomyslnosti české veřejnosti.

Za brexit "může Jindřich Osmý"

27. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Dne 31. října je tomu 500 let ode dne, kdy Martin Luther přibil svých 95 tezí na dveře kostela ve Wittenberku a zahájil tím protestantismus. Po celém Německu se toto výročí nyní široce oslavuje a Angela Merkelová, která pochází z rodiny luteránského pastora, se aktivně těchto oslav účastní. V Británii o Lutherovi nemá nikdo ponětí, všechno je přehlušeno kýčovitým americkým svátkem Haloween.

 Martin Kettle zajímavě argumentuje v deníku Guardian, že brexit je důsledkem anglické reformace a anglického protestantismu, který je sice v dnešní Anglii už víceméně zapomenut, avšak dal Angličanům falešný dojem, že jsou ve světě něco extra:

Manželské etudy po 35 letech – Zuzana a Vladimír

27. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut

A celebration of the longitudinal approach to documentary film should be welcomed at the Czech Republic’s most important documentary festival. The practice of filming a subject or subjects over a number of years is a notoriously difficult one to pull off, with considerations regarding funding, continued participation and momentum all requiring the consideration of a director. For Helena Třeštíková, a pioneer in Czech časosběrný film, this is a well-trodden path. The next installment of her Manželské etudy cycle, which began by following six young married couples during the normalisation period, now enters its fourth decade - and third installment - in Po 35 letech. What is particularly pleasing about all six films premiered this week in Jihlava is that there are preceeded by the first two cycles, allowing festivalgoers to watch the entireity of the project to this point. This will be supplemented on Thursday by a special event highlighting longitudinal documentaries around the world.

Manželské etudy po 35 letech - Zuzana a Vladimír

27. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 6 minut


Oslava časosběrného přístupu k dokumentárnímu filmu na nejdůležitějším festivalu dokumentárních filmů v ČR je nutno přivítat. Je notoricky známo, že   natáčení určité osoby či osob během mnoha let je velmi obtížné realizovat, jde o problémy s financováním, pokračující účastí a potřebou trvající enerie. To všechno vyžaduje režisérovo úsilí. Pro Helenu Třeštíkovou, průkopnici českého časosběrného filmu, je toto  známá cesta. Další pokračování jejího cyklu Manželské etudy, který začal sledováním šesti mladých manželských dvojic během normalizace, nyní vstupuje do svého čtvrtého desetiletí - a třetího pokračování - sérií Po 35 letech.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2017

12. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

V září 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 47 177.96.     Výdaje na provoz Britských listů byly 53 192.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem září 2017 137 981.02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
46496