Nezávislost Katalánska není jen problémem Španělska

28. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Státy v Evropě destabilizuje odpor vůči centralizované moci. Evropská unie ignoruje tuto rostoucí touhu po regionální autonomii na své vlastní nebezpečí

Katalonia chybuje, Madrid má pravdu. Existuje španělská ústava, která jasně definuje suverenity a integritu španělského státu. Neexistuje ustanovení, které by dovolilo Katalánsku odejít. Katalánsko nemá zákonné právo stát se nezávislým, píše Simon Jenkins.




Podstatou evropského narovnání po roce 1945 je integrita států. Po mnoha staletích děsivých válek jsou pevné státy skálou, na níž závisí bezpečnost Evropy. Pokud dovolíme, aby ožily staré křivdy a začaly se posunovat staré hranice, vznikne chaos. Evropská unie závisí na tom, aby státy měly možnost vnutit diktát Evropské unie podřízeným regionům bez protestů.

Kéž by byla politika tak jednoduchá.

Právě tak, jak se evropská komise v Bruselu stala parodií předreformační římské církve, nyní odpor vůči centrální moci destabilizuje státy po celém kontinentu. Ekonomiky se globalizují a národní vlády centralizují, a v důsledku toho začíná být regionální totožnost asertivnější a bojechtivější. Nejde jen o Katalánce, ale i o Skoty, Basky, Korsiany, Vlámy, Slezany a Benátčany, kteří neustále požadují více autonomie. Katalánci jsou jen avantgardou hnutí proti neohrabaným byrokratickým elitám, které vládnou v Bruselu i v Madridu - nemluvě o Londýně. Proto nemůže fungovat, pokud bude Madrid prostě jen vyhrožovat ve snaze tuto krizi vyřešit.

Je zjevné, že katalánský prezident Carles Puigdemont se zoufale staží vyhnout se katastrofálnímu rozkolu s Madridem. Ví, že jeho vlastní lidé jsou zoufale rozhádáni. Je nutno dosáhnout podobné dohody, jaká byla dosaena s Basky v devadesátých letech - možná ještě radikálnější.

Evropská unie jedná pošetile, pokud si myslí, že jí do katalánského problému nic není. Její neohrabaná diplomacie už Evropskou unii připravila o Británii. Žádný jiný stát se neodváží uspořádat referendum o odchodu z EU. Odchod z EU láká Poláky, Čechy i Maďary. Eurozóna, které dominuje Německo, vážně poškodila španělskou a řeckou ekonomiku a ve velké míře nese vinu za nynější krizi. Katalánská otázka je o Evropě.

Kompletní článek v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9990

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2017