Trump, Assange, Bannon, Farage a Putin - nesvatá aliance, kterou nikdo nevyšetřuje

30. 10. 2017

čas čtení 3 minuty
Minulou středu jsme se dověděli, že Alexander Nix, ředitel firmy Cambridge Analytica, kontroverzní datové firmy, která pomohla Trumpovi dostat se k moci, se spojil s Julianem Assangem a ptal se ho, zda potřebuje "pomoc" s hromadou ukradených emailů, píše Carole Cadwalladr.

Šlo o soubor ukradených emailů, které měly tak drtivý dopad na Hillary Clintonovou v posledních měsících americké prezidentské kampaně. A tak se dostaly Wikileaks, které šéf americké CIA charakterizoval jako "nepřátelskou výzvědnou službu" do přímé spolupráce s Trumpovou prezidentskou kampaní, pro niž pracovala firma Cambridge Analytica. Tu firmu vlastní americký miliardář Robert Mercer, který je už předmětem vyšetřování kongresového výboru pro rozvědku, senátního výboru pro rozvědku, FBI a senátního výboru pro soudnictví.



Firmu Cambridge Analytica však také vyšetřuje britská volební komise a úřad britského vládního komisaře pro informace. Tento podnik vznikl z jedné britské vojenské firmy. Uprostřed toho všeho je Nigel Farage, který stál v čele kampaně pro brexit, Leave.EU, kterou také vyšetřuje britská volební komise. Farage navštívil Donalda Trumpa a pak Juliana Assangeho. Farage se přátelí se Stevem Bannonem a Robertem Mercerem. Farage stál v čele euroskeptické strany UKIP, která má mnohonásobné, veřejné, viditelné, ale téměř úplně nezaznamenané vazby na Rusko. Farage platí ruský stát prostřednictvím státní televize RT, která byla minulý týden odstraněna z Twitteru. Farage je neustále zván do vysílání britských televizí, aby se vyjadřoval k politice, aniž by tyto jeho vazby kdokoliv zmínil.

Toto je vlivová síť, jejíž součástí jsou Wikileaks a Farage, Cambridge Analytica a Farage, Robert Mercer a Farage. Je to Nigel Farage a brexit a Trump a Cambridge Analytica a Wikileaks a uprostřed toho všeho je RUsko.

Jde o pavoučí síť vztahů a vlivových sítí, která se rozkládá na obou stranách Atlantiku a zahrnuje datové firmy, think tanky a mediální společnosti. Týká se to korporátních strktur v obskurních jurisdikcích, off-shorových fondů, které se propírají prostřednictvím tajných aloritmů technologických monopolistů. Celý tento mocenský systém je nesmírně komplikovaný a geograficky rozptýlený.

Ovšem v dobře fungující demokracii by dobře fungující tisk a dobře fungující parlament pomohl dobře fungujícímu soudnictví, aby udělalo svou práci. Británie (a ani Česká republika, pozn.red.) takovou zemí není. Existuje vakuum tam, kde by měly být vznášeny otázky: ve výborech, při vyšetřování, v hlavních zprávách mediálních relací. Co dělal Nigel Farage u Assange na ekvádorském velvyslanectví? Proč se ho na to žádný veřejný činitel nikdy nezeptal? Proč přednáší Farage projevy - za peníze - ve Spojených státech? Kdo ho platí?

Proč podporoval Farage Calexit - kalifornský brexit? Proč existuje fotografie Farage s Danou Rohrabacherovou, Kaliforňankou, známou v americkém tisku jako "Putinova nejoblíbenější kongresmanka"? Tatáž Dana Rohrbacherová se setkala s ruskou právničkou Donalda Trumpa juniora a  - překvapení - také navštívila Juliana Assangeho na ekvádorském velvyslanectví.


V této době postpravdy bojují novináři s ekvivalentem ohňové bouře prostřednictvím lahve vody a mokrého kapesníku. Zoufale potřebujeme pomoc. Potřebujeme nátlak veřejnosti. Potřebujeme, aby parlament začal jednat a začal klást řádné otázky. Je možné, že jsou na ně zcela nevinné odpovědi. Avšak položme je.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10003

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2017