Kdy se zbaví ČR iracionální antimuslimské hysterie? Dělá ze sebe mezinárodně idiota

V ČR se šíří nesmysly, že projevy solidarity muslimů s obětmi britských atentátů "zorganizovala televize"

7. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Takovou blbost může šířit jen někdo, kdo je absolutně neobeznámen se současnou atmosférou v Británii, poznamenává Jan Čulík. Představa, že by nějaká jedna televizní stanice dokázala vykonstruovat celonárodní solidaritu muslimů s obětmi nedávných atentátů nebo nějak uměle vytvořit fantastickou atmosféru multikulturní jednoty, kterou nedávné atentáty v zemi vytvořily, je naprosto absurdní.

Stačí se podívat na sociální sitě, poslouchat libovolnou rozhlasovou stanici či sledovat libovolné televizní zpravodajství, aby si člověk okamžitě uvědomil, jak silná je atmosféra rozhodnosti a solidarity mezi Brity všech sociálních tříd a etnických a náboženských skupin, včetně muslimů. Připomíná to solidaritu v době sovětské invaze za Pražského jara 1968. 

Jen neinformovaný pitomec může napsat takovou hloupost. Nebo někdo, kdo záměrně lže ze zlé vůle.

V rubrice Související články (objeví se po otevření celého článku) uvádíme četné příklady vyjádření muslimské solidarity s obětmi nedávných atentátů:

Ceterum autem censeo Concordiam Europae esse delendam

7. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Vláda strany Právo a spravedlnost to má opravdu těžké. Je kritizována a bojkotována při každé příležitosti. Doslova celá scéna populární hudby bojkotovala jeden z největších polských hudebních festivalů, poté co se ho strana Právo a spravedlnost pokusila zmanipulovat. Několik lidí odmítlo přijmout medaile a řády od prezidenta Dudy a od dalších politiků ze strany Právo a spravedlnost. Mezi nimi, k překvapení všech, je Mariusz Błaszczak, ministr vnitra. Udělil mu totiž medaili za zásluhy při protipožární prevenci - Mariusz Błaszczak, ministr vnitra. Poté, co se začaly o tuto nezvyklou situaci zajímat sdělovací prostředky, ministerstvo informovalo, že pan ministr Błaszczak nakonec odmítl přijmout medaili od sebe samého. Jaký to chrabrý, odvážný muž, někteří lidé, jako například polský konzul v Mexiku, přišli o zaměstnání za to, že odmítli přijmout medaili (více o tom ZDE).

Rozhovor Britských listů 112:

Antisemitismus v české literatuře a při zrodu Republiky československé

2. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



S Jiřím Holým, profesorem české literatury z Karlovy univerzity, hovoří Jan Čulík o antisemitismu v díle Jana Nerudy, Viléma Mrštíka, Jindřicha Šimona Baara, Petra Bezruče, Josefa Holečka a dalších autorech a o protižidovských bouřích spojených se vznikem Republiky československé r. 1918. Je zjevné, co to má společného s dneškem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. června 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Human Rights Watch: Irák a Západ zabíjí civilisty v západním Mosulu

7. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Počet mrtvých civilistů v důsledku vojenských útoků, prováděných od února do dubna 2017 iráckými bezpečnostními jednotkami a Američany vedenou západní koalicí dokazuje, že tyto jednotky nepodnikly přiměřené kroky na ochranu civilistů a je zapotřebí dalšího vyšetřování této záležitosti, konstatuje Human Rights Watch. 

Organizace Human Rights Watch zdokumentovala sedm útoků, při nichž bylo usmrceno nejméně 44 civilistů v pěti obydlených čtvrtích západního Mosulu, ovládaných Islámským státem.

Rada Evropy: Británie by musela vyhlásit mimořádný stav, jinak nesmí rušit lidská práva

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Rada Evropy upozornila, že částečné zrušení platnosti Evropské konvence o lidských právech, které v úterý navrhla britská premiérka Theresa Mayová, by bylo možné pouze, kdyby Británie vyhlásila mimořádný stav a ohrožení státu.  

Keith Starmer, právník a bývalý britský generální prokurátor za Labouristickou stranu, zpochybnil tvrzení Mayové, že Evropská konvence o lidských právech brání v boji proti teroristům či osobám podezřelým z terorismu:

Roste tlak na londýnskou policii, aby vysvětlila kauzu "džihádisty odvedle"

7. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Khuram Butt  ve  filmu televize Channel 4 "Džihádista odvedle" 


Londýnská policie se nachází pod rostoucím tlakem, aby vysvětlila případ "džihádisty odvedle". Nedokázala zastavit známého extrémistu, který se objevil v televizi a prohlásil, že provede smrtící útok v hlavním městě. Londýnský starosta Sadiq Khan vyzval policii, aby "odpověděla na legitimní otázky".

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

"Zbraně pro Saúdskou Arábii za 110 miliard" - falešná zpráva

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump v květnu navštívil Saúdskou Arábii a jeho administrativa oznámila, že uzavřel s monarchií smlouvy na nákup zbraní v ceně 110 miliard dolarů. Jediným problémem je, že takové smlouvy neexistují. Je to falešná zpráva, napsal Bruce Riedel na blogu Lawfare.

Více profesionalismu, méně populismu: Jak nás volby ohlupují a co s tím dělat

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

"Američané - zejména, ale ne výlučně Trumpovi voliči - věří šíleným, mylným věcem," tvrdí povolební titulek Washington Postu. Článek Catherine Rampellové vyjadřuje obavy z průzkumů ukazujících, že více než třetina veřejnosti (a zhruba polovina Republikánů) věří, že Barack Obama se narodil v Keni a Hillary Clintonová se podílela na satanistickém pedofilním gangu ("Pizzagate") - kromě mnoha dalších věcí, napsali Jonathan Rauch a Benjamin Wittes.

Theresa Mayová: Zruším zákony o lidských právech

6. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



36 hodin před britskými všeobecnými volbami oznámila britská konzervativní premiérka Theresa Mayová, že je připravena zrušit zákony zaručující lidská práva, aby mohla uvalit nová omezení na osoby podezřelé z terorismu. Pokusila se tím dostat se z defenzívy ohledně bezpečnostní situace v Británii, do níž se dostala v posledních dnech, zejména v důsledku toho, že v minulosti propustila z práce  20 000 policistů. 


 Wednesday's Metro: "May vows she'll tear up human rights law" pic.twitter.com/hnH7A737J6 #BBCPapers (via @hendopolis)


Britská opozice naléhá na Mayovou, aby nepotlačovala zprávu o financování extremistů ze Saúdské Arábie

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Šéfové Labouristické a Liberálnědemokratické strany Jeremy Corbyn a Tim Farron zaútočili na premiérku Mayovou ohledně dlouhodobě pozastavené analýzy zahraničního financování a podpory pro džihádistické skupiny v Británii, poté, co ministerstvo vnitra naznačilo, že zpráva nebude zveřejněna.

Zprávu si objednal bývalý britský konzervativní premiér David Cameron a zaměřovala se na financování extremistických organizací v Británii ze Saúdské Arábie.

Corbyn se vyjádřil: "Ano, bdueme muset vést obtížné rozhovory. Počínaje Saúdskou Arábií a dalšími státy v Perském zálivu, které financují a podporují extremistickou ideologii."

Šéf liberálních demokratů Tim Farron zdůraznil, že je nesmírně důležité, aby zpráva nebyla potlačena.

Britští konzervativci jsou kritizováni za to, že prodali loni do Saúdské Arábie zbraně za miliardy liber. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský tisk oslavuje rumunského pekaře z Londýna

6. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta



Rumunský pekař Florin Morariu v Londýně vzal dvě bedničky od pečiva z PVC a zaútočil jimi na sobotního atentátníka u mostu London Bridge, který bodal kolemjdoucí. Jedné bedničce se útočník vyhnul, ale Florin Morariu ho neočekávaně praštil do hlavy druhou bedničkou. Ochromený útočník se zapotácel a hned poté ho policie zastřelila. 

Britský bulvární tisk ho oslavuje jako hrdinu a dává mu poněkud šovinisticky titul "PRAVÝ BRIT!" (jako by lidé, kteří nejsou Briti, nemohli být odvážní).

Deník Metro cituje z Twitteru Johna Fieldera: "Zatracení cizinci! Přijíždějí sem a zachraňují naše životy. Absolutní hrdina. Měl by dostat medaili." 

Je to poněkud ironické, protože bývalý šéf euroskeptické strany UKIP Nigel Farage se před časem vyjádřil (a v souvislosti s Florianem Morariu je tento výrok nyní znovu citován), že by byl "velmi znepokojen", kdyby v jeho sousedství bydleli Rumuni. 

Mezinárodní koalice bombardovala režimní vojska na jihu Sýrie

7. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Letectvo mezinárodní protiteroristické koalice zaútočilo na provládní síly uvnitř vyznačené deeskalační zóny na jihu země. Konstatuje to prohlášení štábu operace Inherent Resolve probíhající v Iráku a Sýrii pod vedením USA.

"Nehledě na varování tanky, dělostřelectvo, protivzdušná obrana a další vojenská technika provládních sil, a také kolem 60 vojáků, vjeli do vyhlášené deeskalační zóny a ohrožovaly koaliční síly a jejich partnery nacházející se na základně At-Tanf," říká se v dokumentu.

Zdroj v ruštině: ZDE

Přečetli jsme:

Stovky evropských neonacistů míří na Trutnovsko na utajovaný festival

7. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dlouhou dobu to vypadalo, že velkým otevřeně neonacistickým koncertům v Česku definitivně odzvonilo. Ovšem 9. a 10. června se v autokempu Svatá Kateřina v Chotěvicích na Trutnovsku chystá akce, která nemá v posledních letech obdoby. Bohemia Excalibur Night má ambice stát se významnou mezinárodní neonacistickou akcí a čerpá inspiraci třeba z hudební části maďarského „Dne cti“, kam se každoročně sjíždí stovky neonacistů z celé Evropy. Ani sami pořadatelé, kteří pamatují devadesátá léta, se nijak netají tím, že chtějí navázat na aktivity tehdy fungujících organizací Bohemia Hammerskins a Blood and Honour Division Bohemia. Na festival si pozvali několik zahraničních kapel, mimo jiné i White Demons, ve kterých působí bývalý člen kultovní neonacistické kapely Skrewdriver.

Celý článek: ZDE

Ruská stihačka vzlétla proti americkému bombardéru nad Baltským mořem

7. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta






Rusko vyslalo stihačku proti americkému bombardéru B-52 schopnému nést jaderné zbraně, které letěl nad Baltským mořem nedaleko ruských hranic. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že přítomnost tohoto letadla v Evropě nepomůže snížit napětí mezi Západem a Ruskem. Bývalý velitel ruského letectva označil přítomnost amerického bombardéru za "urážlivou". 

Ruská stihačka Suchoj Su-27 identifikovala letadlo jako americký bombardér B-52 a doprovázela ho až do doby, kdy změnil kurs a opustil pohraniční oblast," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Členské státy NATO, jako je Británie, pravidelně informují o tom, že jejich stihačky podobným způsobem eskortují ruská letadla letící blízko jejich hranic. Je ale nezvyklé, aby o tom podávalo veřejnou zprávu ruské ministerstvo zahraničí. 

Cena, již platí muslimové, je neúnosná

6. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vždy, když teroristé zaútočí v ulicích západních metropolí, jsou sdělovací prostředky zahlceny mikroskopickými detaily: dozvídáme se veškeré informace o útočnících a obětech a politikové se předhánějí v odsudcích tohoto barbarského jednání. Nic takového se ovšem neděje v případě mnohem závažnějších teroristických útoků ani smrtícího západního bombardování na Blízkém východě. Zvykli jsme si, že tato oblast je obrovským kotlem násilností a máme tendenci tuto skutečnost považovat za jakýsi přirozený kolorit. Bagatelizace či ignorace obětí blízkovýchodního násilí a zároveň jednostranné mediální vyzvedávání obětí teroru na Západě však přispívá k dehumanizaci obyčejných muslimů kdekoliv na světě; osob, jež na svých bedrech nesou obrovské utrpení.

Na doverských křídových útesech se objevilo sprosté gesto vůči Evropě

6. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Obří lešení s gigantickou fotografií premiérky Theresy Mayové, oblečené do britské vlajky, která sprostě gestikuluje vůči Evropě dvěma prsty vulgárním gestem "Up yours" ("Jděte do prdele!") se objevilo na křídových útesech u kanálu La Manche v Doveru.

Naproti tomu berlínská Brandenburská brána byla v posledních dnech osvícena britskou vlajkou na znamení solidarity s Británií po sobotním atentátu v Londýně.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Stoicismus a emoce u Marthy C. Nussbaum

6. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Po několika letech jsem se vrátil k četbě vynikající knihy Marthy C. Nussbaum Upheavals of Thought: The Intelligence of Emotions (Cambridge University Press 2001). Je to kniha, jež spojuje praktické otázky společenské, etické, právnické, autorka je ostatně profesorkou práva a etiky na University of Chicago, se současnou psychologií, etologií a zejména pak se stálým zřetelem k roli emocí a umění v našich životech. Před pár dny jsem si četl kapitolu, týkající se filozofické debaty o soucitu (compassion), v níž se Nussbaum vyrovnává se stoiky a jimi ovlivněnými filozofy (Spinoza, Kant).

Financial Times: Corbyn reprezentuje náladu Británie, která má plné zuby škrtů

6. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Británie není levicová země, ale voliči chtějí narativ, kolem něhož se mohou sjednotit

Jeremymu Corbynovi se během šesti týdnů podařilo realizovat spektakulární volební podporu. Mezi možnými výsledky voleb jsou mírné zisky konzervativců, nerozhodný parlament, menšinová labouristická vláda. V prvních dvou případech by to znamenalo, že Theresa Mayová selhala i podle vlastních svých měřítek a musela by rezignovat. I jestliže Corbyn nezvítězí, do parlamentu přijde obrovským způsobem povzbuzená Labouristická strana. Pokud by labouristé získali většinu, Británie by se stala druhou západní demokracií, po Řecku, která by odmítla neoliberální model zleva.

Corbynův úspěch je výsledkem chytré kombinace: inteligentní politické ekonomie, osobního charismatu a náhodného zásahu temných globálních sil do chabé, zápecnické volební kampaně. 

Corbyn: Že bych já byl nevlastenecký? Naprostý nesmysl

6. 6. 2017

čas čtení 4 minuty



Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn odmítl pokusy Theresy Mayové líčit ho jako "nevlasteneckého" a "měkkého vlůči terorismu". Tato obvinění odmítl jako "naprosto absurdní" a její tvrzení, že "Corbyn nevěří v Británii" jako "urážlivé".

V posledních dnech předvolební kampaně před britskými volbami, které se budou konat ve čtvrtek, Corbyn zdůraznil, že nebude používat osobních urážek, navzdory tomu, že ho vysocí činitelé Konzervativní strany systematicky sprostě urážejí. Corbyn však obvinil premiérku Mayovou, že zneužila svého postavení k politizaci sobotního londýnského atentátu.

Britská policie identifikovala Youssefa Zaghbu (22) jako třetího londýnského útočníka

6. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Youssef Zaghba (na fotografii vlevo)  žil ve východním Londýně. Měl italské občanství a je marockého původu. Nesledovala ho britská policie ani MI5. Vznikají ohledně nekompetence britských bezpečnostních služeb vážné otázky. Italský list Corriere della Sera informoval, že Zaghba byl zatčen italskými úřady v Boloni v březnu 2016, když se pokoušel odletět do Turecka a pak se vydat do Sýrie. Zaghbova matka je Italka a otec je Maročan. Zaghba měl prý na svém mobilu videa Islámského státu. 

V březnu 2016 byl Zaghba obžalován v Itálii z mezinárodního terorismu, obvinění bylo později zrušeno, ale italské bezpečnostní služby ho dále považovaly za riziko. Je nepochopitelné, proč o něm nevěděly britské bezpečnostní služby.

Obdobné otázky jsou vznášeny ohledně druhých dvou útočníků z minulé soboty v Londýně 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Otázka Mayové: Jakou nejhanebnější věc jste kdy učinila?

6. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Moderátorka: Jakou nejhanebnější  věc jste kdy učinila?

Theresa Mayová: No, panabože. No, víte... Pane jo. Víte, já si nejsem zcela jistá. 

Moderátorka: Něco jste přece někdy musela udělat?


Theresa Mayová: Nikdo se nechová dokonale vždy a za všech okolností, že? Musím se přiznat k tomu, že já a mé kamarádky jsme běhaly po polích pšenice. Farmáři z toho nebyli zrovna nadšeni. 




Guardian se před čtvrtečními britskými volbami rozhodl podpořit Sturgeonovou

6. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Deník Guardian, který se normálně staví velmi skepticky vůči aspiracím mnoha Skotů na nezávislost v rámci Evropské unie, v pondělí překvapivě apeloval na Skoty, aby hlasovali pro Nicolu Sturgeonovou a skotské nacionalisty, a tak "rozbili samolibost Theresy Mayové". "Skotská a anglická politika má dnes každá jinou strukturu a jiné priority, avšak voliči po celé Británii mají společný zájem na vyhnání konzervativců od moci."

List píše:

Tisková zpráva NESEHNUTÍ

Srovnání statistik o vývozech českých zbraní odhalilo rozdíly v hodnotách milionů eur

6. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

V roce 2015 byly z České republiky vyvezeny zbraně a vojenský materiál za 15,1 miliard korun. Hodnoty vývozů do jednotlivých zemí jsou uvedeny ve výroční zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu. Avšak v polovině května vydaná zpráva Evropské unie o exportu z členských zemí ukazuje u 16 odběratelů českých zbraní odlišné hodnoty v porovnání se statistikami českého ministerstva. Tyto rozdíly vrhají stín pochybností na celý proces kontroly exportu českých zbraní.

Evropský pilíř sociálních práv: Nechtěná nevěsta zemí V4?

6. 6. 2017 / Jaroslav Bílek

čas čtení 6 minut

Jedním z témat politiky Evropské unie, které v poslední době silněji rezonuje v zemích V4, je problematika takzvaného společného sociálního práva. K očím českého čtenáře toto téma prosáklo především prostřednictvím mediálně vděčné diskuze o velikosti mezd v silniční dopravě jednotlivých států EU a bombastických titulcích o tom, jak se proti tomuto návrhu spojily země východní a střední Evropy. Málo však zatím bylo napsáno o argumentech, které z úst politických představitelů zemí V4 zazněly, a především o tom, že to je s deklarovanou jednotou poněkud složitější.

Bodláky Václava Duška

Bubliny splasknou později

6. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Sbližovací dialogy nejsou použitelné a vhodné pro bigotní fanatiky; planetou mašírují pluky vyhledávající konflikty, aby zbrojaři netrpěli nouzí. Proklamace důvěryhodných vlčích smeček je občanům vydávána za směr trvalého úspěchu. Pomocníci lživých průvodců politickým smetištěm vysedávají v redakcích, kynou myšlenkovými bláboly a buší vytrvale do občana – hle, tupče, sleduj, čti, jinak zahyneš. Slova v trojobalech vykonávají funkci záslužnou – zasejeme do hlav svěřeného lidu, že demokracie musí být řízena tak a nejinak, aby nesklouzla k anarchii. Navrch tomu demagogické štáby neviditelných kujónů postupují podle daných pravidel.

Více než 130 britských a evropských imámů odmítlo provést pohřební náboženské rituály pro britské atentátníky

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

"Konstatujeme, že jejich hanebné činy nemají ani legitimitu, ani naše sympatie."

Více než 130 imámů a dalších vedoucích muslimských představitelů z Británie a z Evropy odmítlo provést pohřební náboženské úkony pro atentátníky z Manchesteru a z Londýna, kteří "pošpinili" jméno jejich náboženství. Naléhají na ostatní muslimské duchovní, aby učinili totéž. Jde o duchovní představitele jak šiitského, tak sunnitského náboženství.

Náboženští představitelé konstatují, že "zlovolné odmítnutí" náboženských zásad odcizilo pachatele atentátů od "jakéhokoliv spojení s naší komunitou, pro niž je základní zásadou posvátnost každého lidského života.

Tito zlovolní vrazi usilují o vyvolání konfliktu v naší společnosti a o vyvolávání strachu. My zajistíme, že v tom nedosáhnou úspěchu. Zapřísaháme všechny, aby se sjednotili: jsme jedno společenství. Tváří v tvář tak odpornému zbabělství, na rozdíl od teroristů, musíme prosazovat lásku a slitování," píší muslimští duchovní. 


Londýnská policie jmenovala dva sobotní útočníky

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Byli jimi Khuran Butt, 27, a Rachid Redouane, 30. Butt byl britským občanem, který se narodil v Pákistánu, Redouane o sobě tvrdil, že je Maročan a Libyjec. Butt byl členem zakázané extremistické skupiny Al-Muhajiroun a měl zákaz vstupu do londýnských mešit. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


V Británii dnes umírá na terorismus daleko méně lidí než v předchozích desetiletích

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



V letech 2000-2015 bylo v Británii usmrceno při teroristických útocích 90 lidí. To je průměrně 5,6 lidí ročně.

Během předchozích třiceti let zemřelo v Británii na terorismus 3000 lidí. To je více než 110 lidí ročně. Většinou šlo o atentáty Irské republikánské armády

Anglie a Wales mají dnes celkem 126 000 policistů. Theresa Mayová jich 20 000 zrušila.

20 000 lidí v Británii zosobňuje "reziduální riziko". 

Čtyřiadvacetihodinové sledování jediné osoby vyžaduje tým 60 lidí. Sledovat všechny extremisty by vyžadovalo 180 000 lidí. 

 It may feel like the country is under siege, but terror is killing fewer people today in the UK than it has for decades pic.twitter.com/MiMgzd8jjW


Vysoký muslimský policista: Všichni muslimové musejí bojovat proti extremismu

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Velitel londýnské Metropolitní policie pro interakci policie s veřejností Mak Chishty, nejvyšší muslimský policista, apeloval na muslimské komunity, aby více bojovaly proti extremismu. 

Před budovou Nového Scotland Yardu v přítomnosti předáků muslimských komunit přečetl prohlášení jménem všech muslimských komunit. Apelovalo na "všechny části muslimských komunit, aby vykořenily metlu terorismu, která se mezi lidmi skrývá a předstírá, že je to islám."

Corbyn: Mayová by měla odstoupit, protože zrušila v Británii 20 000 policistů

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Otázka: Vzhledem k historii toho, jak   Theresa Mayová jako ministryně vnitra řidila policii, ozvaly se ohlasy, že by měla odstoupit. Podporujete tyto hlasy?

Jeremy Corbyn: Ano. Její rezignaci v této věci požaduje celá řada velmi odpovědných lidí, kteří jsou velmi znepokojeni, že byla po celou tu dobu (sedm let, pozn. red.) na ministerstvu vnitra, nařídila ty škrty v počtu policistů a teď říká, že máme problém. Ano, máme problém, neměli jsme snížit počet policistů. 

Otázka: Takže vy byste chtěl, aby odstoupila?

Corbyn: Ve čtvrtek máme volby a to je pravděpodobně nejlepší možnost, jak tento problém vyřešit.


Vlaky: Česko stále zaostává

5. 6. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Tento týden jsem si v rámci cesty za přáteli v Horním Bavorsku a na Sudetoněmecký sněm do Augšpurku mohl užít železnice v Bavorsku a porovnat je s Českými drahami ČD. Na trase Mnichov - Norimberk jsem jel rychlíkem RE, což je u nás srovnatelné s tzv. rychlíkerm vyšší kvality Rx. Rychlovlak ICE je příliš drahý a neplatí v něm lístek Bavorsko Čechy, který stojí jen 28 Euro a platí až do Plzně. Tak jsem jel "obyčejným" rychlíkem. Mimochodem, je velmi výhodné cestovat do Bavorska na tzv. včasnou jízdenku, kterou je třeba zakoupit několik dní předem a je možné ji vrátit s minimální ztrátou, pokud z cesty sejde. Mě stála tato jízdenka z Plzně až do Mühldorfu nad Innem, cca  250 km, pouhých 16 Euro.

Jak bojovat proti terorismu: Začít od faktů

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Cílem teroristických útoků je vyvolávat strach a pocit obležení. Zdá se, že v Evropě je tato strategie teroristů úspěšná.

Hrozba je reálná, avšak reakce by měla být přiměřená, píše server Politico. Je důležité si uvědomit, že riziko, že zemřete v teroristickém  útoku, je v Evropě dramaticky nižší než kdekoliv na této planetě.

Jako příčina smrti obyvatelů Evropy je terorismus nesmírně vzácná. I v roce 2016, kdy došlo k atentátům v Bruselu a k útokům vozidly v Nice a v Berlíně, byl terorismus jako příčina smrti daleko vzácnější než nehody při sportu, vedro, dopravní nehody a sebevraždy, nemluvě o masových příčinách smrti, jako jsou srdeční choroby, choroby cest dýchacích a rakovina.

V roce 2016 zemřelo na zásah bleskem 0,0005  lidí ze 100 000 obyvatel, v teroristických útocích 0,027  lidí, sebevraždou 0,85  lidí, usmrcením konzumními výrobky 1,06 osob, na rakovinu 265 osob.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Arcibiskup z Canterbury: Problém je, že lidi dnes nejsou schopni pochopit věřící

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Arcibiskup z Canterbury: "Jedním z problémů této země je vysoká míra náboženské negramotnosti u těch lidí, kteří mají odpovědnost za boj proti terorismu. Tito lidé často nerozumějí úplně základním doktrínám víry, jíž se zabývají. Co se týče křesťanské víry: Základním tradicím víry a jaký mají dopad na život lidí. Jsou to často lidé, kteří nejsou schopni vcítit se do postojů věřících a pochopit jejich způsob nazírání světa. Který říká, že definuje celý váš život. Absolutně každý aspekt toho, čím jste a kdo jste. A.. uvnitř mé vlastní tradice jako křesťana, člověk vidí obrovské hrdinství a odvahu a krásu, která z toho vyplývá. Ale člověk je si také vědom, že v minulosti to mělo svou temnou stránku."


 

Jak v Polsku sílí autoritářství

5. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Toto je dopis kamarádky z poznaňské univerzity, docentky Agaty Firlej, píše Jiří Holý:

Ptáš se, jak vypadá situace v Polsku. To víš - ještě se nic neděje, ještě to příliš moc necítíme. Ale už je asi všechno připraveno, abychom tady měli něco jako druhé Maďarsko:

- Ústavní soud je úplně paralyzovaný;

- soudy se ještě brání, ale v oficiálních médiích je vůči nim kampaň; ti nejvzpurnější soudci už jsou posíláni pracovat v malých městech anebo jim působí potíže;

- zprávy v TV jsou horší než propaganda, která byla během komunismu, to se vůbec nedá poslouchat;

Pozvánka na diskusní seminář

Negativní účinky automobilové dopravy ve městech a možnosti jejich redukce

5. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Společnost pro udržitelný rozvoj vás zve na diskusní seminář

který se koná v úterý 6. června 2017 od 16:00
na Novotného lávce 5 v Praze 1 v Klub techniků, místnost č. 417


Jak znečištěné ovzduší máme v našich městech? Jaké jsou zdravotní odpady tohoto znečištění? Co je příčinou tohoto znečištění? Jaké škodliviny obsahují výfukové plyny automobilů? Jaká technická zařízení lze použít ke snížení těchto emisí? Jaká regulační opatření používají evropská města k omezení znečištění ovzduší z dopravy? Co jsou to PZKO (programy zlepšování kvality ovzduší) a jaké změny mají přinést? Proč občané nedůvěřují těmto plánům a v několika regionech podali žaloby žádající zrušení těchto plánů? Jaká opatření plánuje Praha pro zlepšení kvality ovzduší? 

Na Západě, především v Británii, probíhá nyní vážná diskuse o znečištění ovzduší automobily, které způsobuje zkrácení délky života u občanů měst až o deset let. 


O těchto a dalších otázkách budou diskutovat:
 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24431