Lidé mají opravdu strach, že se proti nim používá na sociálních sítích propaganda podle nacistických principů

17. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Princip serverů, jak jsou Parlamentní listy: Je to úplně jasné: říkají, že nacisté záměrně vytvořili strašáka, aby se ho lidi báli, a pak jím systematicky lidi děsili, a agresivně se zaměřovali na nejovlivnitelnější lidi ve snaze je zmanipulovat, aby se chovali tak, jak si nacisté přáli.


Zakladatel manipulativní počítačové firmy SCL (která vlastní podnik Cambridge Analytica) Nigel Oakes otevřeně přiznal v úterý při slyšení v Dolní sněmovně, že firma při manipulaci uživatelů sociálních sítí používala principy nacistické propagandy. Zde jsou jeho výroky podle oficiálního transkriptu Dolní sněmovny:

"Často, jak správně říkáte, jde o věci, které rezonují, někdy když útočíte na jinou skupinu a víte, že byste ji mohli ztratit, ale že to posílí vaši skupinu a bude to v ní rezonovat. Proto, víte, Hitler si musel velmi dávat pozor na to, co říká, ale samozřejmě, Hitler útočil na židy, a s tím neměl problém, protože lidi neměli židy rádi. Takže jich jen zneužíval k tomu, aby říkali... Prostě si vytvořil umělého nepřítele. No a to je přesně to, co udělal taky Trump. Vytvořil muslima - ano, já vím, že ISIS je reálný nepřítel, ale jak velkým nepřítelem je ISIS ve skutečnosti pro Ameriku?"

Rozhovor Britských listů 160.

Ženy už brzo dostanou i v ČR víc šancí než muži

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Ženy začnou během pár let mít víc šancí ve společnosti. Napovídají tomu data. Stoupá počet žen podnikatelek, počet bankovních účtů vedených ženami silně roste, stejně jako roste zaměstnanost žen a vzdělanost žen - z vysokých škol v ČR dnes vychází 60 procent žen. Muži ztrácejí výhodu fyzické síly, protože té potřeba nebude, je zapotřebí tradičně ženských dovedností: flexibilita a empatie. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous o kampani MeToo a o rovných příležitostech pro ženy se Zuzanou Labudovou, ředitelkou obecně prospěšné společnosti Osvětová beseda. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. dubna 2018.

VAROVÁNÍ PRO ČESKO:

Jak se krutá britská protiimigrační hysterie rozložila v naprostý skandál a trapas

17. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

 

Varování pro Česko: Brexitánie dokazuje, že populistické vyvolávání strachu a nenávisti nevyhnutelně nakonec zasahuje další a další skupiny obyvatelstva. Včera si mysleli, že jsou v bezpečí, dnes už nejsou. Co se vám stane zítra?



Nejprve šli po žadatelích o azyl a po uprchlících... Pak šli po Polácích a Rumunech. Teď je to Windrush z karibské oblasti. Jen se podívejte, konzervativní britští politici!! Jaká monstra jste pustili do ulic a jaká monstra to krmíte?

Ostudné!



Theresa Mayová, která se po debaklu premiéra Davida Camerona (také to nebyl žádný lumen) po referendu o brexitu v červnu 2016 náhodně dostala v Británii do premiérské funkce, je zlá, krutá, mstivá a zbabělá bytost. Projevovalo se to dlouhodobě, když zastávala funkci konzervativní ministryně vnitra a financovala mobilní bilboardy v britských ulicích, jimž vyhrožovala imigrantům deportací, i celou řadou dalších krutých a nesmyslných politických strategií, nepřátelských vůči cizincům.

V těchto dnech konečně vyvřel v Británii na povrch OBROVSKÝ skandál: V letech těsně po druhé světové válce pozvala Británie z Karibiku desetitisíce dětí a mladých lidí na práci do země. Tehdy neexistovaly byrokratické předpisy a ti lidé byli do Británie přijati bez dokumentace. Prožili v zemi prací pro společnost čtyřicet, padesát let. Nyní, uprostřed brexitové protiimigrantské hysterie, začalo tyto staré lidi žijící v Británii od sedmi, osmi let svého věku, britské ministerstvo vnitra pronásledovat. Tvrdí jim, po padesáti letech!! že nemají právo pobytu v Británii, vyhazuje je ze zaměstnání, odpírá jim lékařské ošetření, vězní je a deportuje je na karibské ostrovy, kde nežili od dětství.

Když proti tomu vlády karibských ostrovů v minulých dnech v Londýně protestovaly,  Mayová jim odpověděla, že pro tyto lidi NEUDĚLÁ NIC.

To KONEČNĚ vyvolalo po celé zemi i v Dolní sněmovně obrovský skandál. Silně medializovaný byl dramatický parlamentní projev labouristického poslance Davida Lammyho. Stojí za zhlédnutí k dokumentaci toho, jak hluboko a jak ostudně  může vláda nějaké země klesnout:


Český překlad Lammyho projevu:

Severokorejští otroci pracují v Evropě. Dnes

17. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

"Jsou jako my za komunismu. Vědí, proč nesmějí mluvit."

Odhaduje se, že 150 000 otroků ze Severní Koreje každoročně je posíláno na práci do zahraničí. Vydělávají pro severokorejský režim více než miliardu dolarů ročně. Tyto peníze financují především severokorejský program vývoje jaderných zbraní. Uvádí to bývalý severokorejský velvyslanec v Británii Thae Yong Ho. Program nefinancuje severokorejské hospodářství, ale luxusní život rodiny severokorejského diktátora, jaderný program a armádu.

Tým mezinárodních novinářů vyšetřuje toto téma v Číně, v Rusku a v Polsku už dva roky. Ve Vladivostoku v Rusku předstírali, že si chtějí koupit byt, novináři se setkali se skupinou severokorejských pracovníků pracujících v činžácích.

Tajné natáčení:

Soud: Polsko porušilo zákony EU kácením stromů v Bělověžském pralese

17. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Soudce odmítl výmluvy polské vlády, že bylo nutno kácením stromů v Bělověžském pralese zabránit šíření kůrovce




Polsko nyní bude zřejmě muset zaplatit pokutu ve výši mnoha milionů euro. V chráněném Bělověžském pralese bylo pokáceno nejméně 10 000 stromů od té doby, co tam ztrojnásobil intenzitu kácení tehdejší polský ministr životního prostředí Jan Szyszko.

Polsko nyní bude muset zaplatit minimální pokutu 4,3 milionů euro, která poroste o 100 000 euro za každý další den, kdy bude pokračovat kácení.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Na Hebridách pomáhá místní křesťanská komunita muslimům stavět mešitu

17. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Na ostrově Lewis projekt podporují muslimové i nemuslimové

Dobrovolní stavebníci se na ostrově Lewis ve vnitřních Hebridách ve Skotsku snaží dokončit stavbu mešity, kterou budují z polorozpadlého stavení ve městě, před začátkem ramadánu letos v květnu. 

Peníze a podpora, morální i praktická, plyne ze všech stran poté, co Aihtsham Rashid zahájil crowdfundingovou akci. Dary z celého světa překročily cíl 50 000 liber. Profesionální stavebníci a řemeslníci, za pomoci místních obyvatel, často po své regulérní práci, pracují na staveništi od 8 ráno do 8 večer. 

Více než 95 procent obyvatel obyvatelstva světa dýchá nebezpečně znečištěný vzduch

17. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Pokaždé, když přiletím na ruzyňské letiště v Praze, mám pocit, že se udusím. Pak si na to za několik dní zvyknu, poznamenává Jan Čulík. Kolik zbytečných úmrtí však způsobuje znečištění pražského vzduchu nesmyslně do města vpouštěnými většinou stojícími nekonečnými kolonami aut?

Více než 95 procent obyvatel Zeměkoule dýchá nebezpečně znečištěný vzduch a nejvíce jsou postiženy nejchudší komunity, zjistila rozsáhlá studie Health Effects Institute. Znečištění vzduchu je čtvrtou nejčastější příčinou smrti lidí, po vysokém tlaku, způspbu stravování a kouření. Znečištění vzduchu je největším ekologickým zdravotním rizikem.

Loni zemřelo na znečištění vzduchu předčasně 6 milionů lidí. Polovina z nich v Indii a v Číně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Vědci náhodou vytvořili enzym mutant, který žere plasty

17. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Objev by mohl vyřešit globální krizi umělých hmot


Nový výzkum se dal do pohybu v důsledku objevu r. 2016 první bakterie, které si přirozeně vyvinula schopnost na skládce v Japonsku konzumovat plasty. Vědci nyní popsali podrobnou strukturu klíčového enzymu, který tato bakterie produkuje.
 
Mezinárodní vědecký tým pak enzym pozměnil ve snaze zjistit, jak se vyvinul, a ze zkoušek vyplynulo, že tak zdokonalili jeho schopnost rozkládat plast PET (polyetylén tereftalát), z něhož se vyrábějí lahve.

Enzymu trvá několik dní, než začne plasty rozkládat, ale je to daleko rychlejší, než jak to dělají oceány, jimž to trvá staletí. Vědci jsou optimističtí, že se jim proces podaří ještě zrychlit.

Nový enzym naznačuje možnost jak recyklovat PET lahve zpět na nové PET lahve, což by mohlo vést k omezení potřeby vyrábět nové plasty.

Každou minutu se na světě prodá asi milion PET lahví. Většina z nich končí v oceánech, a zašpinila i nejvzdálenější kouty moří. Poškodila mořskou flóru a faunu a škodí i lidem, kteří jedí mořské plody.

Pro výrobce je levné a snadné vyrábět nové PET lahve a nesnažit se recyklovat. Avšak pod rostoucím nátlakem veřejnosti budou zřejmě výrobci nuceni začít zkoumat, jak PET lahve řádně recyklovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Inspektorům pro chemické zbraně bylo zabráněno ve vstupu na místo chemického útoku v Dúmě

17. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:  Rusko uvedlo, že chemičtí inspektoři budou moci vstoupit do Dúmy ve středu, avšak USA upozorňují, že ruští činitelé tam už byli a pravděpodobně chemický útok zakamuflovali. Zdroj  ZDE

Odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní nedostali povolení k vstupu do míst, které ovládá Sýrie a Rusko

Západní diplomaté obvinili Rusko a syrský režim, že zabránil inspektorům pro chemické zbraně v přístupu do míst, kde v městě Dúma došlo k chemickému útoku, při němž byly usmrceny desítky lidí a které vyvolaly víkendové letecké údery od USA, Francie a Británie.

Guvernér britské ústřední banky varuje, že ztráta pracovních příležitostí v důsledku automatizace může vést k vzestupu marxismu

16. 4. 2018

čas čtení 3 minuty



Automatizace milionů pracovních příležitostí zřejmě povede k masové nezaměstnanosti, k stagnaci mezd  a vzniku komunistických režimů během jediné generace.

"Marx a Engels začnou zřejmě znovu být relevantní," varoval guvernér Anglické banky Mark Carney.
 
Ve svém projevu na konferenci Canada Growth Summit konstatoval Carney, že vzestup umělé inteligence a vysoce technologických strojů zřejmě vyvolá obrovské nerovnosti mezi silně kvalifikovanými pracovníky, kteří budou mít prospěch z tohoto technologického rozvoje, a ostatními, kteří budou diskriminováni.

Po leteckých úderech v Sýrii pokračují Asad a Putin bez problémů ve své brutální válce

16. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Donald Trump široce publikoval své plány zaútočit na Asadovu chemickou infrastrukturu v Sýrii, což umožnilo režimu i jeho íránským a ruským podporovatelům včas odstranit vojáky i munici ze zón, které měly být zasaženy západním bombardováním. Asadova schopnost zabíjet své občany plynem dál existuje. Většinu civilistů však Asad vraždí konvenčními zbraněmi, jako jsou barelové bomby.

Pro britskou premiérku Theresu Mayovou znamená účast na americkém útoku vážné problémy. Zaprvé, dobu útoku rozhodl Bílý dům a Londýn se poslušně připojil. Zadruhé, existovaly vážné pochybnpsti, zda západní letecké údery mohou cokoliv změnit na občanské válce v Sýrii, která už pokračuje osmý rok. Ve válce už bylo usmrceno půl milionu lidí.

Dva pohledy na přírodovědecké poznání

16. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Existují v zásadě dva pohledy na naše přírodovědecké poznání. Jeden nazvu „kosmologický“ a možná mnohem správnější by bylo „metafyzický“. Čím je něco dále mimo náš dosah, čím máme nepřímější poznání, tím hlouběji, zdá se, pronikáme k podstatě té věci svým rozumem. Také Aristotelovi se zdálo hvězdné nebe dokonalé, zatímco svět, s nímž měl bezprostřední zkušenost, chaotický.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

USA letos přijaly jen 11 syrských uprchlíků

16. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



V roce 2016, ke konci prezidentského období Baracka Obamy, Spojené státy přijaly 15 479 syrských uprchlíků. V roce 2017 přijaly 3024. V roce 2018 jedenáct.

Loni v září Donald Trump dramaticky omezil roční počet uprchlíků odkudkoliv ve světě jen na 45 000. 


Rusko dalo najevo, že západní letecké údery v Sýrii nijak neohrozily jeho zájmy

16. 4. 2018

čas čtení 1 minuta




Po západních leteckých úderech proti několika cílům v Sýrii vydalo ruské ministerstvo obrany prohlášení, že žádný z tisíců ruských vojáků rozmístěných v Sýrii nebyl americkým, britským a francouzským útokem ohrožen a že ruská protiletecká obrana nebyla aktivována. 

Přestože v posledních týdnech dosáhla válečná hysterie v ruských médiích téměř vrcholu - média radila Moskvanům, kde a jak se mají v moskevském metru skrýt před jaderným útokem Západu a kolik vody si s sebou mají vzít - ruské ministerstvo obrany okamžitě po západním útoku v Sýrii informovalo, že jeho dvě hlavní základny v Sýrii, letecká základna v Hmeimimu a námořní základna v Tartusu, nebyly nijak ohroženy. 

Ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth poznamenává:

"Samozřejmě, že je Putin spokojený. On i Asad mohou pokračovat bez jakýchkoliv omezení se svou strategií válečných zločinů páchaných proti civilistům. Jen není zjevně radno používat proti nim chemikálie."

"Trumpovo bombardování nijak nezastavilo Putinovo a Asadovo vraždění civilistů. Proč nenaléhá na Valné shromáždění OSN, aby ustavilo soudní tribunál pro Sýrii a začalo stíhat osobvy páchající zvěrstva, vzhledem k tomu, že Rusko vetuje snahy Rady bezpečnosti odkázat tyto zločiny Mezinárodnímu soudnímu tribunálu."



Skotská premiérka Nicola Sturgeonová: Právní zdůvodnění útoku na Sýrii je chabé

14. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Britská politická opozice zuří, že Mayová nepočkala do pondělí, kdy se po Velikonocích otvírá parlament, a zaútočila na Sýrii bez autorizace Dolní sněmovny.
 



Právní zdůvodnění útoku na Sýrii se zdá být chabé. Nebyla schválena rezoluce OSN ani nejde o sebeobranu - což jsou dva hlavní právní důvody pro útok. Nynější vojenský útok je zdůvodňován potřebou odvrátit humanitární krizi. Není ovšem lehké vysvětlit, jak bude humanitární krize - důsledek mnoha let války - odstraněna leteckými údery.

Chabá právní argumentace (spolu s tím, že chemičtí inspektoři TEPRVE NYNÍ zahajují svou práci) znamená, že je životně důležité, aby paní premiérka jasně vysvětlila svou strategii a své důvody v plné parlamentní debatě - nikoliv jen prohlášením - a každá další akce vyžaduje schválení parlamentem.

Britská opozice zuří, že letecké údery proti Asadovi nebyly předloženy ke schválení parlamentu

14. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Lidé Mayovou upozorňují, že odmítla přijmout do Británie dětské uprchlíky ze Sýrie:



Z téhož obviňují Donalda Trumpa:

Trump: Děsivé! Monstrózní! Nepřijatelné!

Dítě: Pustíte mě do své země?

Trump: Jdi do háje!





Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News:

Když usoudí britská vláda, že Sýrie použila na svém území chemické zbraně, bombarduje ji. Když usoudí, že Rusko použilo chemické zbraně v Británii, vyhostí diplomaty.




Americký ministr zahraničí Mattis odmítl rozsáhlejší vojenské údery proti Sýrii z obav, že by to mohlo vyvolat konflikt s Ruskem:




Údery protizákonné podle mezinárodního práva, bez souhlasu britské Dolní sněmovny, v konfliktu s převahou veřejného mínění, uskutečněné před příchodem mezinárodních inspektorů do Sýrie, za podpory prodejných médií. Stále více a více lidí si začíná uvědomovat, co je to za establishment, jaký má Británie:




Theresa May a Donald Trump se rozhodli bombardovat Sýrii DŘÍV NEŽ poskytla Organizace pro zákaz chemických zbraní důkazy ze své analýzy v Sýrii.

Delegace odborníků z Oranizace pro zákaz chemických zbraní se CHYSTÁ do Sýrie


V Maďarsku se konala obří demonstrace proti Orbánovi

14. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Miloš Forman: Amadeus

14. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut



Tato recenze Formanova snad nejlepšího filmu vyšla v časopise Listy, vydávaném v Římě, v dubnu 1985



Nedávno byl do západních kin uveden celovečerní film Miloše Formana, natočený z velké části v Praze a na některých českých zámcích s britskými, americkými a českými herci a ve spolupráci s Československým filmexportem podle stejnojmenné hry britského dramatika Petera Schaffera, před časem inscenované britským Národním divadlem v Londýně. Amadeus je jedním z nejlepších filmů posledních let. Je to složité, zralé a mnohovrstevnaté dílo. Forman je jedním z těch českých umělců, jimž se podařilo úspěšně vytvořit syntézu z východoevropské i západoevropské zkušenosti a porozumět člověku žijícímu v obou částech světa. Vytvořil dílo, které je české, ale zároveň aktuální a srozumitelné i pro západní publikum.

Nabízí se srovnání s Bergmanovým filmem Fanny a Alexander. Formanův Amadeus snad není tematicky tak obsáhlý jako Bergmanův panoramatický obraz rozvětvené švédské rodiny Ekdahlů na přelomu století, ale intenzitou magičnosti a umělecké hutnosti se Bergmanovu dílu vyrovná, snad je i předčí. Východiskem pro oba filmy je obdobná evropská kulturní tradice. Pro oba je významným motivem obraz scény a jeviště: svět je pomíjivé a nepochopitelné divadlo, zdání a klam plné masek, loutek a pitvorných karikatur, do jejichž víru jen občas proniká tajemná božská jiskra nadání a imaginace. Jedině pomocí imaginace můžeme částečně nepochopitelný a zmatený svět zvládnout: tím, že si vytvoříme vlastní jeviště a vlastní masky, loutky a karikatury a začneme realitu světa v její složitosti napodobovat a podrobovat proměnám a variacím, takže jsme ji pak schopni, alespoň částečně, intuitivně, pochopit.

Miloš Forman: Muž, který přinesl duch protisovětské rebelie do Hollywoodu

14. 4. 2018

čas čtení 3 minuty





Forman byl fascinujícím a triumfálním umělcem dvacátého století  - jeho kariéra byla karnevalovým podvrácením tyranií.


Božská inspirace šílenství - jeho mnohoznačnost, jeho kreativita, jeho vyšší zdravý rozum a zástěrka a legitimita, kterou to poskytuje protestu proti útlaku a proti násilníkům všeho druhu  - to byly myšlenky, které dávaly energii Miloši Formanovi v jeho pozoruhodné práci, píše ve svém brilantním nekrologu v deníku Guardian jeho filmový kritik Peter Bradshaw.

Zemřel Miloš Forman, "srdečný bonviván bez finančních prostředků pro luxusní život"

14. 4. 2018

čas čtení 4 minuty


New York Times: Zemřel Miloš Forman, filmový tvůrce, který byl výzvou Hollywoodu a dvakrát režiroval film, který získal Oskara za nejlepší snímek. Bylo mu 86:


Citujeme z nekrologu v New York Times, který hodnotí Formana spíše z hlediska finančních úspěchů a neúspěchů jeho filmů, oceňuje však jeho originalitu. Formana list charakterizuje jako "srdečného bovivána bez finančních prostředků pro luxusní život":


Američany vedený útok na Sýrii je flagrantním porušením mezinárodního práva

14. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Když Donald Trump v roce 2013 (tedy v době, kdy tehdejší americká administrativa zvažovala útok proti režimu Bašára Asada) poučoval prezidenta Obamu, že vojenská akce proti jinému státu musí být schválena Kongresem, měl naprostou pravdu. Nejenže tak prezident Trump nyní neučinil, ale aktuální vojenský zásah v Sýrii v režii USA, Velké Británie a Francie flagrantně porušuje mezinárodní právo, neboť útočící státy nemají posvěcení Rady bezpečnosti OSN ani nebyly Sýrií napadeny. A pokud Washington, Londýn a Paříž tvrdí, že mají důkazy o tom, že chemický útok v Dúmě spáchal Damašek, musí tyto důkazy předložit veřejnosti. Jestliže se západní státy okázale zaštiťují právními normami, měly by se jich držet.

Sýrie: Taneček skončil

14. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Velmi přesně komentuje západní letecké údery proti Asadovi reportér Channel 4 News Alex Thomson:

Taneček skončil - Asad zůstává v bezpečí a je vítězem války. Západ může tvrdit, že vyslal signál. Kreml nemusí reagovat. Západní pohrdání vůči důkazům a práci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) plně odhaleno.




Guardian: Trumpovy útoky proti Asadovi nejsou bez rizika, není to ale třetí světová válka

14. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Trump oznamuje útok proti Sýrii:




Americký úder proti Sýrii, s britskou a francouzskou účastí, byl relativně omezený. Byl to útok proti cílům spojovaným s chemickými zbraněmi.

Šlo o daleko silnější údery, než byl loňský útok proti syrské letecké základně. Tehdy odpálily USA 59 střel značky Tomahawk. Tento týden USA použily dvojnásobné množství zbraní, letadla i střely. Není to ale velká eskalace. Útoky byly vedeny proti leteckým základnám, výzkumné infrastruktuře a skladům údajně používaným pro chemické zbraně.

Trump, Británie a Francie zaútočily leteckými údery proti Asadově chemické infrastruktuře

14. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Trump zahájil letecké údery spolu s britskými a francouzskými jednotkami. Cílem je omezit schopnost syrského režimu užívat chemických zbraní po chemickém útoku na předměstí Damašku Dúma, k němuž  došlo o minulém víkendu. Trump přednesl televizní projev národu a Pentagon pak potvrdil, že zasažena byla tři místa: dvě v Damašku a jedno v Homsu. Jde o místa, kde byly skladovány či testovány chemické zbraně.

Anatolij Antonov, ruský velvyslanec v USA, konstatoval, že "takové akce nebudou bez následků". Moskva je ohrožena. "Urážení ruského prezidenta je nepřijatelné."

Americký prezident řekl, že útok v Dúmě je "významnou eskalací vzorce užívání chemických zbraní" režimem Bašára Asada. Dodal. "Jsme připraveni pokračovat v této reakci dokud syrský režim nepřestane používat zakázané chemické zbraně."

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že z Kypru startovala čtyři letadla typu Tornado jako součást úderú proti Homsu.

Americký ministr obrany James Mattis zdůraznil, že USA, Británie a Francie podnikly "rozhodnou akci" proti infrastruktuře syrských chemických zbraní a nevyloučil další útoky. Dodal, že spojenci učinili "rozsáhlá opatření, aby vyloučili oběti z řad civilistů a cizinců".

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že užívání chemických zbraní syrským režimem zosobňuje "bezprostřední hrozbu syrskému lidu a naší kolektivní bezpečnosti".

Britská i americká opozice důrazně protestují proti tomu, že letecký zásah proti Sýrii nebyl předložen ke schválení parlamentu.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Golfský proud je nejslabší za posledních 1600 let

13. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Teplý proud, který v historii vyvolal dramatické změny podnebí, bezprecedentně slábne a je zřejmě méně stabilní, než se vědci domnívali. Potenciálně to může mít velmi vážné důsledky




Pokud by opravdu přestal fungovat Golfský proud, západní Evropa by zažívala daleko extremnější zimy, hladina moří na východním pobřeží USA by podstatně stoupla a došlo by k zmizení životně důležitých tropických dešťů.

USA tvrdí, že mají důkazy, že chemický útok v Dúmě spáchal Asad

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bílý dům i americké ministerstvo zahraničí tvrdí, že mají důkaz, že chemický útok proti předměstí Damašku spáchal Asadův režim. Je to změna, protože ještě ve čtvrtek uvedl americký ministr obrany James Mattis, že Spojené státy teprve zkoumají důkazy. Avšak americká velvyslankyně u OSN Nikki Haley řekla v Radě bezpečnosti OSN, že se Trumpova vláda dosud nerozhodla, jak bude vojensky reagovat.

Velká Británie odsoudila jako "otevřenou lež" tvrzení Ruska, že "falešný chemický útok" v Dúmě inscenovala britská rozvědka jako záminku pro širokou vojenskou ofenzívu proti Asadovu režimu. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Třetí whistleblower svědčí, že probrexitová kampaň v Británii porušila volební zákon

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bývalý zaměstnanec probrexitové kampaně Vote Leave Mark Gettleson se stal třetím whistleblowerem, který veřejně obvinil tuto kampaň, že záměrně porušila britský volební zákon nerespektováním zákonně platných finančních limitů na financování kampaně.

Kampaň Vote Leave poskytla dvěma mladým studentům, kteří byli bílými koni v údajně nezávislé probrexitové kampani BeLeave, 625 000 liber, které jim nakázala okamžitě přeposlat kanadské počítačové firmě, specializující se na manipulaci voličů ukradenými osobními údaji z Facebooku, AIQ.

Studentům, kteří "vedli" kampaň BeLeave, pomáhali Stephen Parkinson a Cleo Watson, kteří pracují nyní jako poradci britské premiérky Theresy Mayové.

Gettleson poskytl britské volební komisi četnou dokumentaci, dokazující, že kampaň BeLeave řídili vedoucí pracovníci kampaně Vote Leave. Taková koordinace kampaní je v Británii protizákonná.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, podpořte finančně nezávislá média v Maďarsku

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Moskva zablokovala populární aplikaci na posílání vzkazů Telegram

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Jde o rozhodnutí, jímž se Rusko přibližuje k čínskému stylu cenzury internetu. Populární aplikace Telegram byla zakázána poté, co odmítla ruské tajné službě FSB poskytnout šifrovací klíče, které by jí poskytly přístup k datům uživatelů. Není jasné, jak Kreml aplikaci Telegram technicky zablokuje.

Telegram má celosvětově více než 200 milionů uživatelů a je zejména populární u ruské elity. Vynalezl jej ruský internetový podnikatel Pavel Durov, který se opakovaně střetl s ruskou tajnou službou ohledně jeho sociální sítě VKontakte a odešel r. 2014.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Trump zaútočil na "kouli slizu" Comeyho, jehož nová kniha Trumpa charakterizuje jako mafiána

13. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Donald Trump ostře zaútočil urážlivými tweety na Jamese Comeyho, bývalého šéfa FBI, kterého Trump loni odvolal z funkce. V pátek zveřejnila televize ABC první ukázku z rozhovoru s Jamesem Comeym, který se bude vysílat v neděli večer.


 

V ukázce hovoří Comey o obvinění z dokumentace, kterou sestavil bývalý britský špion Christopher Steele, že Trump pozval během soutěže Miss Universe v roce 2013 do svého hotelu v Moskvě prostitutky.

Comey svědčí, že se ho Trump zeptal: "Vypadám jako chlap, který potřebuje kurvy?"

"Rusko v minulosti zkoušelo, zda je použití novičoku na klikách dveří efektivní"

13. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Rusko v minulosti zkoušelo, zda lze použít klik u dveří na atentát prostřednictvím novičoku. Ruské tajné služby se zaměřovaly na emailové účty Sergeje a Julie Skripalových nejméně od roku 2013. To tvrdí Sir Mark Sedwill britský poradce pro bezpečnost státu, v oficiálním dopise generálnímu tajemníku NATO Jensu Stoltenbergovi. Bezprecedentně tento dopis v pátek britská vláda zveřejnila.

Sedwill v dopise tvrdí, že Rusko považovalo alespoň některé své "zrádce" za legitimní cíl vraždy. Píše také: "Po roce 2000 zahájilo Rusko program testování chemických zbraní a výcviku personálu ze speciálních jednotek v používání těchto zbraní. Zkoumalo se také, jak těchto zbraní použít, včetně jeho umístění na dveřní kliky. Za posledních deset let Rusko vyrobilo a skladovalo malá množství novičoků, a to v rámci téhož programu.

FITES: Podporujeme Slonkovou, Kroupu a Kmentu

13. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Prohlášení FITES

13. dubna 2018



Svoboda a nezávislost médií všeho druhu, ochrana svých zdrojů, možnost kreativní kritické a investigativní práce bez jakýchkoliv politických tlaků a vměšování – to by měly být základní atributy novinářské práce ve svobodné a demokratické společnosti.


Je politováníhodné, že tento ideální stav naší mediální kultury se čím dál více s postupem času mění. Politické nátlaky, výhrůžky, šikana a s tím i spojená upadající morálka společnosti se stávají součástí politické scény.



Český filmový a televizní svaz FITES, sdružení českých audiovizuálních pracovníků, je znepokojen se stávající situací a plně se připojuje k prohlášení investigativních novinářů Sabiny Slonkové, Janka Kroupy a Jaroslava Kmenty ze dne 3. dubna 2018 uvedeného níže, v souvislosti s jejich vyšetřováním orgány české policie.


Výkonný výbor Českého filmového a televizního svazu FITES

v Praze dne 13. 4. 2018



Zaměstnanci maďarské státní televize: Vysílali jsme záměrně lži

13. 4. 2018

čas čtení 2 minuty


 



Několik pracovníků maďarské státem financované televize MTVA přiznalo listu Guardian, že záměrně šířili vládní propagandu pro Viktora Orbána a vysílali lživé zprávy. Televize záměrně šířila záporné informace o uprchlících a migrantech a spojovala je se zločinností a s terorismem. Ještě těsně před všeobecnými volbami informovala maďarská televize M1 o incidentu v Münsteru, kde duševně nemocný německý občan najel dodávkou do chodců, jako o "islamistickém teroristickém útoku".

Polsko se bouří proti autoritářské vládě: občané silněji podporují opozici

13. 4. 2018

čas čtení 1 minuta





 

Podpora pro polskou liberální opozici Občanská platforma a pro stranu Nowoczesna stoupla podle průzkumu zveřejněného v Polsku v pátek o 5 procentních bodů na 32 procent. Opozice tak předstihla nacionalistickou autoritářskou vládu strany Právo a spravedlnost.

Podpora pro stranu PiS poklesla v důsledku kontroverze ohledně vysokých prémií, které bývalá premiérka Beata Szydlo udělila sobě i svým ministrům, v důsledku protestů proti zpřísnění už tak přísného protipotratového zákona a v důsledku diplomatického konfliktu s Izraelem a s USA ohledně holocaustu.

Podpora pro stranu Právo a spravedlnost poklesla o 5 procentních bodů na 29 procent.

Průzkum provedla firma Kantar Public pro Fakt24.pl. Není to první průzkum, který ukazuje pokles popularity PiS, ale je to první průzkum, v němž občanská podpora opozice předstihla vládnoucí stranu. 

Nová rozsáhlá autoritativní studie: Pití alkoholu vám zkrátí život

13. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Každá sklenička vína nebo piva nad zdravotníky doporučovaný denní limit zkrátí život čtyřicetiletého jedince o půl hodiny, konstatuje nová rozsáhlá analýza.

Ti, kdo si myslí, že sklenička červeného vína každý večer pomáhá udržet srdce zdravé, budou zklamáni. Studie, která vyšla v lékařském časopise Lancet, dokazuje, že pět standardních sklenic vína o velikosti 175 ml, nebo pět půl litrů piva týdně je absolutní zdravotní limit - je to 100 gramů alkoholu, neboli 12,5 jednotek. Více alkoholu zvyšuje riziko mrtvice, aneurysmu (prasknutí aorty), srdečního selhání a smrti.

Riziko pro čtyřicetiletého jedince, který pije více, než je doporučovaná denní dávka, je srovnatelné s kouřením. "Nad dvě jednotky alkoholu denně začne míra úmrtí rychle stoupat," varuje David Spiegelhalter, profesor veřejného porozumění rizikům na univerzitě v Cambridgi.

Čtyčicátník, který pije 4 jednotky alkoholu denně (tedy tři skleničky vína každý večer) má přibližně o dva roky kratší délku života, tedy o dvacetinu jejich zbývajícího života. Je to zkrácení života asi o hodinu denně. Každá jednotka alkoholu vypitá nad doporučovaný limit zkracuje život v průměru o 15 minut, stejně jako jedna cigareta.

Tato nová rozsáhlá mezinárodní studie podporuje nové britské doporučované limity maxima 14 jednotek týdně pro ženy i muže. Země, které mají vyšší oficiální limity, by je měly bezodkladně snížit. To se týká Itálie, Portugalska, Španělska i USA, kde je doporučovaný limit konzumace alkoholu pro muže téměř dvojnásobný.

Studie je založena na datech od téměř 600 000 současných pijáků z 83 studií v 19 zemích. Asi polovina účastníků informovala o tom, že pijí více než 100 gramů alkoholu týdně, a 8,4 procent lidí pilo více než 350 gramů alkoholu týdně. Míra předčasných úmrtí začíná stoupat s konzumací více než 100 gramů alkoholu týdně, což je pět až šest malých skleniček vína či půllitrů piva.

Čtyřicátník, který pil mezi 100 - 200 gramy alkoholu týdně, zkrátil svůj život o půl roku. Čtyřicátník, který pil 200-350 gramů alkoholu týdně, zkrátil svůj život o jeden až dva roky, a kdo pil více než 350 granů alkoholu týdně zkrátil svůj život o 4-5 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konflikt v Sýrii má nyní všechny charakteristiky, které mohou vést k velké válce

13. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

Co to proboha děláme? Neslyšel jsem jediného experta na Sýrii vysvětlit, jak shazování střel na tu zemi podpoří věc míru anebo přiměje jejího diktátora, Bašara al Assada, aby odstoupil. Jen to zničí budovy a pravděpodobně to usmrtí lidi. Je to čistý populismus, který se odráží v rozporné rétorice Trumpových stále výstřednějších tweetů.

Můžeme přijmout, že chemický útok proti předměstí Damašku pravděpodobně provedli tvrdí syrští letci, i když rebelie občas zabíjejí vlastní lidi pro to, aby získaly sympatie. Avšak Británie také usmrcovala na tomto bojišti civilisty. Ne, my neotravujeme jedem své vlastní lidi, ale jaksi si přisvojujeme právo vyhazovat do povětří civilisty z jiných zemí. Theresa Mayová říká, že chemický útok "nemůže být nepotrestán". Avšak kdo to zajistí a za jaké autority? Čas potrestat vedení syrského státu by měl nastat po ukončení války. Vnější intervence nijak nezmění konflikt, jen oddálí jeho konec. To je dvojnásobně kruté, píše Simon Jenkins.

Pozitivní odpovědi na fiktivní výzkum německé univerzity žádostí o zaměstnání

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Stejná žena vystoupila pod jménem Sandra Bauer, dostala 18,8 procent pozitivních odpovědí na žádost o zaměstnání. Když žádala pod jménem Meryem Öztürk, dostala 13,5 procent pozitivních odpovědí na žádost o zaměstnání. Když si jako Meryem Öztürk dala na hlavu šátek, dostala 4,2 procenta pozitivních odpovědí na žádost o zaměstnání.

"Nespotřebované výdaje" na školství jsou účetní fikce

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdila britskou analýzu chemické látky použité v Salisbury

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní OPCW podpořila britská zjištění ohledně totožnosti chemikálie, použité k atentátu proti bývalému britskému špionu Sergeji Skripalovi a jeho dceři Julii v Salisbury.

Zpráva vydaná OPCW se nezmiňuje o novičoku, ale konstatuje: "Výsledky analýzy laboratoří OPCW potvrzují zjištění Spojeného království, co se týče totožnosti toxické chemikálie, která byla použita v Salisbury a vážně zranila tři lidi."

OPCW identifikovala tuto chemikálii složitou chemickou formulí v utajeném dokumentu, který nebyl zveřejněn. Ve zveřejněném shrnutí také konstatuje že v chemikálii nebyly "skoro vůbec žádné nečistoty".

Británie požaduje, aby se těmito zjištěními zabývala Rada bezpečnosti OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Existuje alternativa k riskantnímu útoku na Asada?

13. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Komentátor Guardianu George Monbiot coby argumentačně poctivý odpůrce války odmítá západní ozbrojenou intervenci v Sýrii, aniž by používal jinde běžných argumentačních triků ke zpochybňování či popírání Asadových zločinů. Expert na postsovětský extrémismus Andreas Umland zase tvrdí, že vojenský útok v Sýrii je s ohledem na četná rizika variantou, která by měla přijít na řadu až jako úplně poslední. - Existuje však ještě nějaká alternativa k ozbrojené odvetě za chemické útoky?

Dúma: Ve vzorcích "potvrzena přítomnost chemických zbraní". Plánován útok na 8 syrských cílů.

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

  Američtí představitelé tvrdí, že vzorky krve a moči odebrané v syrské lokalitě Dúma vykázaly pozitivní testy na přítomnost chemických zbraní. Hovoří o "značné důvěryhodnosti" verze, podle které útok spáchal syrský režim.

 


Jak americká poslankyně tvrdě drtila Zuckerberga: Vy sbíráte i data o zdravotním stavu lidí, kteří ani nejsou na Facebooku

12. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

 



Republikánská poslankyně amerického Kongresu Kathy Castor: Vy shromažďujete osobní informace od lidí, kteří ani účty na Facebooku nemají, že ano?

Zuckerberg: Paní poslankyně, já si myslím, že že my - -

Kathy Castor: Ano nebo ne?

Zuckerberg: Nemyslím, si, že to je to, co sledujeme.

Kathy Castor: Ne, vy shromažďujete, vy jste přece už potvrdili, že to děláte z bezpečnostních a z komerčních důvodů. Takže vy shromažďujete data mimo Facebook. Když si někdo otevře nějakou internetovou stránku a tu někdo sdílel na Facebooku nebo ji likeoval na Facebooku, ta data Facebook shromažďuje, nemám pravdu?

Zuckerberg:  Pani poslankyně - -

Kathy Castor: Ano nebo ne?

Zuckerberg: To je pravda, my chápeme, že abychom mohli ukázat, který z vašich přátel tu stránku likeoval...

Kathy Castor: Ano, takže pro lidi, kteří ani nemají Facebook, nemyslím si, že průměrný Američan opravdu rozumí tomu, že se dnes děje něco takhle zásadního. A že vy špehujete, zaznamenáváte onlinovou aktivitu všech lidí, jejich vyhledávání, máte schopnost zaznamenávat, co si lidé kupují, že ano?

Zuckerberg: Pane poslanče - paní poslankyně -


Kathy Castor: Vy sbíráte data o tom, co si lidé kupují na internetu, ano nebo ne?

Zuckerberg: Já - vlastně - když to s námi sdílejí. Ale, paní poslankyně - -

Kathy Castor: Protože to má knoflík pro sdílení, takže to shromažďuje informace, Facebook má aplikaci, vlastně vy jste si patentovali aplikace, které dělají právě tohle. Je to pravda? Shromažďovat tato data.

Zuckerberg: Paní poslankyně, nemyslím si, že tyto knoflíky sdílejí data o transakcích. Ale široce - -

Kathy Castor: Ale ony vás špehují, vy sbíráte lékařská, zdravotnická data, že ano, od lidí, kteří jsou na internetu, ať to jsou či nejsou uživatelé Facebooku. Že ano?

Zuckerberg: Ano, paní poslankyně, ano, shromažďujeme určitá data z bezpečnostních důvodů.

Kathy Castor: A vy také sbíráte, vy špehujete, kam jezdíme. Pan senátor Durbin vznesl včera zábavnou otázku o tom, v kterém hotelu bydlíte, a vy jste nám to nechtěl říct. Avšak Facebook také shromažďuje tato data  o tom, kam cestujeme, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, všichni mají kontrolu nad tím, jak to funguje.

Kathy Castor: K tomu se dostanu, ale ano, vy to všechno shromažďujete, prosím jen to potvrďte. ano, Facebook, to je náš byznys, my shromažďujeme data a spojujeme je dohromady, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, s touto charakteristikou nesouhlasím.

Kathy Castor: Říkáte snad, že neshromažďujete data o tom, kam lidé cestují, na základě jejich užívání internetu a k čemu se přidají a tak?

Zuckerberg: Paní poslankyně, prvotním způsobem, jak Facebook funguje, je, že lidi se rozhodli sdílet svá data a oni sdílejí svůj materiál, protože se snaží s lidmi komunikovat.

Kathy Castor: Prvotní způsob, ale jiný způsob, jímž Facebook shromažďuje data, je to, že vy si kupujete data od datových makléřů mimo vaši platformu, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, právě jsme před čtrnácti dny oznámili, že s datovými makléři přestaneme spolupracovat, i když je to v našem podnikatelském odvětví normou, aby reklamní kampaně byly relevantnější.

Kathy Castor: Avšak já myslím, že nakonec, myslím, víte, ono je už teď  prakticky nemožné v Americe nebýt špehován. Navzdory veškerému prospěchu, který Facebook přinesl a internetu a to není součástí naší dohody s vámi. A současné zákony jsou zastaralé a Kongres nepřizpůsobil své zákony věku digitálního špehování a Kongres by měl jednat. A já si nemyslím, že omezení, mlhavá dohoda, dohody o souhlasu, facebookové preference jsou přijatelnou náhražkou zásadní ochrany soukromí spotřebitele. 

Tři editoriály z Nature

12. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Při čtení vydání časopisu Nature z 22. března mne zaujaly všechny tři tam obsažené editoriály, a to natolik, že jsem se o nich rozhodl napsat pár postřehů. V prvním z nich, nazvaném „How to get public engagement right“, lze najít podrobnou diskusi i konkrétní zkušenosti z praxe, např. z Jižní Koreje, jak veřejnost konstruktivně zapojit do náročných debat. Nature jednoznačně tvrdí: věda má povinnost odpovídat na názory veřejnosti, které usiluje sloužit a reprezentovat ji.

Američany vedený útok na Sýrii válečné utrpení v žádném případě neukončí

12. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Svět nyní napjatě očekává, zda americký prezident Donald Trump ve spolupráci s Velkou Británií a Francií splní svůj slib a potrestá syrského prezidenta Bašára Asada za chemický útok v Dúmě. Ačkoli není vůbec vyloučeno, že tento ohavný zločin má na svědomí damašská vláda, prozatím o tom neexistují přesvědčivé důkazy. Syrský konflikt se v průběhu uplynulých let přeměnil na obrovskou bitvu, v níž znepřátelené mocnosti prosazují své sobecké cíle, aniž by přihlížely k zájmům obyčejných Syřanů. Mnozí z nich jsou již vleklou válkou naprosto vyčerpáni a přejí si, aby už konečně skončila a aby se mohli vrátit do svých domovů.    

29895

Chceme-li pochopit komplikovanou blízkovýchodní realitu, bedlivě naslouchejme místním

12. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 14 minut

V druhé polovině března jsem navštívil irácký Kurdistán v rámci dobročinné expedice, jejímž cílem je pomáhat také obětem Daeše v oblasti Sindžáru, kde byly v létě 2014 povražděny tisíce jezídů. Na rozdíl od mých předchozích návštěv Blízkého východu jsem byl konfrontován s neúprosnými poznatky, jež rozmetaly některé moje naivní představy o bezproblémovém soužití etnik a náboženských skupin v tomto volatilním regionu. A třebaže jsem si těchto nemilých skutečností byl dobře vědom, snažil jsem se je potlačit.  

29936

Doporučení ministerstva školství: Reprodukce nevzdělanosti podporuje úspěch demagogů

Nevzdělanost ve jménu státu

12. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Děti v současných českých školách se stále učí o tom, že Jan Žižka byl velký vojevůdce a ... velký vojevůdce. Jiráskovské mýty, které měly podpořit vznikající národní identitu a následně byly inkorporovány komunistickým režimem jako důkaz o "revolučním" naladění českého národa, jsou už dostatečně impotentní. Vysvětlovat dětem historické souvislosti světa, který je dnes obklopuje, ovšem nutně předpokládá konfrontaci s ideologickými narativy a přímo osudy těch, kdo jsou dnes politicky aktivní. A kdo by to prosím měl požadovat? Zeman? Klaus? Babiš? Kdo z nich má potřebu poukazovat na vlastní, vysoce kontroverzní roli, kterou sehráli a sehrávají? Podle některých by bylo nejlepší jakékoliv společenské otázky ze škol úplně vytlačit. Jan Čulík se proto nesmí divit, že současní vysokoškolští studenti mají mizerné historiografické povědomí o druhé polovině 20. století či o tom, co se dělo na přelomu tisíciletí. Skryté kurikulum českých škol, tedy to zadání, které není nikde specifikováno, to, co vzniká samovolně jako důsledek kontinuity společenské instituce a současného milieu, není nakloněno otevřenému, kritickému myšlení, nýbrž nekritickému akceptování přízemní demagogie. Podívejte se na politickou elitu? Nějaký náznak potřeb kritického uvažování?

Julia Skripalová odmítla pomoc ruského velvyslanectví

11. 4. 2018

čas čtení 2 minuty




Ve svém prvním prohlášení od propuštění z nemocnice, poté, co proti ní byl proveden v Salisbury útok chemickou látkou, Julia Skripal konstatovala, že si nepřeje použít služeb ruského velvyslanectví. Její prohlášení vydala londýnská Metropolitní policié. Skripalová dodala: "Mám k dispozici speciálně vycvičené policisty, kteří pomáhají se o mne starat a vyvětlují mi vyšetřovací proces, který probíhá."

Julia Skripal: "Chci zdůraznit, že nikdo za mě nemluví, ani za mého otce, jen my sami. Děkuji své sestřenici Viktorii za její obavu o nás, ale žádám ji, aby nás zatím nenavštěvovala ani nekontaktovala. Její názory a tvrzení nejsou moje a ani nejsou mého otce. Nejdůležitější je, že jsem v bezpečí a cítím se, jak míjí čas, lépe, ale nejsem zatím dost silná na to, abych poskytla médiím plný rozhovor, jak doufám, že to jednoho dne učiním. Můj otec je stále vážně nemocen. Já také stále ještě trpím důsledky nervové látky, která byla proti nám použita. Nacházím se v naprosto odlišném životě od toho, který jsem před měsícem opustila, a snažím se vyrovnat se se svými vyhlídkami."


Donald Trump Rusku: Na Sýrii poletí hezké, nové a inteligentní rakety

11. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Doufejme, že ty střely jsou inteligentnější než Trumpovy tweety...

Donald Trump: "Rusko se zapřísahá, že sestřelí všechny rakety vypálené na Sýrii. Tak se připrav, Rusko, protože přiletí, jsou hezké a nové a "inteligentní". Nemělo by ses spojovat s plynem vraždícím zvířetem, který zabíjí své lidi a těší se z toho!"



Na výše zmíněný Trumpův tweet okamžitě reagovalo ruské ministerstvo zahraničí: "inteligentní rakety by měly letět směrem k teroristům, ne směrem k zvoleným vládám!" (Pozn. red. Sýrie je diktatura stalinského typu, s tvrdě vražednou tajnou policií, mučící tisíce syrských občanů v mučírnách. Ruské řeči o "volené vládě" jsou lež.)

Asi o hodinu později poslal Trump smířlivější tweet:

Na co se Zuckerberga nezeptali

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Když uživatel Facebooku uploaduje obrázek nebo video, jaký typ automatické identifikace a umělé inteligence používá Facebook s cílem to zkategorizovat? Vysvětlete nám to krok za krokem. A jak jsou potom ty kategorie využívány k tvorbě sociálního grafu pro inzerenty a pro vnitřní potřeby Facebooku? 


Zvedněte ruku, pokud podporujete používání chemických zbraní

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zatímco Asad dál usmrcuje lidi plynem...  


Zatímco Putin podporuje v Radě bezpečnosti OSN tyto válečné zločiny... 

Zatímco USA, Británie a Francie uvažují o tom, co dělat...  

Došlo v prvních měsících roku 2018 k vyhnání téměř 700 000 Syřanů z jejich domovů...


Orbán a Vučić: Pozor na chameleonské diktátory ve střední Evropě

11. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Nebezpečím od diktátorů typu Viktora Orbána a Aleksandara Vučiće není ideologie. Je jím drzost, s níž populisticky zneužívají veřejného mínění. Totéž dělají i autoritáři v Česku


Čtrnáct dní před svým nejnovějším volebním vítězstvím cestoval maďarský premiér Viktor Orbán do Suboticy, města v severním Srbsku, kde se setkal se svým blízkým přítelem Aleksandarem Vučićem, prezidentem Srbska. Jejich spolupráce vypovídá mnohé o metodě politického inženýrství v dnešní Evropě, o nacionalismu i o tom, z čeho úspěšně žijí demagogové, píše Natalie Nougayrède. 

Izraelský voják zastřelil neozbrojeného Palestince a pak oslavoval, označil ho za "kurvu"

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


 

Na tomto videu je izraelský voják, který zastřelí neozbrojeného Palestince a pak oslavuje.

"Ne růžový, já jsem na tom modrém."

"Výborně. To je video, ano!"

"Kurva."

"Tys to natočil?"

"To je video!!"

"Už běží ho odnést."

"Samozřejmě, že jsem to natočil."

Izraelská armáda konstatuje, že ten incident vyšetřuje. Záběry byly zveřejněny v době, kdy Izrael čelí kritice, že na hranici s  Gazou střílí civilisty. Hlavní prokurátor u Mezinárodního soudního dvora varoval, že střílení na demonstranty je zřejmě porušením mezinárodního práva.

Nejméně 31 lidí bylo usmrceno a více než 1600 zraněno izraelskými vojáky od začátku protestů dne 30. března.

 


Američtí republikáni se obávají, že Trump propustí Roberta Muellera

11. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Donald Trump reagoval nesmírně zuřivě, když agenti FBI provedli policejní razii v kanceláři jeho osobního právníka a dlouholetého stoupence Michaela Cohena. Trump tu razii interpretoval jako bezprecedentní útok proti vnitřnímu kruhu svých stoupenců. Vyvolalo to v Republikánské straně znepokojení, že se Trump pokusí propustit mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje údajné zásahy Moskvy do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a údajné spiknutí mezi Trumpovou kampaní a Moskvou.

Trump v úterý zuřivě na Twitteru odsoudil tuto razii: "Důvěrnost vztahu právník-klient VZALA ZA SVÉ! JE TO TOTÁLNÍ HONBA NA ČARODĚJNICE!" Tvrdil, že jde o útok proti samotnému "americkému státu".

Zuckerbeg přislíbil bojovat proti manipulaci voleb prostřednictvím Facebooku

11. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg varoval v úterý v americkém Kongresu před onlinovými "závody ve zbrojení" s Ruskem a zapřísáhl se, že boj proti manipulaci voleb prostřednictvím Facebooku bude nyní jeho prioritou.

Třiatřicetiletý miliardář byl vyslýchán v Kongresu téměř pět hodin. Slyšení se považuje za přelomový bod v americkém technologickém průmyslu. Konalo se po vypuknutí skandálu s firmou Cambridge Analytica, která bez svolení uživatelů ukradla z Facebooku osobní data až 87 milionů osob.

ZUCKERBERGŮV VÝSLECH V AMERICKÉM SENÁTU:

Pane Zuckerbergu, řeknete nám, v kterém hotelu jste spal?

11. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Senátor Dick Durbin, demokrat, Illinois: Pane Zuckerbergu, byl byste ochoten sdílet s námi jméno hotelu, kde jste na dnešek přespal?

Mark Zuckerberg: Ehm...ne.

Dick Durbin: Jestliže jste tento týden poslal někomu nějakou zprávu, jste ochoten s námi sdílet jména lidí, jimž jste tu zprávu poslal?

Mark Zuckerberg: Pane senátore, ne, pravděpodobně bych nechtěl to tady veřejně sdělovat.

Dick Durbin: Myslím, že o to tady právě jde. Vaše právo na soukromí. Hranice vašeho práva na soukromí. A kolika z toho se v dnešní Americe vzdáváte, jménem, cituji, "propojování lidí po světě". Je to v podstatě otázka o tom, jaké informace Facebook shromažďuje, komu je posílá a zda se mě kdy zeptal a předem mě požádal o svolení to udělat. Je to férové, aby tohle uživatel Facebooku mohl očekávat?

Mark Zuckerberg: Ano, pane senátore, myslím, že všěichni by měli mít kontrolu nad tím, jak jsou jejich informace užívány. A jak jsme o tom hovořili v některých jiných otázkách, myslím, že je to vysvětleno v některých dokumentech. Avšak co je důležitější, musíme dát lidem kontrolu nad tím výrobkem samotným. Takže lidé si sami rozhodují, s kým budou své informace sdílet.

(Toto je odpověď, která neodpovídá na senátorovu otázku, protože nejde o tom, s kým se uživatel Facebooku rozhodne své informace sdílet, ale o to, že Facebook bez jeho vědomí sdílí jeho informace, po milionech, s komerčními společnostmi, které manipulují politický proces, pozn.red.)

Trump a Mayová se shodli, že "neumožní pokračující užití chemických zbraní"

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová se během telefonního hovoru shodli, že "nedovolí pokračující používání chemických zbraní".  

 


Jak zrušit Asadův chemický arzenál

11. 4. 2018

čas čtení 5 minut

Je jasné, že Asadův režim si během syrské občanské války z kontroly chemických zbraní tropí šašky, píše britský konzultant v oblasti chemických zbraní Dan Kaszeta. Útok sarinem v roce 2013 zabil možná tisíc obětí. Použití chlóru se stalo rutinní záležitostí. Další útoky zahrnující sarin se objevily například vloni v Chán Šajchúnu, což znamená přímé porušení Úmluvy o chemických zbraních (CWC), k níž Sýrie přistoupila v roce 2013.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23166