Golfský proud je nejslabší za posledních 1600 let

13. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Teplý proud, který v historii vyvolal dramatické změny podnebí, bezprecedentně slábne a je zřejmě méně stabilní, než se vědci domnívali. Potenciálně to může mít velmi vážné důsledky




Pokud by opravdu přestal fungovat Golfský proud, západní Evropa by zažívala daleko extremnější zimy, hladina moří na východním pobřeží USA by podstatně stoupla a došlo by k zmizení životně důležitých tropických dešťů.

 Z nového výzkumu vyplývá, že Golfský proud je nyní o 15 procent slabší než v roce 400 našeho letopočtu a že značnou část tohoto oslabení způsobili lidé vyvoláním globálního oteplování.

Proud, který se oficiálně jmenuje Atlantická meridionální návratná cirkulace (AMOC) nese teplou vodu směrem na sever k severnímu pólu. Tam zchladne, zhoustne a poklesne do hloubky a pak směřuje zase k jihu. Avšak globální oteplování brání ochladnutí vody a tající led  v Arktidě zaplňuje oblast méně hustou pitnou vodou, což oslabuje AMOC.

Vědci vědí, že Amoc oslabuje od roku 2004, ale nyní zjistili, že došlo k jeho bezprecedentnímu oslabení za posledních 1600 let.

Katastrofický film z roku 2004 Den poté ukazoval, co by se stalo, kdyby AMOC přestal zcela fungovat: došlo by k ničivému mrazu. "Bylo to samozřejmě přehnáno: k změnám by nedošlo, jako ve filmu, během několika týdnů a byly daleko extremnější. Avšak je pravda, že v minulosti k oslabení Amocu docházelo velmi rychle a vyvolalo to silné podnebné změny," konstatuje autor studie David Thornalley z londýnské University College.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10907

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2018