Trump, Británie a Francie zaútočily leteckými údery proti Asadově chemické infrastruktuře

14. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Trump zahájil letecké údery spolu s britskými a francouzskými jednotkami. Cílem je omezit schopnost syrského režimu užívat chemických zbraní po chemickém útoku na předměstí Damašku Dúma, k němuž  došlo o minulém víkendu. Trump přednesl televizní projev národu a Pentagon pak potvrdil, že zasažena byla tři místa: dvě v Damašku a jedno v Homsu. Jde o místa, kde byly skladovány či testovány chemické zbraně.

Anatolij Antonov, ruský velvyslanec v USA, konstatoval, že "takové akce nebudou bez následků". Moskva je ohrožena. "Urážení ruského prezidenta je nepřijatelné."

Americký prezident řekl, že útok v Dúmě je "významnou eskalací vzorce užívání chemických zbraní" režimem Bašára Asada. Dodal. "Jsme připraveni pokračovat v této reakci dokud syrský režim nepřestane používat zakázané chemické zbraně."

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že z Kypru startovala čtyři letadla typu Tornado jako součást úderú proti Homsu.

Americký ministr obrany James Mattis zdůraznil, že USA, Británie a Francie podnikly "rozhodnou akci" proti infrastruktuře syrských chemických zbraní a nevyloučil další útoky. Dodal, že spojenci učinili "rozsáhlá opatření, aby vyloučili oběti z řad civilistů a cizinců".

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že užívání chemických zbraní syrským režimem zosobňuje "bezprostřední hrozbu syrskému lidu a naší kolektivní bezpečnosti".

Britská i americká opozice důrazně protestují proti tomu, že letecký zásah proti Sýrii nebyl předložen ke schválení parlamentu.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8661

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2018