Financoval Kreml zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu?

23. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

List New York Times 26. června napsal, že Rusko loni vyplácelo Tálibánu finanční odměny za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu. Celá záležitost se však rychle vyjasnila.

Zatímco armáda tato obvinění vyšetřuje, šéf sboru náčelníků štábů Mark Miley tvrdí, že neexistuje důkaz o tom, že by ruské pletichy vedly k úmrtím amerických vojáků. Národní bezpečnostní agentura (NSA) konstatuje, že neobjevila žádnou zpravodajskou komunikaci, která by toto obvinění podporovala, píše na webu Informed Comment novinář Reese Erlich.

Generál námořnictva Kenneth F. McKenzie Jr. nevěří, že by američtí vojáci umírali v důsledku kremelských aktivit. „Prostě jsem neobjevil žádnou příčinnou souvislost,“ uvedl pro list Washington Post.

Analytik Sina Toossi říká, že kontroverze odhaluje bratrovražedný boj týkající se směřování americké zahraniční politiky: „Mnozí představitelé národně-bezpečnostního aparátu ve Washingtonu hledají důvody, aby americké jednotky mohli udržet v Afghánistánu.“

Mocní příslušníci afghánského zpravodajského aparátu a někteří představitelé amerického národně-bezpečnostního aparátu ostře protestují proti dohodě mezi Trumpovou vládou a Tálibánem a nechtějí, aby Pentagon Afghánistán opustil.

Matthew Hoh, který v Afghánistánu působil ve službách amerického ministerstva zahraničí, nyní uvádí, že zvěsti o ruských odměnách pro tálibánce pravděpodobně pocházejí od afghánské zpravodajské služby.

Dokonce i deník New York Times později připustil, že vyšetřovatelé nemají důkazy o tom, že by Kreml tálibáncům peníze poskytl. 

Hoh míní, že tato strategie postrádá logiku. „Tálibán v minulém roce nepotřeboval žádné podněty k tomu, aby Američany zabíjel. V tomto roce však v rámci dohody s Bílým domem zastavil veškeré útoky proti americkým vojákům,“ říká Hoh.

Zatímco Donald Trump o svém ruském protějšku na veřejnosti hovoří pochvalně, ve skutečnosti jeho kabinet zaujal vůči Rusku tvrdší postoj než jeho předchůdci. Trumpova vláda anulovala Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) i Smlouvu o otevřeném nebi a poslala ukrajinské vládě protitankové střely Javelin.

Jak vysoce postavení republikáni, tak demokraté politicky těží z toho, že z Ruska vytvářejí všemocného nepřítele, soudí ruský novinář a Putinův kritik Vladimir Pozner. Příběh o finančních odměnách pro tálibánce udržuje naživo mýtus o krvelačném nepříteli - Rusku. Zbrojařské firmy díky vládním kontraktům vydělávají miliardy dolarů, přičemž bývalí představitelé vojenského aparátu mají obrovské příjmy z toho, že sedí v představenstvu zbrojařských korporací.

Tento skandál je překážkou pro stahování amerických vojáků z Afghánistánu a navíc ospravedlňuje renovaci amerického jaderného arzenálu.


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

0
Vytisknout
6933

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2020