Lukašenko se "dohodl s Putinem: Rusko po první žádosti poskytne pomoc při zajištění bezpečnosti Běloruska"

16. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Rusko po první žádosti poskytne všestrannou pomoc při zajištění bezpečnosti Běloruska v případě vnějších vojenských hrozeb. Prohlásila to šéf v sobotu vlády Aleksandr Lukašenko na akci v Centru strategického řízení Ministerstva obrany Běloruska, informuje korespondent agentury BELTA.


"Pokud je řeč o vojenském prvku, máme dohodu s Ruskou federací v rámci Svazové vlády a ODKB (Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti). - Proto dnes u mě došlo k dlouhému, důkladnému rozhovoru o situaci s prezidentem Ruska. Musím říci, že mě také poněkud udivilo - byl absolutně věnován tomu, co probíhá," prohlásil běloruský lídr.

"A domluvili jsme se s ním: Při první naší žádosti bude poskytnuty všestranná pomoc pro zajištění bezpečnosti Republiky Bělorusko," prohlásil Aleksandr Lukašenko.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Upozornění: Západní analytici situace v Rusku a v Bělorusku upozorňují, že výše uvedené prohlášení pochází od Lukašenka, nikoliv od Putina.

Rozhlas BBC citoval v nedělí v poledne odborníka na tuto oblast z  britského analytického centra Chatcham House, podle něhož Putin Lukašenka nemůže vystát a myslí si o něm, že je to idiot.  Ovšem Lukašenko se snaží vyvolat v Putinovi strach, že pokud by demokratická revoluce v Bělorusku uspěla, totéž se může stát i v Rusku.

0
Vytisknout
7557

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020