NATO odmítá obvinění, že ohrožuje Bělorusko

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Obvinění běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka, že "cizí mocnosti" organizují hromadění vojáků na běloruských hranicích, je nepodložené, uvedlo NATO.


Prezident oblečený ve vojenské uniformě v sobotu oznámil, že vyhlásil "pohotovost" svých ozbrojených sil.

V sobotu v ulicích hlavního města Minsku pokračovaly protesty proti sporným volbám provedeným před dvěma týdny. Demonstranti požadují Lukašenkovo odstoupení.

Politik, který vládne Bělorusku 26 let, obvinil NATO, že se snaží rozdělit Bělorusko a instalovat v Minsku nového prezidenta. Prohlásil, že se vojáci v Polsku a Litvě připravují a že přesunul své ozbrojené síly na západní hranici.

NATO reagovalo prohlášením, že nepředstavuje hrozbu "Bělorusku nebo žádné jiné zemi" a v regionu nedochází ke shromažďování vojáků. "Naše postavení je čistě obranné," uvedla aliance.

"Režim se snaží za každou cenu odvést pozornost od vnitřních problémů Běloruska zcela nepodloženými tvrzeními o imaginárních vnějších hrozbách," uvedl litevský prezident Gitanas Nauseda pro AFP.

NATO vyzvalo Bělorusko, aby respektovalo základní lidská práva svých občanů.

Lukašenko byl znovuzvolen prezidentem 9. srpna, ale volby jsou široce považovány za zfalšované. Protesty proti nim se setkaly s brutálním potlačováním, při němž zemřeli nejméně čtyři lidé (pět - pozn. KD) a demonstranti tvrdí, že byli ve vazbě a věznicích mučeni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5717

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2020