Zasekly se rozhovory o brexitu. Šílený britský tisk z toho obviňuje Evropskou unii

22. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Foto: Daily Express: EVROPSKÁ UNIE, PROBUĎ SE! NUTÍŠ BRITÁNII VYPADNOUT Z EU BEZ DOHODY!

Ironie od Michaela Deacona: "Už to bylo hrozné, když nás Evropská unie donutila uspořádat referendum o brexitu, nařídila nám, abychom hlasovali pro brexit a donutila nás, abychom odmítli prodloužení přechodového období. Ale tentokrát opravdu zašla už příliš daleko!"

Michel Barnier: Dohoda o brexitu musí být dojednána do 31. října. Johnsonova vláda odmítá přijmout předpisy evropského jednotného trhu, ale dožaduje se jejich výhod. Chce mít právo dotovat v Británii soukromé podniky, což by jim dalo neférovou podnikatelskou výhodu před podniky v EU. Chce přístup pro britské kamiony do EU, ale nechce dodržovat předpisy EU pro kamiony, jako jsou tachografy a povinné bezpečnostní odpočinkové pauzy.

 Britský tisk nyní obviňuje Evropskou unii z důsledků rozhodnutí Británie přijmout brexit. Johnsonova vláda je jak malé dítě v cukrárně, jak poznamenal jeden komentátor. Vzdorně odmítá dodržovat předpisy Evropské unie, zajišťující tzv. "level playing field", "rovné hřiště pro všechny", a rozmazleně vyžaduje, aby EU poskytla Británii všechny výhody, aniž by Británie musela dodržovat povinnosti. Barnier varoval, že za daných poměrů nedojde k uzavření dohody a britské kamiony nebudou mít přístup na území Evropské unie. Británie přitom z více než 40 procent závisí na dodávkách potravin z Evropy. Začátkem koronavirové krize zmizely z britských supermarketů toaletní papír, těstoviny a celá řadu dalších trvanlivějších potravin. Dá se čekat, že totéž a ještě horší situace nastane v lednu 2021.

Viz Femiho analýza Barnierova vystoupení:


Skotsko pohlíží na kůlničku na dříví, kterou ze všeho dělá Johnsonova vláda (v době obrovského fiaska se zmršenými maturitními výsledky statisíců anglických studentů Boris Johnson úplně zmizel ze scény) se vzrůstajícím zděšením. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění je nyní ve Skotsku pro nezávislost země 55 procent občanů, 45 procent je proti. Poukazuji na to, že v zásadních ústavních záležitostech by se měly činit rozhodující kroky pouze se schválením dvoutřetinové supermajority. Jenže jak vidno podpora nezávislosti Skotska a návratu Skotska do EU se pomalu, ale zřejmě nezadržitelně, blíží k té dvojtřetině...

Boris Johnson údajně na dovolené ve Skotsku:

Dámy a pánové, toto je premiér Spojeného království Velké Británie a Severního Irska... (Klikněte si na ten tweet, ať tu fotku vidíte celou!)



John Crace: Boris údajně zuří, že  list Daily Mail zveřejnil, kde je ve Skotsku na dovolené. Představte si, jak silně bude zuřit, až objeví ten naprostý chaos s výsledky anglických maturit, selhávající systém testování a trasování osob nakažených koronavirem a zaseknutí vyjednávání o brexitu...

Skotská vláda: Ministr pro zahraniční záležitosti Michael Russell: Po uzavření sedmého kola vyjednávání o brexitu stále není jasné, jak to bude s cly, celními opatřeními, předpisy "a celou řadou dalších otázek" - jediná zbývající alternativa je "minimální dohoda anebo žádná dohoda".  Což způsobí další, naprosto zbytečné škody ekonomice.



0
Vytisknout
8263

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2020