Čína tvrdí, že indičtí vojáci vypálili "provokativní" výstřely

9. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Čína obvinila indické vojáky, že ilegálně překročili himálajskou hranici a vypálili "provokativní" varovné výstřely na hlídkující čínské vojáky.


Čínské ozbrojené síly tvrdí, že jejich vojáci byli "nuceni podniknout protiopatření", ačkoliv není jasné, jaká.

Indie obvinění odmítá a tvrdí, že čínští vojáci během napjaté situace ve vysokohorské oblasti Ladak stříleli do vzduchu.

Vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních měsících vytrvale zhoršují.

Indie tvrdí, že se čínské ozbrojené síly pokusily přiblížit k předsunutým indickým postavením nedaleko linie skutečné kontroly (LAC) a "vypálili pár ran do vzduchu ve snaze zastrašit naše vojáky".

"Indie v žádné fázi nepřekročila LAC nebo se neuchýlila k použití jakýchkoliv transgresivních prostředků, včetně střelby," uvádí indické prohlášení.

Obvinění ze střelby, pokud se prokáže, by znamenalo, že poprvé za 45 let zde došlo k použití střelných zbraní.

Dohoda z roku 1996 zakazuje oběma stranám použití pušek a výbušnin v oblasti linie skutečné kontroly.

Podle čínského státního média Global Times indičtí vojáci "ilegálně překročili LAC v oblasti hory Šen-pchao nedaleko jižního břehu jezera Pchan-kung Co," s odvoláním na plukovníka Čanga Šuej-li, mluvčího čínské armády.

Indický krok "vážně porušil příslušné dohody dosažené oběma stranami, vyvolala napětí v regionu... a je svou povahou velmi hanebný," prohlásil plukovník.

Konfrontace přichází pouze den poté, co indická armáda informovala čínské představitele o únosu pěti indických civilistů z oblasti nedaleko hranice čínskými vojáky.

Obě země v oblasti sporné hranice svedly válku v roce 1962, v níž Indie utrpěla potupnou porážku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6263

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020