Čína ohrožuje severovýchod Indie

18. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Zprávy tvrdí, že čínská armáda posiluje jednotky asi 20 kilometrů od hranice, upozorňuje Sumit Sharma.


Zdá se, že Čína připravuje nové nájezdy na indické území 3 200 km východně od Ladaku, kde po první invazi v květnu dosáhla remízy.

Je hlášeno, že posiluje jednotky v jižním Tibetu, naproti indickému státu Arunáčalpradéš.

V oblasti proběhla v roce 1962 válka poté, co čínské síly provedly invazi proti špatně vybavené indické armádě státu, který získal nezávislost v roce 1947.

Čínská armáda významně posílila jednotky ve vzdálenosti 20 km od indické hranice, uvádějí zprávy s odkazem na oficiální zdroje.

Zpravodajské agentury s odkazem na vládní představitele potvrzují reakci Indie. Odklad jednání sborových velitelů obou zemí v Ladaku posiluje obavy ohledně čínských záměrů.

V roce 2017 Čína posílila výstavbu silnic poblíž své hranice s Bhútánem a Indií. To vyústilo ve více jak tříměsíční krizi mezi oběma zeměmi v lokalitě známé jako Doklam.

Indický stát Arunáčalpradéš má kriticky důležitý strategický význam, protože představuje hlavní nárazník mezi Čínou a dalšími šesti horskými státy v této oblasti. Některé ze sedmi států byly v minulosti infiltrovány teroristy vycvičenými a se základnami v Číně a Myanmaru. Celý severovýchod je navíc spojen s Indickým poloostrovem jen 20 km širokou oblastí mezi Nepálem a Bangladéší.

Pohyb čínských vojáků odpovídá vyjádřením čínských představitelů.

Stát Arunáčalpradéš o ploše 83 000 čtverečních kilometrů, jehož jméno doslovně znamená "země hor ozářených úsvitem", je takřka ze 77 % pokryt lesy. Ročně zde spadne 200-500 cm srážek, většina mezi květnem a říjnem, což komplikuje pohyb na tomto území.

Čína si dělá nárok na celý stát a v roce 1962 jej většinu obsadila, jen aby jej v rámci následné dohody vyklidila. Indie se odvolává na dohodu ze Simly z roku 1914 uzavřenou mezi nezávislým státem Tibet a Británií, podle níž je vymezena 890 km dlouhá hranice známá jako MacMahonova linie.

Čína dohodu neuznává, protože by to znamenalo uznat Tibet jako nezávislou entitu. Čína Tibet obsadila v roce 1950, čímž ke svému území přidala takřka třetinu rozlohy navíc.

Penzionovaní generálové dobře obeznámení s oblastí uvádějí, že čínský nájezd by mohl být ještě obtížnější, než v oblasti Ladaku. Oblast je pokryta hlubokými lesy, je velmi vlhká s četnými řekami, včetně silného toku Bráhmaputry.

V Ladaku na sebe míří tisíce vojáků podporovaných dělostřelectvem, tanky a bojovými letouny sotva několik set metrů od sebe. Od jednání ministrů zahraničí obou zemí v Moskvě minulý týden zde panuje klid.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12347

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020