USA: Generál letectva brání plány nákupu dvou typů letounů

18. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Očekává se, že přední generálové letectva budou na nadcházejících jednáních diskutovat budoucnost bojových letounů, napsal Marcus Weisgerber.


Americké vojenské letectvo potřebuje nakoupit dva typy nových bojových letounů, aby bylo připraveno na komplexní válku proti Číně nebo Rusku, prohlásil přední generál.

Generál Mark Kelly, který stojí v čele velitelství Air Combat Command, brání rozhodnutí přidat na seznam nákupů letoun Boeing F-15EX, novou verzi půl století starého stroje, ačkoliv donedávna byl plánován pouze nákup letounů F-35.

Podle Kellyho, který osobně letěl v obou strojích, nová verze F-15 nabízí snadno modernizovatelný digitální systém a schopnost nést těžké zbraně.

"Musíme předložit rovnocennému protivníkovi mnoho výzev, abychom odvrátili jak okruh vnitřních hrozeb, tak okruh vnějších hrozeb, s nižším radarovým průřezem a velkým nákladem a mixem problémů," řekl generál na konferenci Virtual Air, Space & Cyber. "Tento letoun bude mít schopnost rychle vyhodnotit situaci a rozhodnout, rychlost a palivo k pokrytí velké oblasti a jistou docela významnou údernou sílu."

Zastánci letounu F-35 tvrdí, že jeho nižší cena a charakteristika stealth z něj dělají pružnější stroj než F-15EX, což je nová verze F-15 schopná zasahovat cíle ve vzduchu i na zemi. Jeho předchůdce F-15C může střílet jen na vzdušné cíle a postrádá schopnost protizemních útoků.

Představitelé letectva po léta odporovali nákupu letounů bez charakteristiky stealth nebo letounů páté generace. To se však změnilo vloni, když letectvo prohlásilo, že nakoupí nové F-15 jako náhradu za F-15C.

Ty mělo vystřídat více jak 700 letounů F-22 Raptor, ale bývalý ministr obrany Robert Gates zastropoval jejich produkci na 187 kusech. Od té doby se letectvo vyhýbalo otázce, zda dodrží plán nákupu 1 763 strojů F-35, a tvrdilo, že diskusi bude třeba vést v následujících letech.

Problémy s vývojem F-35 přinesly léta odkladů a ačkoliv cena stroje klesá a jeho spolehlivost stoupá, letectvo stále častěji hovořilo o levnějších, snadno modernizovatelných strojích. Další úvaha je průmyslového charakteru: Nákup dvou strojů udrží na živu oba jejich výrobce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6456

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020