Trumpova reklama žádá voliče, aby podporovali vojáky. Používá snímek Rusů

16. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Digitální reklama publikovaná fundraisingovou odnoží Trumpovy kampaně 11. září vyzývá voliče, aby "podporovali naše vojáky". Používá přitom snímek z fotobanky, na němž jsou zachyceni ruské stíhačky a vojáci s ruskými zbraněmi, upozorňují Daniel Lippman a Bryan Bender.


Reklama vyrobená organizací Trump Make America Great Again Committee zobrazuje siluety tří vojáků, nad nimiž letí tři proudové letouny. Reklama se objevila 8. září a přestala být publikována 12. září.

"To je rozhodně MiG-29," říká Pierre Sprey, který pomáhal pro americké letectvo navrhnout letouny F-16 a A-10. "Rád vidím, že podporuje naše vojáky."

Zmínil úhel ocasních ploch, zkosení na konci ocasu a umístění motorů, stejně jako tunel mezi nimi.

Ředitel think tanku Centrum pro analýzu strategií a technologií v Moskvě Ruslan Puchov potvrdil, že jde o ruské MiGy-29 - a také řekl, že voják na pravém okraji snímku nese útočnou pušku AK-74.

Organizace Trump Make America Great Again Committee je řízena Republikánským národním výborem a Trumpovou volební kampaní. Většina menších darů, které výbor shromáždí jde na kampaň.

Snímek v reklamě použití je dostupný na webu Shutterstock.com s titulkem "Vojenské siluety vojáků a letectva proti nebi s vycházejícím sluncem". Autor snímku s nickem "BPTU" tvrdí, že sídlí v Andoře, ale na facebookovou zprávu nereagoval.

Dvoumotorová stíhačka MiG-29 byla navržena v SSSR, kde provedla první let v roce 1977. Jde o nejrozšířenější ruský stíhací letoun a byl prodán do celého světa. Vznikl během studené války s úkolem čelit americkým strojům F-15 a F-16. USA jich dokonce několik získaly, aby je využily během cvičení. Letouny byly nedávno spatřeny na ruských základnách v Sýrii a Libyi.

Rusko letouny vyvezlo do řady zemí, včetně KLDR, Sýrie, Indie a Uzbekistánu. Írán zakoupil 68 kusů v době rozpadu Sovětského svazu. V roce 1997 zakoupily USA z Moldavska 21 letounů "schopných nést jaderné zbraně", aby zabránily jejich získání protivníky jako Írán.

Trumpova kampaň na žádost o vyjádření nereagovala.

Američtí politici se v minulosti dostali do problémů, když použili snímky ruského nebo jiného zahraničního vojenského vybavení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5760

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020