Střípek z migrace

17. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktuální situace na Lesbu a v Morii:

Pokud se včera ráno dalo mluvit o tom, že byla požárem zničena pouze část Morie, dnes ráno můžeme mluvit o téměř absolutní destrukci. O přístřešek přišlo podle posledních zpráv asi 11 500 z celkového počtu 13 tisíc migrantů. Shořela veškerá infrastruktura, sociální zařízení, kanceláře atd.

Policie i místní obyvatelé blokují přístup do okolí Morie neziskovkám i např. Lékařům bez hranic. Tisíce lidí jsou podél silnic nebo v okolních kopcích bez jídla, vody, hygieny nebo lékařské pomoci (včetně matek s novorozenci), píše na Facebooku Dalimil Petrilák.

Řecká vláda oznámila, že z Lesbu evakuuje pouze nedoprovázené děti a nikoho dalšího. Na Lesbos dnes přijel trajekt, kde bude ubytováno asi 1 000 lidí, na cestě jsou dvě vojenské lodě pro další stovky migrantů a také přes 3 000 stanů pro dočasné ubytování.

Na Lesbos vyrazil komisař pro evropský způsob života (takový titul bych chtěl mít), aby vyhodnotil situaci na místě. Je překvapivé, že Evropská komise chce situaci vyhodnocovat po třech letech stavu, která je veřejně označována za humanitární katastrofu.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil, že situace na Lesbu není dobrá a ČR je připravena materiálně pomoci. Pan ministr má asi svázané ruce, ale česká zbabělost pokračuje.

Pokud chcete pomoci, můžete tu:

Refocus Media Labs spustilo sbírku, jejich pracovníci jsou přímo na Lesbu a my jako PLNU jim posíláme 1 000 EUR a věříme jim! https://gogetfunding.com/emergency-support-for-moria/

 

0
Vytisknout
11457

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020