Tisíce demonstrantů v neděli v Berlíně požadovaly, aby Německo přijalo uprchlíky z řeckých ostrovů

21. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


Tisíce lidí demonstrovalo v neděli v Berlíně. Požadovali, aby německá vláda začala dělat víc pro uprchlíky, uvízlé v Řecku, mnoho z nichž nyní přespává na ulicích poté, co požáry zničily největší řecký uprchlický tábor.

Velká berlínská demonstrace prošla hlavním městem Německa až k známému tamějšímu Vítěznému sloupu a nesla transparenty s nápisy "Máme místo!" a "Seehofere, buď křesťan!" Horst Seehofer je německý ministr vnitra.

Jedna holčička nesla transparent s nápisem "Vpusťte lidi do země" a jedna žena měla transparent s textem "Lidé trpí. Pevnost Evropa se na to dívá - a leze pravici kamsi".

Čtyřhodinový videozáznam demonstrace:



 

Více než 12 000 uprchlíků muselo uniknout před požárem táboru Moria na ostrově Lesbos. Řecké úřady tvrdí, že požár založila skupinka afghánských uprchlíků protestujících proti uzamčení tábora v důsledku koronaviru. Tisíce lidí od té doby přespávají pod širým nebem na silnici.

Německá vláda uvedla minulý týden, že přijme 1553 uprchlíků - 408 rodin s dětmi - z různých řeckých ostrovů. Tyto rodiny už v Řecku obdržely status naléhavé ochrany. Už předtím Německo souhlasilo, že přijme 150 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. To je součástí širší evropské iniciativy.

Česká repulika, ostudně,  nepřijme nikoho.


Velká demonstrace v Berlíně požadovala, aby Německo udělalo více a aby německá spolková vláda neblokovala rozhodnutí jednotlivých spolkových zemí či místních komunálních úřadů přijmout uprchlíky na vlastní pěst.

Podle policie se demonstrace účastnilo asi 5000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
8881

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2020