Rozhovor Britských listů 320. Jak ČR přispěla k proměně EU v opravdové monstrum

22. 9. 2020

čas čtení 4 minuty



{for English, scroll below)

"Slyšeli jsme o zkušenostech řady lidí, kteří žijí v uprchlickém táboře o tom, že jsou biti jenom za to, že jsou."

"Ti lidé v Morii žijí ve strašlivých podmínkách. Čekají mnoho hodin na toaletu, na sprchu, na jídlo, na vodu. Nemají přístup k lékařské pomoci. Ty zprávy dětských psychologů a psychiatrů, kteří tam jezdí pomáhat, tak mluví o tom, že sedmileté děti se sebepoškozují. Což je něco nepředstavitelného. A o tom všichni vědí. O tom vědí politici v Evropské unii, i v České republice, o tom vědí všichni všude."

"My jsme se posunuli k tomu, že mluvíme pouze o pomoci nedoprovázeným nezletilým dětem. My jsme úplně přestali hovořit o rodinách s dětmi. My jsme přestali hovořit o tom, že v Morii, tam jsou 4000 nezletilých dětí v rodinách. Jsou tam staří lidé. Jsou tam rodiče, kteří ztratili své děti po cestě. Prožili neuvěřitelná traumata. A o těch se vůbec nemluví."

"Kdybychom před deseti lety viděli čtyřicet patnáctiletých kluků, jak někde kempují, tak si řekneme, no tak si je rozebereme a pomůžeme jim, protože je nemůžeme nechat takhle, musejí chodit do školy, mít nějakou komunitu, musí být ve společnosti, vzdělávat se. A dneska - ne. Dneska řekneme, že to je bezpečnostní riziko."

Bohumil Kartous, který navštívil letos v březnu uprchlický tábor na řeckém ostrově Chios, hovoří o šokujícím zanedbání uprchlického problému Evropskou unií, jejíž nečinnost v této věci je do značné míry důsledkem nátlaku zemi visegrádské čtyřky, s Dalimilem Petrilákem, analytikem z organizace Pomáháme lidem na útěku. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. září 2020.

* * *

How the Czech Republic has contributed to making the EU a real monster

"We have heard from a number of people living in the Greek refugee camp that they are being beaten simply for existing."

"The people in Moria live under horrifying circumstances. They are forced to wait for many hours to be able to access a toilet, a shower, food, water. They have no access to medical help. The child psychiatrists and child psychologists who go there to help report that seven-year old children do self-harm to themselves. This is absolutely horrifying. Everyone knows this. European Union politicians know this. Czech politicians know this. No one moves a finger."

"If, ten years ago, we saw forty fifteen-year-old boys sleeping in the forest, we would have said to each other, let us share them and let us help them because we cannot abandon them, they must attend school, they must be within a community, they must be in society, they must be educated. And today - no. Today, we say that they are 'a security risk'".

"We have moved so far that we now only talk about helping unaccompanied minors. But we have absolutely stopped talking about families with children. In Moria, there are 4000 minors in families. There are old people there. There are parents who have lost their children on their way.They have undertaken the journey without their children and have undergone incredible trauma. No one talks about these people."

Bohumil Kartous, who visited a refugee camp on the Greek island of Chios in March of this year, talks about the shocking neglect of the refugee problem by the European Union, whose inactivity in this respect, is to a large extent the result of the pressure of the East Central European countries, to Dalimil Petrilák, an analyst from the Czech organisation "We help people on the run". The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 23rd September 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Snaží se Český rozhlas 2 - Praha usmrtit co nejvíce českých penzistů?

22. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut



Přiznám se, že mě velmi deprimuje, když se čeští spoluobčané chovají jak blbci. Co to způsobuje? Je veřejná diskuse v České republice skutečně na tak nízké úrovni, že vede k nivelizaci všeho, a kdokoliv je jí po určitou dobu vystavován, nemůže se pomoci, a poklesne nutně i svou vlastní úrovní k nesmyslům, které, jak se zdá, v zemi určují tón.

Na hned dvě hrůzy, nekorigované rozumem a nekriticky bez korekce šířené veřejnoprávním rozhlasem pro důchodce ČRo 2 - Praha, nás v pondělí upozornila spolupracovnice Britských listů.

Prý se v rozhlase hovořilo o petici ultrapravicových českých signatářů, mezi nimž vévodí Ondřej Neff (ten člověk se kstáru snad zbláznil?) požadující "absolutní svobodu slova na sociálních sítích". K tomuto nesmyslu si notoval i tzv. komentátor Českého rozhlasu Ivan Hoffman. Ten taky, věkem, zdá se, ztratil soudnost.

Prymula: Korupce a střet zájmů

22. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

“Prezident s premiérem jmenuji ministrem člověka, který reprezentuje významné prvky ohrožení demokracie: nepotismus, ochotu nadbíhat darebáckým státům a autoritářské sklony, jež projevil už během prvních měsíců karantény,” poznamenává Bohumil Kartous.


Roman Prymula a jeho přátelé: Rusko, Čína, Zeman, Rittig, Podola

Ministr bez bezpečnostní prověrky


Roman Prymula letos odešel z ministerstva zdravotnictví, protože mu chyběla bezpečnostní prověrka.  Na veřejnosti i v médiích se tvářil, že jde pouze o jakýsi naschvál, protože je prý příliš populární. Přílišná popularita však není důvodem nedostat bezpečnostní prověrku.

Prymula byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, odkud byl v červnu 2016 odvolán ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ten jeho odvolání odůvodnil tím, že Prymula zamlčel svůj střet zájmů: v pozici ředitele nemocnice měl Prymula rozhodovat o nákupech, přičemž někteří dodavatelé nemocnice spolupracovali s firmou Biovomed s.r.o., ve které figuroval Prymula spolu se svojí dcerou Karolínou. Nákupy byly v řádu stovek milionů korun. Prymula střet zájmů odmítal, protože jím vedená nemocnice neplatila přímo Biovomedu a tak byla celá věc podle něj v pořádku.


Celý článek ZDE

 

Průběžné zpravodajství

Mít zároveň chřipku a koronavirus výrazně zvyšuje riziko úmrtí

22. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 22.9  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1476 případů na 50 764.   Zemřelo 522 osob, 494 osob je v nemocnici. Počet úmrtí v ČR roste:


- Štíty z umělé hmoty na obličej nechrání proti šíření koronavirů aerosoly, zjistilo modelování japonského superkomputeru Fugaku.    Téměř 100 procent kapének menších než 5 mikrometrů proniklo těmito štít. (Jeden mikrometr je miliontina metru.) Pronikala také asi polovina větších kapének o velikosti 50 mikrometrů. Šéf japonského vědeckého týmu Makoto Tsubokura varoval před nahrazováním roušek štíty z umělé hmoty.  ZDE 

- Trump lhal, že koronavirus "vůbec neškodí mladým lidem". Vědci konstatují: Z nedávné studie z Šenženu v Číně vyplývá, že mladí lidé podléhají koronavirové infekci úplně stejně jako starší osoby. Mladí lidé mají méně často vážný průběh choroby a počet mrtvých je mezi mladými nižší. V USA je velkým problémem, že až 20 procent dětí a 40 procent dospívajících je obézní.

- Babiš se včera v televizi omluvil, že ČR zrušila v létě karanténní opatření příliš brzo, píše Guardian. ZDE

- Ve Švédsku znovu narůstá počet infekcí a hlavní švédský státní zdravotník připravuje karanténní opatření pro Stockholm.

- Osoby přijíždějící do Itálie z Francie se budou muset podrobovat povinnému testování na koronavirus.

- Týdenní globální počet nákaz za poslední týden byl dosud rekordně nejvyšší, oznámila Světová zdravotnická organizace. Za jediný týden vzrostl počet nákaz o 27 procent.

Druhá vlna epidemie koronaviru ve verzi „COVID-19“ je tu?

22. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Takže nejdřív to evidované, nově exponované „vlnění“ v uváděných číslech nově nakažených (Covidem-19 a v ČR):

Ve druhém zářijovém týdnu – mezi 7. až 13. zářím – ta „vlna“ byla v pěti dnech ze sedmi nad hranicí 1150 postižených (s vrcholem 12. 9.: 1538); vůči předchozím takto u nás sledovaným údajům ta čísla byla alarmující. V tom právě uplynulém třetím týdnu září byla ta sledovaná „vlna“ graficky ještě „výraznější“ a celkově hrozivější; takže mezi 14. až 20. zářím od zhruba tisícovky nově sledovanou virózou nakažených ta křivka 17. 9. vrcholila u 3 129 nových případů sledované nákazy; čili již šlo vůči předchozímu týdnu skokem o víc jak dvojnásobek. (Aniž je automaticky okamžitě vidět, co přesně ten vzestup počtu nově postižených způsobilo. Byl to ovšem „bezděčný“ příspěvek k tomu, aby třeba okatě a urychleně došlo ke změně na místě postu ministra zdravotnictví; i když zřejmě prakticky všichni ostatní, kdo se tou pandemií v ČR odborně zabývají, zůstávají „pochopitelně“ na svých místech. Kdo jiný by profesionálně měl a mohl připravovat další účinná hygienická opatření, aby došlo „k nápravě“?)

Covid a ČR: Opět neuvěřitelně nepromyšlená "řešení"

22. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Toto píše Boris Cvek na facebooku:

V Radiožurnálu byl v pondělí hodinu trvající speciál o covidu místo polední publicistiky. Zaujaly mne tři věci.

Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se bojí nejvíce ze všeho zavření škol. Důvod? Zdravotní sestry a lékařky zůstanou doma a zdravotnictví personálně zkrachuje. Když moderátor navrhoval, že se o děti může postarat nějaký veřejný projekt, pan ředitel odvětil, že tak to už bylo za první vlny, a stále trval na tom, že zavření škol je největší riziko pro zdravotnictví v této době.

Premiér Babiš na tiskové konferenci definoval roli nového ministra zdravotnictví: bude se starat o koordinaci nemocniční péče. Kdyby to tak opravdu bylo, může se to chápat tak, že pan Prymula udělal obchod (a v tom on je prý opravdu dobrý) s panem premiérem, že za post ministra dá své jméno a loajalitu a nebude do obecné strategie premiérovi moc kecat, naopak ho podrží. Uvidíme.

Společnost českých pediatrů prosadila zásadu, že děti s příznaky covidu se obecně nebudou testovat na covid, ale bude stačit jejich izolace doma po dobu 10 dní. Pouze vážnější případy se budou testovat. Důvod? Pro děti není obecně covid problém a pokud mají kašel, teplotu atd., což se bude dít jako každý rok masivně, nemá smysl každé testovat na covid. Napadá mne ovšem, že pokud se bude důsledně dbát na to, že každé kašlající dítě bude doma, může to položit zdravotnictví (a ekonomiku) přesně z toho důvodu, který zmínil pan ředitel Všeobecné fakultní nemocnice.

Pozn. JČ: Společnost českých pediatrů je spolek nekompetentních šílenců.  Vymyslela opět pěknou blbost.  Protože v Británii kolabuje testování, a děti navrátivší se do škol mají přirozeně množství nákaz, které v důsledku nefunkčnosti testů nelze odlišit od koronaviru, znamená to, že děti, jejich rodiče a často celé třídy musejí být na 14 dní v karanténě. Je tím postiženo 80 procent !! škol. Kdyby byl výsledek testů do 24 hodin, jak vláda přislíbila, kolaps školství a všeho by se neděl.

K tomu dodává Albín Sybera:
Alana Kumala (rozhovor s ní ZDE) nabízela už na jaře starostovi Kolářovi, ze nabídne k dispozici svou školku s učiteli z anglosaských zemí (které v tu chvíli stejně musela platit, ale školka musela být zavřená) pro děti zdravotnického personálu z Prahy 6 - MČ P6 na ten návrh ani nereagovala...(asi v těch dnech zrovna probíhala zuřivá ofenzíva na “Konévově frontě” - to je přece daleko důležitější...)

Donaldův gambit

22. 9. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americký prezident Donald Trump se chce za každou cenu udržet u moci, a to z dobrého důvodu. Jeho korupční aktivity či cílená sabotáž protipandemických opatření by mohly spustit lavinu žalob, a milý Donald by v ideálním případě mohl skončit za mřížemi. Mezitím si Trumpův Bílý dům už otevřeně počíná jako autoritářský režim, když usiluje o potlačení svobody slova, zbavuje se pojistek proti zneužití moci v exekutivě, dopředu zpochybňuje pro něj nepříznivý výsledek voleb zároveň podkopávaje volební systém nebo když se snaží kriminalizovat disent v ulicích, proti kterému nasazuje paramilitární jednotky. V sázce je tedy mnoho, jak volky nevolky připouštějí i pravicoví komentátoři, přičemž listopadovými volbami nic nekončí.

Nacionalismus MŠMT: Odmítá financovat inkluzi dětem, kteří nerozumí česky. Proč? Ohrožuje tak 47 000 dětí

22. 9. 2020

čas čtení 4 minuty


Tisková zpráva
Otevřený dopis META, o.p.s. k novele inkluze

Praha 21. září 2020

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy předložilo do meziresortního připomínkového řízení novelu vyhlášky č. 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a nařízení vlády č. 75/2005 Sb. Novela vyhlášky zásadním způsobem mění možnosti podpory asistentem pedagoga. Nově vymezuje pouze úzký okruh dětí a žáků, kteří mají na tuto podporu nárok. Děti a žáci, kteří nerozumí vyučovacímu jazyku, do této skupiny již nebudou patřit.

META, o.p.s. se připojila ke stanovisku ČOSIV, České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání, k návrhům na změny a zároveň v otevřeném dopise upozorňuje ministra školství na negativní dopady navrhovaných změn na děti a žáky s neznalostí či nedostatečnou znalostí vyučovacího jazyka.

Situace v Praze: Školy, rodiče

21. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Na základě mnoha reakcí od rodičů předpokládáme, že část rodičů dětí ve školním věku v Praze přestává posílat svoje děti do školy., píše Petr Chaluš. Někteří z nich z důvodů soužití v domácnosti s členem rodiny, který je v rizikové skupině, jiní kvůli různým negativním dopadům opatření a ztížených podmínek ve škole na jejich děti. Aktuálně u části rodičů žáků druhého stupně je problémem povinnost roušek ve výuce, jejich děti to neudýchají. Obracejí se na nás nespokojení rodiče žáků prvního stupně, že i tam některé školy nutí dětí být ve výuce s rouškami, ačkoli to není centrálně nařízené hygienické opatření. Tyto děti a rodiny jsou v situaci, že nemají možnost distanční výuky, která je povolena školám jen v případech, kdy je škola rozsáhle ochromena karanténou.

Tato situace je řešitelná dialogem mezi rodičovskou veřejností, školami a reprezentanty státní a místní správy. Navrhujeme zahájit tento dialog:

Rozhovor Britských listů 319. Jak se Polsko propadá do autoritářství

18. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

(For English, scroll below)

"V Polsku nyní běžně mlátí gaye v ulicích." Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Majou Zoe Hebanovou, transgenderovou aktivistkou z Varšavy o děsivé situaci menšin v autoritářské zemi  za vlády ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. září 2020.

Britské listy Interview 319. How Poland is succumbing to authoritarianism

'Gays are now frequently beaten up in the streets in Poland.' A lady was walking down the street with her thirteen-year-old niece. They were both beaten up because the attackers mistook them for a lesbian couple. Ursula von der Leyen, the president of the European Commission, said this week that Poland's 'LGBT-free zones' have no place in EU. In this Britské listy Interview, Jan Čulík talks to Maja Zoe Heban, a transgender activist living in Warsaw, about the horrifying situation of minorities in contemporary Poland  under the rule of the alt-right Law and Justice Party.. The interview is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 18th September 2020. The interview is in English with Czech subtitles.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za srpen 2020

4. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


V srpnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 845.51 Kč,  výdaje byly (jako každý měsíc) 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, přes léto 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ministrem zdravotnictví ČR byl jmenován Roman Prymula

21. 9. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Aktuálně: Po náhlé rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byl jmenován novým ministrem Roman Prymula. Níže publikujeme úvahu Borise Cveka, která však vznikla těsně před oznámením jmenování nového ministra:

Rezignaci ministra Vojtěcha jsem vůbec nečekal. Ale včera při sledování Otázek V. Moravce ve mně hrklo a cítil jsem jakousi zásadní změnu, když pan ministr de facto připustil (pod silným tlakem moderátora), že premiér sprostě nadává odborníkům v souvislosti s pandemií infekce covid-19 a že veletoč s nošením roušek ve školách padá na premiérovu hlavu. Neumím dnešní rezignaci pana ministra číst jinak než jako důsledek premiérovy reakce na jeho vystoupení v Otázkách V. Moravce.


Studenti pedagogických oborů a fakult, pomozte s doučováním dětí!

21. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Studenti pedagogických oborů a fakult, pomozte s doučováním dětí!

Během koronavirové pandemie zůstalo bez distanční výuky v ČR téměř 10 000 žáků.

Jste studentem pedagogické fakulty VŠ nebo učitelských oborů jiných fakult? Informujte se u vedoucího praxí nebo na studijním oddělení, zda si můžete splnit pedagogickou praxi formou doučování dětí! 

V důsledku dané situace vznikla iniciativa, v rámci které se pedagogické fakulty vysokých škol, vyšší odborné školy, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Národní pedagogický institut s organizací Člověk v tísni. Společně jsme se shodli na potřebě doučování dětí na základních školách, které jim pomůže vyrovnat propad z doby jarního uzavření škol. Vyzýváme proto studenty pedagogických fakult, učitelských oborů (a vyšších odborných škol), aby pomohli potřebným dětem se zvládáním školní přípravy v rámci svých praxí.

Přihlašte se ZDE. Děkujeme.

Mutuje koronavirus? Měli bychom se bát?

21. 9. 2020

čas čtení 3 minuty



Vědci sledující virus objevili podstatnou mutaci, ale není zřejmě tak děsivá, jak by se mohlo zdát


Virus Sars-CoV2, který způsobuje chorobu covid-19, se podle zjištění vědců mění, avšak ve srovnání s dvěma jinými viry s potenciálem pandemie, totiž těmi, které způsobují chřipku a chorobu AIDS, jsou změny viru Sars-Cov-2 nesmírně pomalé. To je dobrá zpráva pro práci na vakcínách a lécích, avšak vědci zůstávají ostražití, protože by se mohlo stát cokoliv.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 318. Jak podvodník a lhář proměňuje Británii v darebácký stát

16. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V minulých dnech se britský premiér Boris Johnson rozhodl, že jeho mezinárodní dohoda o odchodu Británie z EU, kterou uzavřel s Bruselem loni na podzim, kterou tedy vychválil do nebes, nechal ji schválit Dolní sněmovnou a na jejímž základě vyhrál v prosinci volby, je vlastně špatná, a tak schválí nový domácí britský zákon, který ji převálcuje. Je to porušení mezinárodního práva.  O tom, kam se řítí za vedení Borise Johnsona Velká Británie, nebo spíše Anglie, mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: USA zaznamenaly 198 754 mrtvých

21. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 21.9  stoupl počet denních nákaz v ČR o 985  případů na 49 290. (O víkendu jsou počty menší.) Zemřelo 502 osob, 503 osob je v nemocnici.

Guardian zaznamenává rezignaci ministra Vojtěcha:


- Adam Vojtěch se opakovaně střetával s Babišem ohledně navrhovaných protikoronavirových opatření. Babiš minulý měsíc vetoval návrh znovu zavést povinné nošení roušek v obchodech a v nákupních střediscích, pak to přece jen zavedeno bylo, píše v Guardianu Robert Tait z Prahy. ČR a Slovensko byly prvními zeměmi na světě, které zavedly nošení roušek, a na jaře byly právem mezinárodně chváleny za zvládnutí pandemie. Jenže po naprostém uvolnění karanténních opatření od konce července v ČR začal počet infekcí rychle růst. Babiš vysílal během nárůstu infekcí protikladné signály, čímž způsobil, že několik sousedních zemí zavedlo proti ČR karanténní opatření. Minulý týden prohlásil, že se lidé musejí přestat koronaviru bát, jen o několik dní později zase, že lidé musejí koronavirus brát vážně. Vzkázal také Světové zdravotnické organizaci, aby "mlčela", poté, co vyjádřila znepokojení nad situací v ČR. Roman Prymula požadoval o víkendu obnovení mimořádného stavu a varoval, že bez toho v ČR může dojít až k 8000 nákazám denně. Ministr vnitra Hamáček však sdělil novinářům, že mimořádný stav vyhlášen v blízké budoucnosti nebude. ZDE

- Británie zaznamenala v pondělí dalších 4368 nákaz. Přechází z kategorie 3 do kategorie 4, kdy se  "pandemie šíří exponenciálně". 23 procent britského obyvatelstva bude od nynějška podrobeno místním karanténám. Hlavní britští vládní zdravotníci konstatovali: "Po období nízkého množství nákaz i úmrtí nyní počet případů narůstá rychle a pravděpodobně exponenciálně. Máme-li se vyhnout podstatnému množství nadbytečných úmrtí a výjimečnému tlaku na britské zdravotnictví behem podzimu a zimy, všichni budou muset dodržovat sociální distancování, nosit správně roušky a pravidelně si mýt ruce. Víme, že to bude pro mnoho lidí znepokojující informace, prosíme, dodržujte pravidla, starejte se o sebe navzájem a společně tohle překonáme."

- Hlavní britský zdravotník profesor Chris Whitty v pondělí varoval, že se počet infekcí v Británii každým týdnem zdvojnásobuje a bude-li to pokračovat, v polovině října bude mít Británie 50 000 nových nákaz každý den a o měsíc později, v polovině listopadu, bude v Británii umírat 200 lidí denně.

- Británie se octla "v kritickém okamžiku" ohledně koronaviru, budou v pondělí veřejnost varovat dva hlavní vládní vědci, Chris Whitty a Sir Patrick Vallance. Budou naléhat na občany, aby se chovali co nejopatrněji. Nákaza v Británii roste nyní ve všech věkových skupinách a počet nakažených se zdvojnásobuje každý týden. Whitty a Vallance budou poukazovat na Francii a Španělsko, které zaznamenaly ostrý nárůst infekcí a kde - po určité době - nyní proto stoupá i počet hospitalizací a úmrtí.  ZDE 

- Brazílie zaznamenala za posledních 24 hodin dalších 16 389 nákaz a 363 úmrtí.

- Americká Centra pro zvládání nemocí (CDC) oznámila dalších 42 561 nákaz, celkový počet nákaz v USA je 6 748 935. Počet úmrtí v USA stoupl o 655 na 198 754. Očekává se, že počet mrtvých dosáhne v USA čísla 200 000 během několika málo dní. Před časem se Trump vyjádřil, že "kdyby počet mrtvých nestoupl nad 100 000, byl by to dobrý výsledek."

- Libanon v neděli zaznamenal dalších 1006 nákaz a 11 úmrtí. Pro tuto zemi v krizi je to rekord.

Že se již zkoušejí vakcíny proti zrovna aktuálně pandemickému viru Covid-19?

21. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty


Mezi čelné instituce zabývající se kýženou injekční látkou proti teď tak nebezpečně řádícímu Covidu-19 patří odborníci z Oxfordu (zrovna napojení mj. na firmu AstraZeneca). Již vyvinuté léčivo se už zkouší na 80 místech v USA (Donald Trump se velmi snažil, aby byla vakcína k dispozici k jeho volebnímu prospěchu už před listopadovými prezidentskými volbami, instituce provádějící zkoušky vakcín však oznámily, že jeho nátlaku nepodlehnou); dále jsou testovací střediska ve Velké Británii nebo v Brazílii. (V Británii se přihlásilo již 10 000 dobrovolníků k absolvování nezbytných testů. V USA je přihlášených již třikrát tolik.)

Tisíce demonstrantů v neděli v Berlíně požadovaly, aby Německo přijalo uprchlíky z řeckých ostrovů

21. 9. 2020

čas čtení 1 minuta



Tisíce lidí demonstrovalo v neděli v Berlíně. Požadovali, aby německá vláda začala dělat víc pro uprchlíky, uvízlé v Řecku, mnoho z nichž nyní přespává na ulicích poté, co požáry zničily největší řecký uprchlický tábor.

Velká berlínská demonstrace prošla hlavním městem Německa až k známému tamějšímu Vítěznému sloupu a nesla transparenty s nápisy "Máme místo!" a "Seehofere, buď křesťan!" Horst Seehofer je německý ministr vnitra.

Jedna holčička nesla transparent s nápisem "Vpusťte lidi do země" a jedna žena měla transparent s textem "Lidé trpí. Pevnost Evropa se na to dívá - a leze pravici kamsi".

Čtyřhodinový videozáznam demonstrace:



Koronavirus: Čeká nás horký podzim

20. 9. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


Cca 30% lidí byli hrdinové bez bázně a roušky, prostě "nejsme ovce", a celé to jistí sekuriťák. Takové hrdinství českého člověka, který se s nadpozemskou odvahou vrhá do víru virů a vystavuje riziku své spoluobčany, to se jen tak nevidí.

Zkuste počítat se mnou. Domnívám se, že už v těchto dnech se v zemi potuluje 100 000 infikovaných, kteří nevědí že to mají. To číslo se zdá být obrovské, ale vychází z následujícího: a) čísla zjištěných máme zhruba s pětidenním zpožděním za realitou (a podívejte se jak křivka stoupá), b) testy odhalí jen malou část infikovaných, c) vzhledem k počtu případů se už vůbec nedá testovat do velké šíře, checkne se jen nejbližší okolí, odhalí jen malou část celku. "Úspěšnost" testů, tedy procento pozitivních z testovaných prudce stoupá: v létě našli 1 pozitivního na sto testovaných, včera to vystoupalo na 14. (To je ovšem špatná zpráva, nikoli dobrá.). Jsem si vědom toho že číslo 100 000 je mým odhadem a budu rád za jakékoli jeho zpochybnění postavené na dobrých datech a kalkulacích!
 
Skloňuje se pojem "reprodukční číslo". Když je jedna, znamená to že těch 100 000 infikovaných nakazí "jenom" dalších 100 000 osob... Otáčka je zhruba tři dny, takže to jde rychle (z tohoto pohledá odhad tří miliónů infikovaných někdy na podzim, který vypadá na první pohled panikářky a ustřeleně, náhle vypadá reálně). Aktuální odhady ovšem hovoří o reprodukčním čísle 1.6, tzn to současné číslo si vynásobte každé tři dny touto konstantou.
Pokud máme virus dostat pod kontrolu, například na nějaké "krásné" tři stovky denně (tam se dostala Evropa po drastických opatřeních na jaře, a pak to dokázala už za pomoci velmi mírných opatřeních držet dál), tak bychom potřebovali reprodukční číslo srazit někam na 0.1 a pár týdnů jej tam držet. To by ovšem vyžadovalo - nerad to říkám, ale jasně mně to takto vychází - velmi drsná opatření, podobná těm na jaře, PLUS velmi vysokou osobní zodpovědnost nás všech.

Rozhovor Britských listů 317. Šluknov: 11 dní neteče teplá voda. V pandemii

15. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Paní Cinové ze Šluknova v pondělí 14. 9. 2020 zemřel manžel. Jeho zdravotni stav invalidy se zhoršil, když se pokoušel tahat v bytě plném bariér invalidního syna z jeho kolečkového křesla na záchod a do koupelny. Panu Cinovi bylo šedesát let. "Absolutně nevím, co si počnu," píše paní Cinová.



Chtěli byste také mít nájemní smluvy jen na tři měsíce, které musíte neustále obnovovat, takže nemáte existenční jistotu? Žít v panelácích bez minimálních bezbarierových opatření? Přestože v každém z nich v patře bydlí nejméně jeden invalida na kolečkovém křesle? Nemít možnost se mýt, protože 11 dní neteče teplá voda, a trpět zimou ve špatně vytápěných bytech, vlastněných neznámým soukromníkem? Dnešní Rozhovor Britských listů s nájemníky sídliště ve Šluknově je poctou privatizaci českého státního bytového fondu a českému právnímu řádu. (To myslíme ironicky.) Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Stav dnešní debaty: Kdyby se dnes potápěl Titanic

19. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Kdyby se dnes potápěl Titanic:

"Tady nahoře mokro není, tvrzení, že se loď potápí,je hoax."

"Nikdo mě nemůže donutit, abych si vzal záchrannou vestu."

"Když budu pít naftu, neumrznu."

"Zemřou jen důchodci a neplavci."

"Můj známý měl cukrovku, takže vlastně umřel na to, ne na utopení."

"Tohle je spiknutí, které financují výrobci záchranných člunů."

"1500 mrtvých? Na infarkty ročně zemře daleko víc lidí." 


Rozhovor Britských listů 316. Glasgow University mě naučila kriticky myslet

9. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta


Na začátku školního roku je vhodná doba pohovořit s Danielem Řezníčkem, absolventem Glasgow University ve Skotsku. Co ho přimělo, že šel studovat do zahraničí, a jaké to má výhody a nevýhody? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Katastrofa v USA: Zemřela soudkyně Ruth Bader Ginsburg (87)

19. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Republikáni musejí dodržet precedens z roku 2016 a jmenovat náhradu za zemřelou soudkyni Ginsburgovou až po prezidentských volbách, požaduje Barack Obama.  Šéf poslaneckého klubu Republikánů v Senátu Mitch McConnell samozřejmě rozhodl, že precedens z roku 2016 poruší, náhradu za Ginsburgovou bude jmenovat Trump nyní okamžitě, a republikánský Senát mu to schválí. ZDE   Trump se už vyjádřil, že bude jmenovat jejího nástupce "co nejdříve". Drasticky to pozmění strukturu Nejvyššího soudu v USA ve prospěch ultrapravičáků na celé generace.

* * *

Ruth Bader Ginsburgová (87), milovaná soudkyně, zastánkyně rovnosti žen a klíčový levicový hlas v americkém Nejvyšším soudu, zemřela v pátek večer na komplikace rakoviny slinivky břišní.

National Public Radio informuje, že jedním z posledních vzkazů Ginsburgové bylo prohlášení, nadiktované její vnučce: "Mým nejvřelejším přáním je, abych byla nahrazena teprve po inauguraci nového prezidenta."

Trump má nyní moc nominovat za Ginsburgovou náhradu a Republikány ovládaný Senát tu náhradu potvrdit.


Bělorusko: V sobotu byly zatčeny stovky žen protestujících proti Lukašenkovi

19. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



Pořádková policie v Minsku v sobotu zatkla stovky žen demonstrujících proti Lukašenkovi  požadujících, aby rezignoval

Asi 2000 žen se účastnilo "Jiskřící demonstrace". Měly s sebou lesklé módní doplňky a nesly rudobílé vlajky protestního hnutí. Policie demonstraci zablokovala cestu a odtahovala ženy, držící se za ruce, do policejních antonů. Demonstrace byla nejnovější z četných protestů žen  požadujících Lukašenkovu rezignaci. V sobotu byla i třiasedmdesátiletá aktivistka Nina Baginskaja, jedna z nejznámějších tváří protestního hnutí. Policie ji později propustila.

Několika ženám v policejních antonech se udělalo špatně a musely být povolány sanitky.

V neděli se v Bělorusku bude konat další masový protest. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejdůležitější je v boji proti koronaviru fyzické distancování a větrání

19. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Vědci kritizují britskou vládu, že její heslo "hands, face, space" tedy "ruce, obličej, prostor" nedává dostatečný důraz na skutečnost, že nejdůležitějšími dvěma nástroji pro boj proti koronaviru je odstup od lidí a větrání uzavřených prostorů. Proto by okna ve vozidlech veřejné dopravy měla být trvale otevřena.

"Pokud bude vláda zdůrazňovat, že mytí rukou je důležitější než aerosolové šíření a větrání, tuhle pandemii nezvládneme," varoval virolog Juliang Tang z Leicester Royal Infirmary. Poukázal na studie, dokazující, že koronavirus se přímým kontaktem přenáší jen asi ve 20 procentech případů, v 80 procentech případů je na vině aerosolové šíření, často ve špatně větraných místnostech.

V Bělorusku se na protest pokusil upálit mladý muž

19. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V městě Smoleviči se zapálil muž nedaleko policejní stanice, údajně na protest proti brutalitě policie. V současnosti je na jednotce intenzivní péče s popáleninami na 90 procentech svého těla, píše Max Ščur.

Podrobnosti v běloruštině ZDE 

Monitor Jana Paula: Realita dnešních dnů

18. 9. 2020 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

 

 

O tom, co je realita, se vedou zasvěcené odborné i laické diskuse mnoho staletí. Euro americká kultura už dlouho systematicky opouští pravdu „Zjevení“, onu pravdu s velkým „P“ v sebedestruktivní iluzi věčného jáství, a vrhá se tím do virtuální reality zcela odříznuté od přirozeného rozumu pravdy malé a každodenní. Advokát a novinář Luca de Netto ve svém článku Náboženství viru a krize rozumu, otištěném v prázdninové příloze publicistického čtrnáctideníku Monitor mimo jiné píše: „Je-li člověk zbaven přirozeného rozumu, může tak nanejvýš věřit že věří v Boha, nemá ale víru v Boha!“

Olomouc idiotsky naděluje seniorům koronavirus

18. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta


Je nutno opakovat, že hromadné akce v uzavřených místnostech jsou životu nebezpečné? Neustále dostáváme další a další avíza na hromadné akce po celé ČR, jako by se nechumelilo. Zbláznili se ti lidi?

Akce se má konat v SEDMI českých městech. (Některá naštěstí tuto šílenou akci ruší).

Otevřený dopis

Vážné problémy ve Šluknově

18. 9. 2020

čas čtení 3 minuty


Subject: Vážné problémy ve Šluknově

Date: Fri, 18 Sep 2020 12:35:05 +0200

From: Jan Čulík <culik@blisty.cz>

To: dzumanova@mesto-sluknov.cz, tomcalova@mesto-sluknov.cz

Vážená paní starostko, vážená paní vedoucí odboru sociálních věcí,

prosím, podívejte se na dva tyto televizní rozhovory, které jsme vysílali na Regionální televizi (Regionalnitelevize.cz)  4. září 2020:

https://youtu.be/VocIctq4fcc

a 11. září 2020:

https://youtu.be/ESfFyxEiZnI

Uznávám, že zmíněné sídliště je bohužel majetkem soukromé osoby, přestože zcela zjevně mělo zůstat v majetku vašeho města a fungovat jako sociální bydlení.

Pokud tomu rozumíme, Vyhláška  398 z 5. listopadu 2009 stanoví, že

"(1) Přístupy do staveb uvedených v § 2 odst. 1 písm. b), c) a d) musí být bez schodů a vyrovnávacích stupňů. Vstupy musí být v úrovni komunikace pro chodce. Brání-li tomuto řešení závažné územně technické nebo stavebně technické důvody, může být vyrovnání výškového rozdílu řešeno bezbariérovou rampou nebo v odůvodněných případech u změn dokončených staveb zdvihací plošinou."

Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-398#f4040700

Na vašem sídlišti tomu však zjevně není, jak ukazuje přiložená fotografie. Obyvatelé sídliště tvrdí, viz televizní rozhovor, že "v každém paneláku sedí invalida na kolečkovém křesle bez možnosti pohybu".

Průběžné zpravodajství

ČR zaznamenala za 24 hodin více než 3000 nových nákaz

18. 9. 2020

čas čtení 10 minut

Foto: Počet nákaz v ČR je horší než v březnu. Žádná karanténní opatření tentokrát zavedena nebyla. Hospitalizace a úmrtí mají cca tří až čtyřtýdenní zpoždění.

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 20.9  stoupl počet denních nákaz v ČR o 2046  případů na 48 306.   V nemocnicích v ČR je nyní 516 osob a  zemřelo 499 lidí. Praha má 215.82 nákaz na 100 000 obyvatel, Uherské Hradiště 192.65, Beroun 176.73, Kroměříž 161.38,  Plzeň 154.93, Cheb 158.24, Tábor 152.05,  Příbram 150.3 ... Počet mrtvých stoupá:


Babiš zůstává blazeovaný. Péče o invalidy a lidi s poškozenou imunitou, kteří jsou koronavirem především ohroženi na životě, zůstává v ČR zdá se problematická.

- K výše uvedenému poznamenává Jan Čulík: Potíž je, že v březnu ČR první vlnu nákazy koronavirem brilantně zvládla, takže si nyní mnoho Čechů myslí, že o nic nejde, že se jich to netýká, někteří dokonce, že Češi jsou něco extra a prostě se nenakazí. Líbí se mi argumenty, že v ČR dosud zemřelo "jen" 500 lidí, tak o co jde? Důležitá ale není minulá historie, ale to, co přijde. A nyní ČR sleduje počáteční trajektorii právě těch zemí, kde na koronavirus zemřely desetitisíce. Umírá-li nyní v ČR denně 8 osob, v šestkrát větší Británii by to bylo 48 mrtvých, Jenže v Británii nyní denně umírá 10-20 osob, tedy o polovinu méně než v ČR. Británie je těmi cca 20 denními mrtvými a nárůstem infekcí a počtů osob přijímaných do nemocnic zcela zděšena, protože vidí, že jejich země sleduje trajektorii Francie, kde je to ještě horší. Země, které na jaře zaznamenaly desetitisíce mrtvých, vědí, že covid-19 není "jen chřipečka".


- -Od 28. září budou v Británii osoby pozitivně testované na nákazu koronavirem mít podle zákona povinnost být 14 dní v karanténě. Kdo to nesplní, bude pokutován částkou až 10 000 liber (300 000 Kč), pokuty budou začínat nejprve od 1000 liber.  Lidé s nižšími příjmy, kteří nebudou moci pracovat z domova během této karantény, dostanou od vlády částku 500 liber (15 000 Kč). ZDE 

- Skotská ministryně zdravotnictví protestovala proti návrhu pokutovat lidi, kteří nebudou dodržovat karanténu, částkou 10 000 liber. Většinou jsou to prý chudí lidé ve špatně placených zaměstnáních a je to neférové. Vyskytují se také komentáře, že lidi nebudou brát tuto hrozbu pokutami vážně, protože normální člověk si řekne, ze mne nikdy 300 000 Kč pokuty nedostanou, tak ať klidně vyhrožují...

- Britská vláda jedná v neděli o nových karanténních omezeních pro Londýn, konstatoval britský ministr zdravotnictví.

- Indie zaznamenala denní nárůst o dalších 92 605 infekcí. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku srpna na celém světě. Za posledních 24 hodin tam zemřelo 1113 lidí. Celkový počet mrtvých v Indii je 86 752, je to relativně málo, je to 1,6 procent registrovaných infekcí.

- V Londýně bylo zatčeno 32 osob na demonstraci proti koronavirovým omezením a proti očkování. Více než tisíc lidí se účastnilo demonstrace na Trafalgarském náměstí. Přítomni byli konspirační teoretikové, tvrdící, že za pandemii nesou vinu stožáry mobilní sítě 5G, skeptici, kteří v pandemii nevěří a bojovníci proti očkování. Došlo k potyčkám demonstrantů s policií.  ZDE.

- Inteligentní pánové demonstrující v Londýně proti rouškám, proti karanténě a proti očkování:

- Británie zaznamenala v sobotu 4422 nových nákaz.

- Francie registrovala rekordní denní počet nákaz 14 394. Počet mrtvých za poslední den tam byl 26.

- Polsko v sobotu registrovalo rekordní nárůst nákaz o 1002, protože lékaři nyní mají přísnější povinnost posílat lidi na testy. Indonésie zaznamenala nárůst nákaz o 4168 a 112 úmrtí.

- Guardian znovu zaznamenává astronomický nárůst infekcí v ČR:



- Globální počet infekcí překročil 30 milionů, dosáhl čísla 30 003 378. Registrováno je 943 203 úmrtí. Nejvíce nákaz a úmrtí, asi pětinu z těchto počtů, mají Spojené státy. 

- Britský Good Law Project žaluje Johnsonovu vládu za to, že chce vyplýtvat 100 miliard liber (3 000 miliard Kč) na tzv. "moonshot project",  nesmyslný projekt rychlého a hromadného opakovaného testování desítek milionů Britů na koronavirus tím, že těchto sto miliard liber z peněz daňových poplatníků dá bez konkursu soukromým firmám. Projekt podle žalobců ignoruje vědecké důkazy a je šokujícím plýtváním. Johnsonova vláda proslula zadáváním stamilionových kontraktů bez konkursu "firmám", které vlastní jejich kamarádi. ZDE  

- Poté, co nedávno Boris Johnson předpovídal, že se do Vánoc Británie vrátí k normálu, nyní varuje, že přišla druhá vlna pandemie a že bude možná nutno znovu zavést uzamčení Británie.

- Počet mrtvých v Brazílii stoupl na 135 793, včera byl 134 935. V Brazílii je 4 495 183 nákaz.

Případ nákazy napodruhé vyvolává otázky: Jak dlouho vlastně trvá imunita vůči covidu-19?

18. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Muž v Nevadě se nakazil covidem-19 v březnu. Uzdravil se a měl negativní test na covid-19. O méně než šest týdnů později se nakazil podruhé a tentokrát vážně onemocněl. Je to pětadvacetiletý muž z amerického města Reno. Druhý ve vědecké literatuře analyzovaný případ druhé nákazy. Po prvním takovém případu z Hongkongu. Jeho druhá nákaza začátkem června 2020 byla nákaza trochu jinou verzí koronaviru.

Mladík musel být hospitalizovaná, ale nakonec se jakž takž uzdravil. Stále ještě trpí příznaky nákazy, jako je únava a zamlžení mozku.

České vládě: Mám obavy o zdraví i o život

18. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Dávejte si dobrý pozor, abyste neonemocněli. Český stát se na vás totiž vykašle a spoluobčané také.

Dobrý den, pane Čulíku,

ona ta věc se starostí státu o invalidní důchodce má i další rozměr, píše Petr Podstránský. Níže uvedený text jsem dnes odeslal na Ministerstvo sociálních věcí i na Ministerstvo zdravotnictví. 

Stát dělá, že lidé se sníženou imunitou v podstatě asi neexistují.

Je mi 41 let, celou dobu makám a platím daně. V tuto chvíli mám docela obavy nejen o zdraví ale pomalu i život.



S pozdravem
Petr Podstránský

Rozhovor Britských listů 314. Zvítězí demokracie, anebo populistické diktatury?

2. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V souvislosti se zhoršujícími se vztahy mezi Čínou a Českou republikou hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s ministrem zahraničí České republiky Tomášem Petříčkem o strategii české zahraniční politiky v atmosféře zhoršujících se mezinárodních poměrů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Putin vyslal výsadkáře na běloruské cvičení - a zprávu Lukašenkovi

18. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Moskva modifikovala předem ohlášené vojenské cvičení Slovanské bratrství v Bělorusku, aby ukázala svou schopnost bez velkých příprav nasadit síly v Bělorusku. Jednotky ruské 76. gardové vzdušně výsadkové divize dorazily do Běloruska 15. září. Rusko od začátku protestů 9. srpna nerozmístilo v Bělorusku významné konvenční síly. Počet ruských vojáků na probíhajícím cvičení není znám, upozorňuje George Barros.

Lukašenko s Kremlem se přou o kontrolu ruských zbraní v Bělorusku

18. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Kreml reinterpretoval tvrzení běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka, že 16. září požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o ruské zbraně. Ruský ministr Sergej Šojgu se 16. září sešel s Lukašenkem v Minsku, zřejmě kvůli uplatnění ústupků v oblasti vojenské spolupráce, které Lukašenko slíbil Putinovi během jednání 14. září v Soči. Lukašenko 16. září řekl, že požádal Putina o zbraně, aby "posílil plán svazového státu", píšou George Barros a Mason Clark.

29285

Budou stavby a nástroje na Marsu vyráběny z chitinu?

18. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Jednoduchá výrobní technologie založená na organickém polymeru chitinu může být použita k výrobě nástrojů a staveb na Marsu, uvádí studie publikovaná v časopise PLOS ONE Javierem Fernandezem a kolegy ze Singapurské univerzity technologie a designu.

Průběžné zpravodajství

Guardian: ČR zaznamenala rekordních 2139 nových nákaz

17. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 16. 9.  bylo v ČR registrováno  41 032  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin 2139  případů.   V nemocnici je nyní  388 osob a  celkem zemřelo 482 osob.


Počet úmrtí na koronavirus v ČR dle očekávání začíná stoupat:



- Mezinárodní cestující přilétající na letiště v Abu Dhabi budou muset nosit po dobu povinné čtrnáctidenní karantény elektronické trasovací zařízení. Denní infekce ve Spojených arabských emirátech výrazně stoupají, protože lidi nedodržují sociální distancování.  Cestující přilétající do Abu Dhabi dostanou na čtrnáct dní elektronický náramek.

- Španělský ministr zdravotnictví apeloval na regionální vládu v Madridu, aby "udělala, cokoliv je nutné k zvládnutí situace". Sílí strach, že pandemie začíná být kolem španělského hlavního města a v něm zase nezvládnutelná. Za posledních  14 dní bylo ve Španělsku registrováno 120 657 nových nákaz, třetina z nich v madridském regionu.

-. V největší věznici v Libanonu je nakaženo koronavirem více než 200 vězňů.

"Jediný způsob jak zastavit násilí" - strhnout policistům masky

17. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Strhávat policistům masky a zveřejňovat jejich jména je v Bělorusku novou taktikou jak bojovat proti násilí, píše Shaun Walker.

V minulých dnech zjistili běloruští demonstrati, že ať jsou Lukašenkovi muži jakkoliv krutí a jakkoliv jednají beztrestně, mají jednu zranitelnost: svůj obličej. Strhnete-li policistovi kuklu, uteče.



Od začátku protestů po zfalšovaných volbách v Bělorusku dne 9. srpna se většina policistů a dalších násilníků pracujících pro Lukašenka skrývala v maskách přes obličej. Ze záběrů z demonstrací z posledních dní vyplývá, že když obklopí velká skupina demonstrantů policisty a ztrhne jim škrabošky, jejich reakcí je zakrýt si rukama obličej a utéci.

Ursula von der Leyen: "LGBT-free zóny" nemají místo v EU

17. 9. 2020

čas čtení 1 minuta



Ve své první zprávě o stavu Unie kritizovala prezidentka Evropské komise polskou vládnoucí stranu

Leyenová také dala najevo, že se nevzdá zásady, že rozdělování fondů EU musí být podrobeno podmínce finanční bezúhonnosti, poté, co se vynořily otázky ohledně podvodného zneužívání fondů EU v Maďarsku a v České republice

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen konstatovala, že "LGBT-free zóny" v Polsku jsou "zóny bez lidskosti". které nemají místo v Evropské unii. Ostře tak kritizovala polskou vládnoucí stranu Právu a spravedlnost.

Lukašenko nechal obžalovat Kolesnikovou z "ohrožování bezpečnosti státu"

17. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


Běloruské úřady obžalovaly opoziční aktivistku Mariu Kolesnikovou za "činnost s cílem ohrozit bezpečnost státu". Za tento "trestný čin" může být odsouzena na pět let do vězení.

Žalobu oznámil běloruský výbor pro vyšetřování. Je to další pokud Alexandra Lukašenka potlačit opozici. Lukašenko přišel o podporu občanů, zachoval si ale přízeň bezpečnostních orgánů.

Kolesniková zabránila bezpečnostním orgánům v tom, aby ji deportovali do zahraničí, protože si před jejich očima roztrhala cestovní pas.

Další obrat Borise Johnsona o 180 stupňů, tentokrát ohledně brexitu?

17. 9. 2020

čas čtení 3 minuty



Vzbouřenci v Konzervativní straně donutili Borise Johnsona k dalšímu ztrapňujícímu obratu o 180 stupňů. Johnson rebelujícím poslancům své strany nyní nabídl kompromis, ohledně jím navrhovaného zákona, který by porušil mezinárodní právo.

Johnson chtěl nechat v Dolní sněmovně schválit britský zákon o interním obchodu na britském území, který by zrušil ustanovení mezinárodní dohody s EU o brexitu, kterou Johnson uzavřel s Bruselem loni na podzim. Tato ustanovení garantovala, že mezi Severním Irskem a Irskou republikou nebude znovu vytvořena pevná hranice, protože by to vedlo k obnovení severoirského terorismu, a proto bude zboží převážené mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem podrobováno celním prohlídkám a celním prohlášením. Johnson to asi před týdnem označil za hrubé narušení celistvosti britského státu, přestože dohodu s Bruselem o brexitu, obsahující tato ustanovení, sám podepsal a nechal schválit v parlamentě.

Střípek z migrace

17. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktuální situace na Lesbu a v Morii:

Pokud se včera ráno dalo mluvit o tom, že byla požárem zničena pouze část Morie, dnes ráno můžeme mluvit o téměř absolutní destrukci. O přístřešek přišlo podle posledních zpráv asi 11 500 z celkového počtu 13 tisíc migrantů. Shořela veškerá infrastruktura, sociální zařízení, kanceláře atd.

Policie i místní obyvatelé blokují přístup do okolí Morie neziskovkám i např. Lékařům bez hranic. Tisíce lidí jsou podél silnic nebo v okolních kopcích bez jídla, vody, hygieny nebo lékařské pomoci (včetně matek s novorozenci), píše na Facebooku Dalimil Petrilák.

Střípek z italské sur/reality

17. 9. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 1 minuta

Fedez je známý italský rapper. Jeho žena Ferragni otřeseně reagovala na nedávný případ, kdy čtyři muskulózní fašouni ukopali k smrti černého mladíka, míníce, že „...za podobné případy agrese může i nenávistné klima v zemi, ke kterému přispívá krajní pravice“.

Giorgia Meloni je předsedkyní strany Bratři Itálie (Fratelli d'Italia), což je jedna ze dvou parlamentních stran (spolu se Salviniho Legou), která lidem ihned vytane na mysli, když se o krajní pravici mluví, přestože si říkají normální slušní vlastenci, usilující o normální svět atp., však to dobře znáte. Všichni ji znají jako Giorgiu (čti „džórdžu“), drobnou blondýnu, která zuřivě poulí očima a buší pěstí do řečnického pultíku, když sípavým hlasem hřímá proti imigrantům, neomarxistům, rudým štěnicím a dalším nepřátelům skutečných vlastenců.

 

30372

Není nutné utrácet na úkor investic do budoucnosti

17. 9. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Vláda poslala do sněmovny návrh na mimořádnou finanční podporu seniorů ve výši 5 000 korun na osobu. Tento krok je sám o sobě kontroverzní, neboť vzniká podezření, že jde o motivaci silné a rozhodující voličské skupiny před nadcházejícími volbami a zejména před volbami sněmovními, které přijdou v roce 2021. Argumentace, proč by právě senioři měli být finančně saturováni za újmu v době koronavirové krize, je slabá, respektive nijaká. Jestliže premiér Babiš soudí, že zdravotní a sociální náklady seniorů na jejich život jsou pro ně neúnosné, měl by nepochybně být z pozice premiéra schopen identifikovat ty skupiny seniorů, které pomoc potřebují a jim pomoci zcela cíleně. Nikoliv cukrovat paušálními příspěvky všechny, kteří to třeba vůbec nepotřebují. 

 

Kdo se cítí jako senior?

17. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Krásnou, ale současně velmi náročnou disciplínou, kterou v praxi dělám, jsou přednášky pro seniory. Skrývá to v sobě velkou řádku proměnných, se kterými je třeba pracovat. Začít bychom mohli už u vágního pojmu „senior“. Najdete řadu akademických definic, jak takový „senior“ vypadá. Ve skutečnosti ale záleží na tom, kdo se jako „senior“ cítí. Proto na přednášky „pro seniory“ přichází bývalí primáři, strojaři, dělníci ze slévárny nebo zdravotní sestry. Lidé, kteří mají 60 i 90 let. Často lidi s velmi zajímavými osudy a životními zkušenostmi, píše na Facebooku David Kudrna.

29892

Nejsme bezmocní

17. 9. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Na krátký moment mne přepadla sklíčenost, z toho všeho aktuálního dění, koronaviry, kovidi, k.....i, ale pak jsem si vzpomněl, že se vlastně nic nového neděje a co je pro leckoho šokem, je pro mne obnošenou vestou.

Zase jsou všichni tak chytří, že je s podivem, že ještě na celém světě vůbec máme nějaké problémy. Čím méně kdo myslí a více sdílí motivační grafiky o tom, jak myšlení bolí a je příčinou všech potíží světa, čím je více hrdý, že „se o politiku nezajímá“, tím méně studuje kvalitní zdroje, tím pevnější a hlasitější názor troubí do světa.

Petice

Výzva vládě k relokaci rodin s dětmi z tábora Moria do ČR

17. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Obracíme se s pozváním a výzvou na vládu České Republiky. Jak víte, 8. a 9. září kompletně vyhořel uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos. Tábor měl oficiální kapacitu 3 500 lidí, ale už několik let v něm bylo nuceno přebývat několikanásobně větší množství migrantů a uprchlíků. V době požáru to bylo kolem 13 tisíc lidských bytostí (z toho asi 4 000 nezletilých dětí). Tento požár způsobil, že všichni tito lidé přišli o zbytky svého majetku, přístřeší a základní životní potřeby. Řadu dní trpí podél silnic (téměř biblický obraz!) bez přístupu k jídlu, pitné vodě nebo lékařské pomoci.

30637

Rozhovor s Martinem Brabcem

Základní příjem osvobozuje

17. 9. 2020

čas čtení 8 minut

V druhé polovině září začíná celoroční iniciativa evropských občanů za nepodmíněný základní příjem, která probíhá v zemích Evropské unie, včetně České republiky, a zahrnuje informační a diskusní aktivity na seminářích, v novinách, rozhlase, televizi a sociálních médiích. Někteří lidé o základním příjmu a o evropské iniciativě už slyšeli, ale často dochází k zaměňování základního příjmu za jiné druhy příjmů. Proto je důležité osvětlit, o co přesněji jde.

Marek Hrubec: Jelikož jsme spolu už diskutovali o mnoha stránkách základního příjmu, máme nyní příležitost upřesnit si základní stanoviska podle vývoje současné situace a odlišit přitom základní příjem od jiných příjmů.

 

30635

Smutný příběh z tureckého vězení

17. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Další mojí spoluvězenkyní, na kterou hodně často myslím, je Hevala Sakine (na první fotce je uprostřed). Sakine je 52 let, 27 let je ve vězení. Byla studentkou informačních technologií (ano, to už se tehdy v Turecku studovalo), když byla odsouzena na doživotí. Na univerzitě se přes kamarády seznámila se členy PKK a byla odsouzena za kontakt a „spolupráci“ s nimi. Dnes by se řeklo za prokurdský aktivismus. Členkou ani bojovnicí nikdy nebyla, píše Markéta Všelichová.

Nádherná holka, vzdělaná, s neskutečným všeobecným přehledem úplně o všem. Ve vězení doučovala všechny spoluvězenkyně, které si nějakým způsobem doplňovaly vzdělání. A byla je schopna doručovat úplně všechno – od matematiky přes biologii a fyziku až po jazyky. Každý, kdo potřeboval napsat žádost nebo poradit s jakoukoliv formalitou, právní záležitostí, obracel se vždycky na Sakine. Samozřejmě vždycky ochotně pomohla.

Ledovec o rozloze Manhattanu se odloupl od největšího ledovcového šelfu v Grónsku

17. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Blok ledu o rozloze 42 čtverečních mil se odpojil od největšího arktického ledového šelfu na severovýchodě Grónska, což znepokojilo klimatology. Pro zajímavost jde o ledovec o rozloze Santa Barbary v Kalifornii. Dánští vědci zlověstně hovoří o „rozpadání ledovců“.

Geologický průzkum Dánska a Grónska přichází s následujícími poznatky: každoroční změny, k nimiž na největším arktickém ledovci v severovýchodním Grónsku dochází na konci období tání, se měří pomocí satelitního snímání. Ukazuje se, že ztráty ledovcové pokrývky v letech 2018/19 a 2019/20 v obou případech přesáhly 50 km2, což je plocha téměř dvakrát větší než rozloha Manhattanu. Průzkum uvádí, že od roku 1999 přišel ledovcový šelf o 160 km2.

Za starých časů, ještě předtím, než lidé začali spalovat tolik uhlí, benzínu a zemního plynu, docházelo na ledovcovému šelfu k sezónním změnám. V létě trochu roztál, ale v zimě pak zase dorostl. Nyní už jen taje.

Země může do roku 2024 poprvé překročit nebezpečnou hranici oteplení o 1,5 stupně Celsia

17. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Pařížská dohoda o klimatu se snaží omezit globální oteplování do 1,5 stupně Celsia v porovnání s předindustriální érou. Nová zpráva Světové meteorologické organizace varuje, že tento limit může být do roku 2024 překročen, přičemž toto riziko vzrůstá.

Překročení kritické teplotní hranice by bylo pouze dočasné a pravděpodobně by k němu přispěla velká klimatická anomálie, jako je atmosférický fenomén El Niño. Nicméně tato skutečnost přináší nové pochybnosti o tom, zda lze klima planety trvale stabilizovat při oteplení o 1,5 stupně Celsia.

Toto a další zjištění bylo nyní publikováno ve zprávě s názvem United in Science. Přispěli jsme do této zprávy svými poznatky, píší výzkumníci Pep Canadell a Rob Jackson.

Analýzu připravilo šest předních vědeckých agentur, včetně Global Carbon Project.

Budeme i nadále pokračovat v destrukci udržitelného klimatu?

17. 9. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Extrémní klimatické jevy na Sibiři, v Austrálii, na Blízkém východě nebo ve Spojených státech nám názorně demonstrují „nový klimatický normál“. A vězme – bude hůř, pokud necháme těm, kdo mají v rukou veškerou moc, ring volný. Přestaňme si už hrát na zdání jakési pochybné legitimity našich vlád, když existují důkazy o tom, jak environmetální destrukci – vědomy si všech děsivých rizik – aktivně prohlubují. Tyto mocenské aparáty v symbióze s fosilními giganty a s nimi sympatizujícími investičními (a mediálními) domy jsou hlavní překážkou jakéhokoliv smysluplného řešení klimatické nouze.

30636

Legitimizace tuposti bortí etické hranice a vážně poškozuje společnost

17. 9. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Facebookové profily poslanců stran, jako je SPD nebo Trikolóra, jsou pravidelně naplňovány demagogickými fantasmagoriemi, které reagují na sentiment zranitelnější části společnosti a předkládají adresátům toxickou emoční potravu. Jestliže vznikne (podaří se vytvořit) strach z imigrace, je třeba ho živit. Problém těchto politických šmejdů (ano, manipulují své potenciální klienty k uzavření obchodu, který je pro ně krajně nevýhodný) je, že když jim vyschne emoční zdroj, nutně se musí orientovat jinam. Apelovat na nebezpečí islamizace v okamžiku, kdy média toto téma dostatečně intenzivně nepředkládají, ztrácí smysl.

V Zevetě Bojkovice, která vůbec neprodává Lukašenkovi granáty, byl spatřen běloruský kamion

16. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Zeveta Bojkovice tvrdí, že běloruský kamion v továrně sice byl, ale že Bělorusům žádné granáty neprodali:

* * *

Dnes 16 9. 2020 kolem 13:23 si moji přátelé Češi všimli v Bojkovicích náklaďáku bez loga s běloruskou SPZ, sledovali ho a vyfotili. Vjel na pozemek firmy ZEVETA Bojkovice A.S., kde se vyrábějí světelně šumové granáty, které se používaly ve dnech 9. až 12. srpna proti demonstrantům v Bělorusku.  Které Česká republika Lukašenkovu režimu vůbec neprodává, protože dodržuje už  deset let embargo EU, jak konstatoval český ministr zahraničí Petříček. Asi bychom se měli obrátit na firmu pro komentář a upozornit na to česká média, překládá Max Ščur informaci z Facebooku:

https://www.facebook.com/groups/belarusians/permalink/3656529384392483/


Další fotografie níže:

Hnus: Johnsonovi "ministři" se zásadně vyhýbají seriozním rozhovorům v televizi

16. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Piers Morgan, moderátor ranního televizního vysílání Good Morning, Britain, britské komerční televize ITV: 

"Nelituju ani jediné zatracené věci, kterou jsem udělal s těmi ministry. Myslím, že se v této pandemii chovali naprosto šíleně, to říkám otevřeně. Myslím, že zemřelo daleko více lidí, než bylo nutné. To je absolutně ostudné, takže se vůbec neomlouvám, že jim dávám ostré otázky. Ale to, co je neuvěřitelně zbabělé, je, že tito ministři se vyhýbají interview v našem televizním pořadu Good Morning Britain už 134 dní.

A to se nevyhýbají jenom nám, vyhýbají se publicistickému pořadu BBC Newsnight, vyhýbají se Channel 4 News, vyhýbají se všem médiím, kde si myslí, že by dostali tvrdé otázky, a teď jsme svědky toho, že je nutno učinit opravdu zásadní rozhodnutí, právě v této chvíli - jsme znovu v nebezpečném okamžiku této pandemie, a oni odmítají přijít do televize a mluvit s našimi diváky a informovat je.

To je zanedbávání jejich povinností ministrů. Je to naprosto ostudné. Nemělo by jim být dovoleno, aby se takto vyhýbali médiím. Boris Johnson dokonce napsal na Twitteru, "My musíme být pravidelně pohnáni k odpovědnosti. Proto existuje svoboda tisku." Opravdu, Borisi? No, tak proč se schováváš v ledničce a nepřijdeš do našeho pořadu?"


Video níže:

Průběžné zpravodajství

WHO: Svět je teprve na začátku koronavirové pandemie

16. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 16. 9.  bylo v ČR registrováno  38 896  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin 1 677  případů.   V nemocnici je nyní  333 osob a  celkem zemřelo 476 osob. V posledních dnech umírá v ČR na koronavirus 5 až 6 osob denně.   Číslo R  v ČR je 1,4! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

Situace v českých městech je alarmující, přitom žádná karanténní opatření se nezavádějí a případy nákaz se systematicky netestují a netrasují. Počet nákaz roste a to povede po několika týdnech k nárůstu počtu pacientů v nemocnicích a k nárůstu úmrtí. Potíž je, že ČR pandemii letos na jaře zvládlo velmi dobře, tak si nyní nedůvodně mnoho lidí myslí, že je koronavirus prkotina. Ale není to prkotina. (JČ)

- Svět je teprve na začátku koronavirové pandemie, varoval mimořádný velvyslanec pro Covid-19 Světové zdravotnické organizace Dr. David Nabarro. "Je to opravdu vážné."

- Sedm lidí zemřelo na koronavirus v americkém státě Maine poté, co se tam 7. srpna konala svatba, jejíž hosté nedodržovali sociální distancování a nenosili roušky. Na svatbě bylo nakaženo 176 hostů. Šest mrtvých bylo obyvateli pečovatelského domova v městě Madison. Nikdo z nich na svatbě nebyl, do domova byla nákaza zanesena účastníkem na svatbě. "Tomuto viru se líbí shromáždění," konstatovala hlavní hygienička státu Maine.

- Počet globálních úmrtí na koronavirus dosáhl 927 245 osob. Celosvětově je registrováno 29 190 588 nákaz. Předpokládá se, že obojí čísla jsou daleko vyšší.

- Počet nákaz v Indii přesáhl 5 milionů, což vážně zatěžuje nedokonalé indické zdravotnictví především v chudých městech a vesnicích. Ministerstvo zdravotnictví informuje o 90 123 nových nákazách za posledních 24 hodin, čímž se počet nákaz v Indii zvýšil na 5 020 359, asi na 0.35 procent celkového obyvatelstva Indie, které čítá 1,4 miliard lidí. Za posledních 24 hodin zemřelo v Indii na koronavirus dalších 1290 osob, čímž se počet mrtvých v Indii zvýšil na  82 066.

- Donald Trump zase tvrdil, že koronavirus zmizí bez vakcíny. K tomu dojde v důsledku "mentality stáda", řekl v televizi. Není jasné, zda mínil "imunitu stáda", nicméně výraz "mentalita stáda" opakoval v rozhovoru několikrát. V úterý Trump lživě tvrdil, že veřejnosti o nebezpečí koronaviru nelhal. V knize Boba Woodwarda Rage, jemuž Trump poskytl 19 (!) rozhovorů a jemuž Trump spontánně opakovaně telefonoval, jsou důkazy, že Trump věděl už v lednu 2020, že koronavirová krize bude vražedná, ale lhal veřejnosti, že je to jen "chřipečka". ZDE 

- Británie zaznamenává děsivou krizi v oblasti testování a trasování. Systém je naprosto přehlcen a posílá nemocné lidi k testování na vzdálenost až 600 km, což je zcela nerealistické. Výsledky testování přicházejí někdy až za 8 dní, což je naprosto k ničemu. Nefunkčnost řádného testovacího systému vyvolává chaos ve školách, v lékařských zařízeních, pečovatelských domovech i střediscích, protože lidé se musejí izolovat, aniž by měl výsledek testu, zda jsou covid pozitivní. Jako obvykle, ministři měli dlouhé měsíce, aby připravili řádný funkční testovací systém, neudělali nic. Namísto toho, aby dali přednost místnímu testování, konzervativní ideologové v Johnsonově vládě dali centrálně kontrakty na testování kamarádům ze soukromých firem, kteří z věci dělají kůlničku na dříví.

- Koronavirus usmrcuje hispánské, černošské a indiánské děti v USA v daleko větších počtech než děti bělošské, vyplývá z amerických federálních statistik zveřejněných v úterý.  ZDE 

Koronavirus: Tisíce osob nakažených koronavirem zřejmě skončí s vážnou nemocí ledvin

16. 9. 2020

čas čtení 4 minuty



Desetitisíce lidí nakažených koronavirem zřejmě budou potřebovat dialýzu nebo transplantaci ledvin. Experti varují, že dlouhodobé dopady covidu už nyní  způsobují "epidemii v primární zdravotnické péči".

Až 90 procent koronavirových pacientů přijatých do nemocnice trpí příznaky ještě o dva nebo tři měsíce později - nemohou dýchat, mají bolesti kloubů, trpí únavou a bolestmi na prsou - informovali vědci v úterý výbor pro vědu a techniku britské Horní sněmovny.

Donald O’Donoghue, lékař specialista na choroby ledvin z nemocnice v Salfordu upozornil, že hlavní znepokojení vyvolává poškození ledvin. Lékaři se domnívají, že virus útočí na ledviny přímo, ale ledviny jsou také poškozovány zánětem celého organismu, vyvolaného virem.

Dva ruské MiGy-29 se zřítily v Libyi

16. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Africké velitelství amerických ozbrojených sil (AFRICOM) uvedlo, že v Libyi došlo ke zřícení dvou bojových letounů MiG-29 a zopakovalo, že stroje souvisí s ruskou žoldnéřskou firmou Wagner Group, informují Thomas Newdick a Joseph Trevithick.

Velká strategie odolnosti

16. 9. 2020

čas čtení 5 minut

V historii Spojených států se každou chvíli vyskytují okamžiky politického přeskupení - doby, kdy konsensus, který definoval éru, kolabuje a vzniká nové paradigma. Liberální éra zahájená prezidentem Franklinem Delano Rooseveltem definovala americkou politiku po generaci. Stejně tak neoliberální vlna od 80. let. Dnes se i tato éra uzavírá - její odchod byl urychlen zvolením Donalda Trumpa prezidentem a chaosem během koronavirové pandemie, napsal Ganesh Sitamaran.

Znovu promyslet evropského ducha

16. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Co nás spojuje? Sdílené hodnoty, kultura, nebo historie? Jsme něčím víc než jen součtem svých částí? Staré ideály jsou ohroženy: Musíme se znova rozhodnout, kým jsme, napsal Orlando Figes.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23042