Dva ruské MiGy-29 se zřítily v Libyi

16. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Africké velitelství amerických ozbrojených sil (AFRICOM) uvedlo, že v Libyi došlo ke zřícení dvou bojových letounů MiG-29 a zopakovalo, že stroje souvisí s ruskou žoldnéřskou firmou Wagner Group, informují Thomas Newdick a Joseph Trevithick.


AFRICOM tvrdí, že nejméně dva letouny MiG-29, patrně pilotované ruskými žoldnéři, se zřítily v Libyi. Dopisovatel listu Al-Monitor v Pentagonu Jared Szuba na Twitteru uvedl, že jeden z letounů byl zřejmě ztracen 28. června, zatímco druhý šel k zemi 7. září. Tato informace pochází z prohlášení kontradmirálky Heidi Bergové, ředitelky zpravodajství AFRICOMu.

Další tvít indikuje, že Bergová je přesvědčena, že "ruský bojový letoun", možná také MiG-29, ale také třeba Su-24, provedl v Libyi nálety. Szuba dodává opakované tvrzení AFRICOMu o tom, že ruské letouny pilotují žoldnéři ze skupiny Wagner Group. Tato organizace má velmi blízko k ruské vojenské zpravodajské službě GRU.

Možná není náhoda, že se objevilo video, které má zachycovat ruského pilota poté, co jeho letoun spadl v Libyi. Druhá část naznačuje, že byl zachráněn bitevním vrtulníkem Mi-24.

Dvouminutové video není datováno a není jisté, zda jde o autentický záznam, nebo záznam z cvičení. Ačkoliv ukazuje věci slučitelné s katapultováním pilota z letounu a pilot zmiňuje katapultáž, není ´vidět žádný kouř ani jiné důkazy o přítomnosti vraku letounu.

Ve službě YouTube se záznam bez vysvětlení objevil 7. září. Uživatel s přezdívkou Fighterbomber následně na Instagramu tvrdil, že záznam ve skutečnosti pochází z cvičení, a poukazoval také na chybějící anti-G oblek pilota i radiostanici R-885.

V Libyi od května operuje nejméně 14 ruských letounů na straně Chalífy Haftara a jeho Libyjské národní armády s centrem v Tobrúku na východě země. LNA je v konfliktu s vládou uznanou OSN, které sídlí v Tripolisu.

MiGy dorazily na základny ve východní Libyi po krátké zastávce na ruské základně Hmejmím v Sýrii. V červnu se objevily nepotvrzené zprávy, že nejméně jeden provedl let nad strategicky důležitým pobřežním městem Syrta. Zpozorovaly je vládní síly, které se snažily získat znovu kontrolu nad městem před srpnovým příměřím.

Protože AFRICOM opakovaně publikuje snímky ruských letounů operujících v Libyi, lze doufat, že se objeví i podobný materiál potvrzující ztrátu zmíněných letounů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9589

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020