Indie: Nejméně 20 vojáků zemřelo na sporné himálajské hranici s Čínou

17. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
První ztráty na životech během nejméně 45 let jsou důsledkem obnovených sporů, napsali Michael Safi a Hannah Ellisová-Petersenová.


Dvacet příslušníků indických ozbrojených sil bylo zabito během "násilné konfrontace" s čínskými vojáky na sporné himálajské hranici během nejhorší vojenské krize za takřka 60 let.

Jde o první ztráty na životech v dané oblasti od roku 1975, které přišly s obnovením sporu v posledních týdnech. Indičtí a čínští vojáci, kteří často v oblasti nenosí zbraně, aby se vyhnuli eskalaci konfliktu, se v posledních týdnech porvali, navzájem si vzali zajatce a nasadili posily a vojenské vybavení.

"Během deeskalačního procesu probíhajícího v údolí Galwan došlo [v pondělí] v noci k násilné konfrontaci, se ztrátami na obou stranách," uvedla v úterý odpoledne v prohlášení indická armáda.

Původně potvrdila tři mrtvé, později zmínila dalších sedmnáct "kriticky zraněných ve službě v místě konfrontace a vystavené teplotám pod bodem mrazu ve vysokohorském terénu podlehlo svým zraněním".

Armáda dále uvedla, že "vysoce postavení vojenští představitelé obou stran se právě sešli... aby uklidnili situaci".

Indické vládní zdroje uvedly, že několik vojáků se dosud pohřešuje a počet mrtvých patrně vzroste. Podle listu Guardian násilí propuklo v pondělí za soumraku, když indická hlídka nečekaně narazila na čínské síly na úzkém hřbetu.

Indický velící důstojník byl shozen do řeky, což vedlo k přivolání posil v počtu až 600 mužů z obou stran. Obě armády bojovaly holýma rukama, kameny, železnými tyčemi až do pozdní noci, přičemž se několik mužů na obou stranách zabilo při pádu. Ke střelbě nedošlo.

Napětí eskaluje od konce dubna, poté co Čína vyslala tisíce vojáků na sporné území podél tzv. linie skutečné kontroly (LAC) reprezentující faktickou hranici mezi oběma státy. Ti zde zřídili tábory, přisunuli dělostřelectvo a bojová vozidla a zastihli Indii nepřipravenou. Čínští vojáci ignorovali opakovaná slovní varování, aby odešli, vyvolávali vzájemné překřikování, házení kameny a pěstní boje v klíčových pohraničních oblastech, ale 6. června došlo k jednání indických a čínských velitelů, z nějž vzešel závazek obou stran k uvolnění napětí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7296

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020