Pštrosí politika: Donald Trump je kvůli volbám připraven zabít statisíce Američanů

18. 6. 2020

čas čtení 4 minuty
Donald Trump a Mike Pence tento týden šířili velkou lež, že jediným důvodem, proč se počet osob infikovaných koronavirem v USA prudce zvyšuje, je zvýšené testování. Prezident Trump je zahanben, protože situace ve Spojených státech je špatná – a je to z velké části jeho chyba.

A jeho chyba bude o to větší, jestliže se po celé zemi uskuteční velká shromáždění na jeho podporu, což se v brzké době plánuje. Opakuji, žádný jiný světový vůdce se tak nezodpovědně nechová. Možná tak brazilský prezident Jair Bolsonaro, ale to je tak vše. A to je hodně nízká laťka, píše Juan Cole.

Profesor Ashish Jha z Harvardova globálního zdravotnického institutu upozorňuje, že v dohledné době bude každý měsíc na Covid-19 umírat 25 000 až 30 000 Američanů, a to stále hovoříme o první vlně (letos na podzim může přijít druhá, ještě větší vlna). „Je to opravdu docela dost špatné. Míra chorobnosti v naší zemi je velmi, velmi vysoká,“ míní Jha. Jinými slovy, pokud se něco nezmění, můžeme očekávat, že každé čtyři měsíce infekci podlehne 100 tisíc Američanů.

Nárůst infekce v USA byl na vrcholu v polovině dubna, kdy bylo registrováno 31 000 nákaz denně. Zhruba v polovině května počet denních infekcí klesl na 22 000. Problém však spočívá v tom, že od té doby se toto číslo příliš nemění: už měsíc počet nových nákaz neklesá. Navíc na celostátní úrovni podléhá Covidu-19 více než 800 lidí denně. Jha proto přichází s odhadem 25 000 mrtvých za měsíc. Jenže tato cifra by se snadno mohla zvýšit, protože většina Američanů se už nyní chová tak, jako by žádná pandemie neexistovala.

Profesor Jha na CNN bědoval nad nedostatky doprovázející testování na virus, neboť tato nedotažená strategie vedla k zápasu jednotlivých států o zdroje. Jha byl donucen reagovat na skutečnost, že se strategie testování nechopila federální vláda. Od svých kontaktů z center pro kontrolu nemocí profesor slyšel, že Trumpova vláda se brání tomu, aby na rozšířené testovací kapacity byly vynakládány federální výdaje.

Dodám, že je to proto, že Trump je přesvědčen o tom, že více testů odhalí více případů, takže statistiky jeho vládu ukážou ve špatném světle, zrovna když se bude podruhé ucházet o křeslo v Oválné pracovně. Donald Trump je stále přesvědčen o tom, že USA testují daleko více než kterákoliv jiná země na světě, což lze vnímat jako nevýhodu, zvláště když je ve Spojených státech mnohem větší počet infikovaných než kdekoliv jinde na světě. Kdyby USA netestovaly, tak mají jen málo nebo žádné případy, jak soudí Trump. 

Americký prezident však udělal jednu elementární chybu známou z kvantové fyziky, podle které je stav světa určen naším vnímáním. „Pokud přestaneme testovat hned teď, měli bychom jen velmi málo případů, pokud vůbec nějaké.“ Kvantové částice se chovají jako vlny nebo částice, a někteří vědci ve 30. letech tvrdili, že způsob, jak by částice mohla být zachycena jako vlna nebo částice, je, aby ji člověk pozoroval. Tento klam je ilustrován myšlenkovým experimentem, takzvanou Schroedingerovou kočkou. Měli bychom případy, ať už bez testů nebo s nimi, prostě bychom o spoustě z nich nevěděli tolik. I když je pravda, že zvýšené počty případů někdy odrážejí zvýšené testování, nezdá se, že k něčemu podobnému dnes docházelo v řadě států.

Dokládá to Philip Bump v listu Washington Post: „V šesti státech - Kentucky, Missouri, Oklahomě, Jižní Karolíně, Jižní Dakotě a Wyomingu - se počínaje 31. květnem zvýšil sedmidenní průměr nových případů, zatímco průměrný počet denně prováděných testů klesl… Ve 14 dalších státech míra nových případů roste rychleji než nárůst průměrného počtu testů. “ Ve Spojených státech žijí asi 4 procenta světové populace, ale je zde registrována čtvrtina globálních případů nákazy a tentýž podíl globálních úmrtí. Stručně řečeno: počet infekcí i úmrtí je asi 6krát vyšší, než by měl být.

 

Celý článek v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
7048

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020