Umírají neběloši na koronavirus kvůli nedostatku vitamínu D?

18. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Britští zdravotníci urgentně zkoumají potenciální možnost vitamínu D snížit riziko koronaviru. Roste znepokojení nad obrovským procentem černochů, Asiatů a dalších menšin, kteří umírají na koronavirus. 94 procent všech lékařů, kteří zemřeli na koronavirus, byli neběloši. Rolí nedostatku vitamínu D při koronavirové nákaze se začaly zabývat četné britské zdravotnické a vědecké instituce.


 

"Vitamín D lze téměř považovat za designerový lék, který pomáhá organismu zvládat virální infekce dýchacích cest," vysvětlil Adrian Martineau, profesor infekcí dýchacích cest a imunity na Queen Mary University v Londýně. Podle něho vysoké množství úmrtí nebělochů na koronavirus zvýrazňuje problém nedostatku vitamínu D.

"Vitamín D posiluje schopnost buněk usmrcovat viry a bránit se jim. Zároveň neutralizuje škodlivé záněty, které jsou při COVIDu velkým problémem."

Ze studií vyplývá, že podávat pacientům vitamín D v pilulkách je bezpečné a chrání to před akutními infekcemi dýchacích cest. U nebělochů vede vysoká koncentrace melaninu v jejich kůži k tomu, že v zemích, kde nesvítí intenzivně slunce, absorbuje jejich kůže podstatně menší množství vitamínu D. To způsobuje, že jejich imunitní systém je slabší.

Public Health England doporučuje od začátku uzamčení Británie, aby lidé brali každý den 10 mikrogramů vitamínu D, aby si udržovali zdraví kostí a svalů v důsledku obav, že během karantény nejsou dostatečně vystavováni slunci. Nedostatek vitamínu D způsobuje křivici. Vládnou obavy, že dopad nedostatku vitamínu D na oslabení imunitního systému se dosud přehlížel.

3. června výslovně doporučila skotská vláda lidem z etnických menšin s tmavou kůži, aby brali vitamín D.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7264

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020