Syrští uprchlíci v Libanonu: "Po koronaviru už není co jíst"

22. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Libanon je v současnosti domovem asi 900 000 uprchlíků, kteří utekli před krvavou syrskou občanskou válkou. Ale poté co se libanonská ekonomika koncem loňského roku zhroutila a země byla zasažena koronavirovou krizí, uprchlíci se musí ještě více snažit, aby vůbec sehnali jídlo pro své rodiny, informuje Leila Molanová-Allenová.


Před osmi lety syrská uprchlice Ajša dorazila do Libanonu s manželem a dětmi, aby unikla hrůzám své vlasti. Postavili si malý dům v údolí Bikáa a rodina se konečně cítila v bezpečí.

"Byla tu práce pro mě, mého manžela a mé děti. Dařilo se nám sehnat zeleninu za nízké ceny, všechny potraviny byly cenově dostupné," říká Ajša.

Ale poté co se libanonská ekonomika zhroutila a způsobila pád libanonské liry, spolu s koronavirem o pár měsíců později, život se stal pro rodinu extrémně obtížným. Ceny potravin v Libanonu se zdvojnásobily a v některých případech i ztrojnásobily.

"Po koronaviru už není co jíst. Snažíte se nakoupit, ale vrátíte se zpátky, protože si potraviny nemůžete dovolit."

Její bratranec Basáví, který také žije v táboře, tvrdí, že situace je tak špatná, že "některé děti nikdy neviděly maso jinde, než když šly kolem řeznictví".

Jeho žena pracuje třináct hodin denně na nedalekých polích, ale vydělává jen 20 centů za hodinu. Musí pracovat čtyři hodiny jen na to, aby si mohla koupit litr mléka.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6341

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2020