Ubohý stav německých ozbrojených sil

22. 6. 2020

čas čtení 5 minut
Trumpovy výzvy ke stažení ozbrojených sil ze země jsou impulsivní, ale Německo není bez viny, napsal Rajan Menon.


Oznámení prezidenta Donalda Trumpa a následné potvrzení informace, že omezí 35 000 amerických vojáků rozmístěných v Německu o 28 %, vyprovokovalo záplavu kritiky. A ačkoliv americká politika zůstává tak stranická, jako vždy, kritici zahrnují jak Demokraty, tak Republikány.

Ti kdo se postavili proti Trumpovi tvrdí, že to zaslepilo německou vládu a zákonodárci v Bundestagu označili prezidentovo oznámení za "politováníhodné" a dokonce za "úplně nepřijatelné". Rozhodnutí přišlo bez viditelné koordinace mezi zahraničněpolitickými a národněbezpečnostními byrokraciemi a nezdá se, že by bylo vedeno širší strategií.

Tato kritika poukazuje na dobře známý problém. V Trumpově administrativě se politika často dělá na základě impulsů. Ale i tak, soustředěním se výlučně na Trumpovo náhlé rozhodnutí z toho Německo vychází příliš levně. Zastiňuje se tak širší kontext této kontroverze, jmenovitě jak dnes funguje NATO a v jeho rámci Evropa.

Začněme tím, že německé ozbrojené síly jsou v ubohém stavu - a nikoliv proto, že Německo, které je pro efektivitu NATO důležitější než kterýkoliv jiný evropský členský stát, postrádá prostředky k nápravě problému.

Německé HDP v hodnotě 4 bilionů dolarů je čtvrté na světě a první v Evropě. Země je také střediskem evropských technologií. V roce 2018 Světové ekonomické fórum označilo Německo za světového lídra v technologických inovacích.

A přesto německé ozbrojené síly dál zápasí s problémy. Odsuzující zpráva z roku 2019 vydaná komisařem Bundestagu pro ozbrojené síly Hansem-Peterem Bartelsem shrnuje problémy.

Počet rekrutů Bundeswehru klesá a v roce 2018 spadl na bezprecedentních 20 000, přičemž trend se neobrátil. Navíc tisíce postů důstojníků a poddůstojníků zůstává neobsazených. Po summitu NATO v roce 2014 ve Walesu německá vláda navrhla zvýšení počtu vojáků k roku 2025 na 198 500, ale s ohledem na trend jde o pouhý sen.

Bartelsova zpráva upozornila i na další vážné problémy. Kriticky důležité vybavení jako individuální balistická ochrana, prostředky pro noční vidění, vysílačky pro bezpečnou komunikaci a dopravní vrtulníky zůstává chronicky vzácné, stejně jako náhradní díly. V důsledku toho letectvo, armáda a námořnictvo mají problémy s výcvikem i připraveností. Čelí "letounům a vrtulníkům, které nelétají. Lodím a ponorkám, které neplavou," uvádí článek v Politicu z roku 2019. Další hodnocení poukazují na prudký pokles počtu tanků a bojových letounů kvůli škrtům.

Možná nejvíce znepokojující je vývoj fregaty F-125 třídy Baden Württemberg. začal v roce 2007, ale řada chyb v softwaru i hardwaru zpomalila námořní testy až do roku 2017, načež byla loď prohlášena za neschopnou služby. Ačkoliv v roce 2019 jedno plavidlo nakonec do služby nastoupilo, ví se, že fregata nedokáže plnit úkoly, pro něž byla určena: Vykonávat dlouhodobé operace ve vzdálených lokalitách v podmínkách hrozeb od nepřátelských letounů, torpédoborců a ponorek.

Selhání německých ozbrojených sil mnohostranně souvisejí s nedostatečným financováním. Německo vydává na obranu pouhých 1,36 % HDP. Když kancléřka Merkelová v roce 2018 připustila, že Německo nesplní cíl z Walesu a nebude vydávat na obranu 2 % HDP, Trumpa urazilo. Ten má sklon podávat věc jako selhání při sdílení břemen v NATO. Ale možná ještě vážnější je, že nízké vojenské výdaje s ohledem na HDP signalizují nedostatečné závazky vůči národní obraně. Takové výdaje mohly být méně důležité v době po studené válce, ale nyní se okolnosti změnily a NATO hrozí vážné problémy.

USA již vojensky nedominují. Američané jsou stále napjatější kvůli sílícím problémům doma - a koronavirus a následná ekonomická krize to jedině posílí. Země může být méně schopna či ochotna přijít Evropě na pomoc. Mezitím ruský prezident Vladimir Putin provedl významné investice do posilování ruské vojenské moci.

Všichni Evropané, a nejen Němci, by tedy udělali dobře, kdyby pochopili, že neshody v NATO ohledně sdílení nákladů se magicky nevytratí, pokud v listopadu Trump prohraje prezidentské volby. Jeho plán či hrozba omezit americkou vojenskou přítomnost v Německu představuje zvlášť nápadný případ dlouhodobých třenic v NATO. A změny v USA a v rozdělení moci ve světě znamenají, že bude těžší tyto neshody překonat.

Tolik je jasné: Pokud nedostatečné vojenské výdaje Evropy nebudou napraveny, mohou ohrozit budoucnost aliance.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7420

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2020