Indie se snaží omezit čínský vliv v OSN

22. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Indie si stanoví za zahraničněpolitickou prioritu zamezit čínským snahám o rozšiřování vlivu v OSN. Nové Dillí vždy usilovalo o omezení vlivu Pekingu na OSN a s ním spojené organizace, ale nyní v tomto rámci zvažuje "všechny možnosti". Dokonce i Rada OSN pro lidská práva, o niž se Indie obecně nestarala, se může ocitnout na seznamu, všímá si Pramit Pal Chaudhuri.


Čína začala v poslední dekádě považovat OSN za prostředek legitimizace svého postavení jakožto velmoci. Její vliv ale vzrostl také kvůli hostilitě USA vůči organizaci. Existují nejméně čtyři oblasti, kam se teď Indie chystá napřít své diplomatické úsilí.

Jednou je upírat Číně předsednictví v agenturách OSN. Peking momentálně vykonává čtyři takováto předsednictví a chce jich více. Indie bude chtít přinejmenším zajistit, aby Čína nezískala více pozic a pokud lze, ztratila některé z těch stávajících. Číňané v čele Mezinárodní organizace pro civilní letectví a Mezinárodní telekomunikační unie již vykonávají druhé funkční období a zdají se zranitelní. Indičtí představitelé tvrdí, že Čína považuje čtyři předsedy agentur OSN za absolutní minimum.

Za druhé jde o to zajistit, že v Číně nevzniknou žádné důležité kanceláře nebo agentury OSN. Současný generální tajemník organizace Antonio Guterres se snažil založit tam regionální kanceláře OSN kvůli vysokým provozním nákladům v New York City. Vloni Peking loboval za zřízení jedné takovéto kanceláře v Šanghaji. Kromě pozemků a ubytování nabídl i zaplacení části mezd personálu OSN. Když se Čína snažila zmobilizovat skupinu 77 zemí, aby získala podporu pro tuto myšlenku, Indie mobilizovala spřátelené africké vlády, aby plán zablokovala. USA se připojily na úrovni Rady bezpečnosti, s odvoláním na bezpečnostní obavy. Peking se však bude snažit znova.

Čína se také hodlá postavit do čela mírových jednotek OSN. Peking nyní přispívá více než Británie, Francie a Rusko dohromady. Indie si všimla, že Čína prosazuje své vojáky do zemí, kde mají její firmy ekonomické zájmy. Čínští vojáci si v Jižním Súdánu vedli mizerně, ale Peking se více zajímá o rozkazování shora.

Konečně Pekingu se nelíbí, že získává velmi málo z lukrativních zakázek OSN na služby a vybavení. Indie je například druhým největším kontraktorem OSN kvůli svým farmaceutickým produktům.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6261

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2020