S Německem o převzetí pacientů s COVID-19 nikdo nejednal

16. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
tisková zpráva

Praha, Mnichov, Drážďany – V českých médiích se opakovaně objevila informace, že Sasko a Bavorsko je připravené pomoci s přijetím pacientů s těžkým průběhem onemocnění COVID-19. Jak ale zjistili němečtí investigativní novináři, s německou kancléřkou ani bavorskou a saskou vládou o žádné pomoci nikdo oficiálně nejednal a Česko rozhodně nemá žádnou dohodu o převzetí pacientů z Karlovarského kraje. Informaci, kterou v mezičase převzala většina českých médií a prezentovala ji jako projev solidarity, je naprosto vymyšlená.

 

„Je potřeba, aby česká vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem přestala lidem v České republice v současné době lhát a pouštět do médií výmysly. Vyzýváme českou vládu, aby se omluvila a o případné pomoci pro naše občany začala skutečně intenzivně jednat,“ zkritizoval postup českých úřadů europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Už opakovaně se ukázalo, že například hejtmanka Jermanová z hnutí ANO2011 uváděla informace o zadržení kamionu se zásilkou pro Českou republiku, které nebyly pravdivé. Proto si všechny informace ověřujeme u německých úřadů a novinářů,“ dodal europoslanec.

„Včera ve zpravodajství České televizi na ČT24 bylo uvedeno, že existuje dohoda mezi Českou republikou a Bavorskem o převzetí českých pacientů z Karlovarského kraje. Podle vyjádření bavorské vlády ale dodnes neobdrželi jediný dotaz nebo žádost na možnou spolupráci. Celá informace se nezakládá na pravdě,“ zdůraznil  investigativní novinář Pavel Novotný z Mnichova.

Podle zjištění novinářů a europoslance Tomáše Zdechovského je připraveno jak německé ministerstvo zdravotnictví, tak spolková vláda o pomoci jednat. Nicméně by byli neradi, kdyby se o možné hospitalizaci českých pacientů v Německu dozvídali od novinářů, aniž by to s nimi kdokoliv dopředu projednal.


Více informací:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=657999515154600&id=269757747312114


0
Vytisknout
6688

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020