Volby v Georgii: O tom, kdo ovládne Senát, rozhodnou Afroameričané

16. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
V pondělí začalo předčasné hlasování týkající se obou senátorských křesel ve státě Georgia, jejichž osud rozhodne o tom, která ze stran bude v příštích letech kontrolovat Senát. Afroameričtí voliči, kteří sehráli klíčovou roli při Bidenově vítězství v obvykle Republikánském státě, se budou muset znovu ukázat, pokud mají Demokraté doufat v úspěch, informuje Philippe Theise.


V listopadových volbách se Biden stal prvním prezidentským kandidátem Demokratické strany, který vyhrál v Georgii od roku 1992, kdy zde zvítězil Bill Clinton.

Ale protože v prvním kole žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu, státní zákon vyžaduje druhé kolo. To rozhodne, kdo se připojí k 50 Republikánům a 48 Demokratům, kteří již byli zvoleni do 117 Kongresu. Pokud Demokraté získají obě místa v Georgii a vznikne rovnováha hlasů v horní komoře, rozhodujícím hlasem v Senátu bude disponovat viceprezidentka Kamala Harrisová.

Republikánský obhájce David Perdue čelí Demokratu Jonu Ossoffovi, bývalému investigativnímu novináři a drobnému podnikateli. Perdue zvolený v roce 2014 se odmítl 7. prosince zúčastnit debaty s protivníkem.

Republikánka Kelly Loefflerová, která byla vybrána guvernérem počátkem roku 2020, opakovaně využívá obvyklé propagandy k obviňování svého rivala. Reverend Raphael Warnock je podle ní "radikálním socialistou". Atlantský pastor baptistické církve upozorňuje, že Loefflerová s manželem protizákonně vydělali na akciích díky zneužití insiderských informací, které senátorka získala na uzavřených jednáních o pandemii.

Biden v Georgii vyhrál díky tomu, že získal bohaté, vzdělané a starší obyvatele na předměstí Atlanty a dobře si vedl také mezi afroamerickými voliči v Atlantě.

Aktivistka za volební práva Stacey Abramsová, bývalá kongresmanka v Georgii, založila dvě organizace - New Georgia Project a Fair Fight - které pomáhají zvýšit počet registrovaných voličů ve státě. Podle ní tyto skupiny již registrovaly 800 000 nových voličů, z nichž 49 % tvoří neběloši.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

USA
0
Vytisknout
5301

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2020