Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie už očkovala 137 000 lidí

16. 12. 2020

čas čtení 5 minut
Česko registrovalo už 594 148 nakažených osob.  V úterý 15.12. bylo v ČR  registrováno dalších 7889  nových nákaz.  Celkem zemřelo 9882 osob, v nemocnicích je 4632 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


 -WHO: Při setkání s příbuznými o Vánocích mějte na obličeji roušky. To radí Evropanům Světová zdravotnická organizace. Pokud možno by se rodinná shromáždění neměla konat, pokud je to nutné, měla by být stejně jako bohoslužby venku a lidé by měli mít roušky a dodržovat rozestupy. I doma při setkání s příbuznými by měli lidé nosit roušky a dodržovat rozestupy. V místnostech by měla být otevřená okna. ZDE 

- Přibližně 20 procent osob nakažených koronavirem trpí tzv. "dlouhým covidem", to znamená, že příznaky nemoci u nich trvají 5 až 12 týdnů, uvádí státní britský statistický úřad. Proto jsou údaje MZČR o tzv. "vyléčených" pacientech zavádějící. 11,5 procent respondentů trpělo pět týdnů po nákaze stále ještě únavovým syndromem, 11,4 procent respondentů stále ještě kašlalo a 10,1 procent respondentů stále trpělo bolestmi hlavy. 8,2 procent respondentů stále ještě nemělo chuť a 7,9 procent nemělo čich.

- Poprvé za svou sedmdesátiletou historii zahájila britská pobočka organizace UNICEF domácí britskou krizovou akci pro poskytování potravin dětem zasaženým koronavirovou krizí. Přirovnala dopad koronavirové krize na děti po celém světě k dopadu druhé světové války. V květnu bylo zjištěno, že v Británii žije 2,4 milionu dětí (17 procent) v domácnostech, které nemají plně zajištěný přísun potravin.

- Vakcínou firem Pfizer/BioNTech už Británie očkovala 137 897 osob, z toho 108 000 v Anglii, 7897 ve Walesu, 4000 v Severním Irsku a 18 000 ve Skotsku. Je to ovšem jen první z dvou dávek. Druhá dávka bude následovat za čtrnáct dní po první a imunita vzniká několik dní poté,

- Pozoruhodně se Thajsku a Kambodži podařilo - na rozdíl od evropských zemí - se téměř zcela ochránit před pandemií. V Thajsku zemřelo na koronavirus 60 lidí, v Kambodři oficiálně nezemřel nikdo. Země rychle zavedly lockdown a obyvatelstvo začalo bez výjimky nosit roušky. Osoby nakažené koronavirem byly okamžitě hospitalizovány, i když byly bez příznaků. Je možné, že důležitou roli hrál také zdravotní stav obyvatelstva. Thajci nejsou obézní, nemají vysoký tlak a cukrovku. V obou zemích však uzamčení země způsobilo naprostou devastaci ekonomiky. ZDE  

- Koronavirový chaos v Británii. Guardian publikoval přehled chaotických rozhodnutí Johnsonovy vlády, jeho neustálé obraty o 180 stupňů a desetitisíce mrtvých. Počet mrtvých na koronavirus v Británii přesáhl 65 000, čísla britského statistického úřadu jsou ještě o další desítky mrtvých vyšší. ZDE  

 

- Japonský premiér Yoshihide Suga je kritizován za to, že se účastnil vánočních večírků.

- Poradce italského ministerstva zdravotnictví požaduje drastické zpřísnění koronaviroých opatření, jinak dojde "k celonárodní tragédii". Počet mrtvých letos v Itálii bude nejvyšší od druhé světové války. V úterý Itálie registrovala dalších 846 mrtvých.

- Indonésie bude své občany proti koronaviru očkovat zadarmo. President Joko Widodo se nechá očkovat jako první, aby tím ujistil občany, že je vakcína bezpečná.

- V Petrohradě začínají být nemocnice zahlceny koronavirovými pacienty. Ve středu začalo Rusko distribuovat po celé zemi svou vakcínu Sputnik V.

- Johnsonova vláda v Británii odmítá zavést uzamčení země na Vánoce.

-Německo ve středu zahájilo přísný lockdown ve snaze potlačit pandemii. Zaznamenalo 952 denních úmrtí, dosud nejvyšší rekord.

- Donald Trump "absolutně" bude doporučovat Američanům, aby se nechali očkovat proti koronaviru a nechá se očkovat sám, uvedla tisková mluvčí Bílého domu.

- Skoro každý čtv rtý občan na této planetě dostane vakcínu proti covidu-19 až v roce 2022, protože bohaté země, které mají jen 15 procent celkového obyvatelstva na této planetě, si rezervovaly 51 procent vakcín. Chuší země, které mají 85 procent světového obyvatelstva, budou nuceny se podělit o zbytek.

- Delegace Světové zdravotnické organizace pojede příští měsíc do Wuhanu vyšetřovat, jak nový koronavirus přeskočil ze zvířat na lidi a zda se objevil předtím už někde jinde.

- Indie zaznamenala ve středu rekordní počet nových 26 355 nákaz.

- Švédský premiér konstatoval, že jeho činitelé chybně hodnotili schopnost covidu se znovu rozšířit po celé zemi. Nezávislá komise kritizovala strategii Švédska, které nezavedlo uzamčení země při první vlně koronaviru.

- Ve Walesu bude očkování proti koronaviru dočasně zastaveno poté, co devět zdravotníků pracujících v očkovacím středisku, bylo nakaženo koronavirem.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5523

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2020