Nicola Sturgeonová občanům EU: Skotsko je váš domov

19. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Zdá se, že (možná s výjimkou Německa) je v současnosti Skotsko nejslušnější evropská země. Posuďte sami, takto mluví skotská premiérka k imigrantům z Evropské unie, žijícím v její zemi (JČ):

Chci poslat mimořádný vzkaz všem občanům EU žijícím ve Skotsku. Posledních několik měsíců bylo tvrdších, než si kdokoliv z nás dokázal kdy představit. Během tohoto období jste hráli a hrajete zásadní roli v úsilí Skotska bojovat s covidem a chci každému z vás za to jednotlivě poděkovat. Všem nám bylo letos připomenuto, možná více než kdy předtím, jak velký příspěvek přinášíte Skotsku. Dohromady jsme přátelé, rodina, kolegové a sousedé. Dohromady tvoříme Skotsko a já a mnoho dalších lidí jsme nesmírně hrdi a tak vděčni za to, že jste nás poctili tím, že jste si to tu vybrali jako svůj domov.


Vzhledem k tomu, že Skotsko už vaším domovem je, nemyslím si, že by mělo být nutné, abyste museli oficiálně žádat o ochranu práv, která už máte, práv žít, pracovat a studovat zde ve Skotsku. Avšak v důsledku brexitu existuje nyní požadavek, že to musíte udělat. Znamená to, že musíte zažádat o potvrzení svého pobytu, prostřednictvím projektu londýnské vlády pro usazování občanů EU v Británii, do 30. června 2021. Mnozí z vás jste si už tímto způsobem svůj status potvrdili. Avšak mnozí z vás ještě ne, a to je hlavním důvodem, proč k vám mluvím. Skotská vláda chce, abyste zažádali. Proto vám naše kampaň "Zůstaňte ve Skotsku" poskytuje informace o vašich právech a poskytuje vám poradenství ohledně toho jak zažádat. Naleznete tyto informace na internetu nebo na naší telefonní lince pro občany EU přístupné zdarma. Takže, prosím, použijte tuto pomoc. A pokud znáte další lidi, kteří jsou ve stejné situaci jako vy, prosím, řekněte jim, aby toho také využili.

V podstatě je to, co vám chci říci, jednoduché: Prosím, zažádejte, protože Skotsko se stalo lepším místem v důsledku toho, že tu žijete. Skotsko je váš domov. Jste tady vítání a my opravdu, opravdu chceme, abyste tu zůstali.



0
Vytisknout
8090

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2020