Trump hodinu nutil v telefonu republikánského guvernéra státu Georgia, aby v jeho prospěch zfalšoval 11 780 volebních hlasů

4. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Během neuvěřitelného hodinového telefonního rozhovoru nutil v sobotu  Donald Trump republikánského guvernéra státu Georgia Brada Raffenspergera, aby "přepočítal" volební hlasy z listopadových voleb. Ve státě Georgia zvítězil Joe Biden většinou 11 779 hlasů, Trump od Raffenspergera chtěl, aby "našel 11 780 hlasů, aby tak bylo "potvrzeno" jeho volební "vítězství". Jak píše Washington Post, odborníci na volby konstatují, že tento Trumpův telefonní hovor "vyvolává právní otázky".

 K tomu:

 




V americké Republikánské straně vznikl otevřený konflikt. Několik republikánských senátorů ostře a osobně zaútočilo na více než deset jiných republikánských senátorů, kteří chtějí tento týden zpochybnit výsledek listopadových prezidentských voleb.

Podle listu Washington Post je to náznak, že hrozí Republikánské straně interní občanská válka. Frakce republikánských politiků se svářejí o tom, zda strana bude pokračovat na neortodoxní cestě spálené země, jakou se vydal Donald Trump, anebo zda se vrátí k tradičnější verzi konzervativní politiky. Hašteření vypuklo pouhé dva dny před rozhodnými senátními volbami ve státě Georgia, které rozhodnou, zda si republikáni udrží kontrolu nad senátem.

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE   

0
Vytisknout
7010

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2021